Sport > Fudbal

Sve "TITULE" Srbije na MUNDIJALIMA: Nama je PRETERIVANJE hrana za dušu, a EUFORIJA najbolji prijatelj

Mi čekamo Orlove ispred balkona kad se vrate iz Katara, a oni neka vide šta će

Izvor: K1info

20/11/2022 > 10:05

podeli vest:

Sve "TITULE" Srbije na MUNDIJALIMA: Nama je PRETERIVANJE hrana za dušu, a EUFORIJA najbolji prijatelj
Foto: FSS


Svaki ultraobjektivni, izrazito nenavijački nastrojeni i suštom realnošću naoružani Srbin, koji samim rođenjem stiče pravo da sa klupe predvodi Orlove i čije su prve dve reči pošto progovori: "mama" i "tata", a treća je više sklop reči: "selektor fudbalske reprezentacije", reći će vam da ćemo uskoro u Kataru postati prvaci sveta.

Pa, to je totalno realno.

U poslednjih 16 godina, koliko smo samosalni, učestvovali smo na dva, a ovo će biti i treće svetsko prvenstvo u fudbalu. Prvi put kao Srbija učestvovali smo na Mundijalu 2010. u Južnoafričkoj Republici - ajde da zaboravimo te rezultate... Drugi put kao Srbija učestvovali smo na Mundijalu 2018. u Rusiji - ajde da zaboravimo i te rezultate...

Treći put učestvovali smo na SP u Kataru 2022 - ajde da zaboravimo i te rezultate... Ne, ne, izvinite! Pu, pu, pu - daleko bilo, da ne čuje zlo, tri puta da kucnemo u drvo da ne ureknemo - Katar je tek pred nama i, daj bože, da ga se sećamo po dobru.

Dakle, kada se sve sabere, za nas navijače, koje fudbaleri u nacionalnom dresu decenijama brukaju (kako god da nam se zvala zemlja), čije generalne sekretare Fudbalskog saveza ubijaju na stepenicama, čiji predsednici Saveza se dovode u navodnu vezu sa predstavnicima kriminalnih klanova i navodno imaju veze sa ljudima koji su prisluškivali predsednika Srbije - najbolji Mundijal bio je 2014. u Brazilu - kada nismo učestvovali! Niko nas nije brukao, mogli smo da uživamo u fudbalu i bio je to praznik sporta u junu i julu pre osam godina.

A i pored svih tih tuga i nesreća, mi smo nekako naše momke ispraćali na svetska prvenstva sa očekivanjima koja daleko prevazilaze njihove mogućnosti u ovom univerzumu. Zbog toga smo sami krivi i to je samo zbog nas.

2010. Južna Afrika, posađena paprika

VIĐENIJI SKANDALI:

* Sukob predsednika FSS Karadžića i selektora Antića oko povećanja plate strategu Orlova

* Reprezentativci snimljeni kako piju i puše pred meč sa Nemačkom, ali su kasnije izjavljivali da to i nije neki problem i da je Antić tako nešto dozvoljavao

Da su Orlovi, dok su još bili Orlići, ili kod kuće pilići - učili dečju pesmicu i pažljivo razumeli stihove: "Idemo u Afriku, da sadimo papriku, znate onu žutu, finu ali ljutu", znali bi da treba da se čuvaju žute boje. Žute, zlatne - kakvu na svojim zastavama ili na dresovima imaju reprezentacije Gane, Nemačke i Australije - sve selekcije iz naše, D grupe na Mundijalu 2010.

Da skratimo priču, izgubili smo od Gane (1:0), pobedili Nemačku (1:0), izgubili od Australije (2:1) - pojeli smo žutu ljutu, plakali kao kiša od besa, od sramote i od baletskog umeća naših fudbalera kad mu vreme bilo nije. Ali, papriku na stranu... pardon, šalu na stranu, pre nego što su pošli u Južnu Afriku, mi smo Orlove ispratili euforično.

Prilično je za to bio zaslužan pokojni selektor Radomir Antić, koji je u neku ruku vratio "kult reprezentacije", a kroz uspešno vođene kvalifikacije za SP, koje su okončane pre 13 godina pobedom protiv Rumunije od 5:0 u Beogradu, izazvao oduševljenje Srba diljem sveta.

I nemojte da sad neko povezuje ovaj trijumf sa pobedom od 5:1 protiv Bahreina pre par dana, pa da najavi šta nas čeka i u Kataru - nije bitna "petarda", već da smo u Manami primili gol, a u Beogradu 2009. nismo, tako da je svako poređenje neprihvatljivo! Uostalom, tada smo u poslednjoj pripremnom utakmici pred SP pobedili Kamerun sa 4:3.

Foto: FSS

Dušan Tadić predvodio je Orlove u sjajnoj pobedi nad Bahreinom

Naslovi u medijima bili su jasni: "Afriko, pazi se, dolazi Srbija" ili "Srbija - skriveni favorit na Mudnijalu", a ni reprezentativcima nije manjkalo optimizma. Mora se, doduše, priznati da su svi govorili da se mora ići korak po korak i da ne treba poleteti.

- Uz sreću i veliko srce treba pobediti Ganu u prvoj utakmici, što će nam dati "vetar u leđa", posle čega će sve biti drugačije - govorio je Marko Pantelić.

A kakav smo plasman očekivali?

- Ako ponovimo igre iz kvalifikacija, možemo daleko da doguramo - bile su reči Nikole Žigića.

Šlag na tortu stavio je tadašnji predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić.

- Idemo na Mundijal da ostvarimo dobar rezultat, bili bismo zadovoljni plasmanom u četvrtfinale - rutinski je izjavio Karadžić te 2010. godine.

Mi ih ispratismo sa porukom: Ajde, završite to tamo časkom, pa da se vidimo ispred balkona... I? Vetar u leđa? Daleko da doguramo? Četvrtfinale? Joj, bruko, ime ti je 2010. bilo "fudbalska reprezentacija Srbije".

Ah, da, sećate se one malopređašnje priče o baletskom umeću naših fudbalera? A, pa nije to rečeno tek tako. Recimo, Gana nas je pobedila golom Asamoe Gijana iz penala, kad je Zdravko Kuzmanović zaplovio vazduhom poput Rudolfa Nurejeva i ničim izazvan udario loptu rukom.

Ali nije to ništa! Kako je tek Nemanja Vidić lako, elegantno, vazdušasto-paperjasto poskočio od zemlje - pa bio je to grand žete na kojem bi mu pozavideo i Mihail Barišnjikov - i novi udarac lopte rukom i penal protiv Nemaca. Ovoga puta Vladimir Stojković je odbranio šut Lukasa Podolskog, ali to u krajnjem zbiru učinka na SP nije značilo mnogo...

I stavismo tačku na Južnu Afriku.

JUŽNOAFRIČKI ORLOVI

Vladimir Stojković, Bojan Isailović, Anđelko Đuričić, Branislav Ivanović, Antonio Rukavina, Nemanja Vidić, Neven Subotić, Aleksandar Luković, Ivan Obradović, Aleksandar Kolarov, Dejan Stanković, Gojko Kačar, Nenad Milijaš, Zdravko Kuzmanović, Radosav Petrović, Miloš Krasić, Zoran Tošić, Miloš Ninković, Milan Jovanović, Nikola Žigić, Marko Pantelić, Danko Lazović, Dragan Mrđa.

Selektor: Radomir Antić.

Foto: Pixabay.com

 
2018. Rusija je najveća, a nama je nesreća

VIĐENIJI SKANDALI:

* Smena selektora Muslina, koji je Orlove odveo na SP, od strane predsednika Saveza Kokeze i njegovih saradnika iz, do danas, misterioznih razloga - navodno je bio sporazumni raskid ugovora, što je Muslin posle demantovao

* Novi selektor Mladen Krstajić oduzeo kapitensku traku Branislavu Ivanoviću i dao je Aleksandru Kolarovu

Prođe tako divan Brazil 2014, nema nas na fudbalskoj mapi sveta - pivo, kikiriki, semenke pred televizorima, ma milina jedna. Ali, onda nam novu muku pripremi selektor Slavoljub Muslin - odvede nas u najveću zemlju sveta, Rusiju, na Svetsko prvenstvo 2018. I to direktno, bez baraža, pobedom u Beogradu protiv Gruzije od 1:0 u kvalifikacionoj grupi, u oktobru 2017. godine.

I mi opet, narod k'o narod - radost, sreća, slavlje - to je to, vreme je da pokažemo ko su pravi svetski prvaci u fudbalu, a ne ovi što osvajaju prva mesta i pehare. Kako je slavio narod, tako su slavili i svi mediji, uz naslove poput: "Kad otpisani postanu ljubimci cele države - krenuli pred praznim tribinama, sada ih Srbija slavi" ili "I to smo dočekali! Slavilo se u Beogradu zbog uspeha fudbalera".

Mnogo je tu bilo emocija, a možda i previše suza kad su muškarci u pitanju - nije nemoguće da su one i najavile koliko ćemo plakati po završetku takmičenja u grupama u Rusiji. Pogledajte neke od naslova: "Nije samo Matić plakao! Tadić: Mnogo sam srećan, ovo je stvarno neopisiv osećaj"; "Nisam mogao da zadržim suze, dosta nas je plakalo: Tadić emotivan pred novinarima"; "Muslinove suze, samokritika, malo likovanja i mnogo radosti"...

Lele, ili su oni mnogo radili sa psiholozima na pronalaženju ženske strane svoje ličnosti, ili nešto tu nije bilo u redu. Ali, ako uzmemo u obzir i kako smo mi ronili suze posle Rusije, dođe mu to na isto - Orlovi su nam pomogli da shvatimo da su muškarci i žene ravnopravni, samo osetljivi na različite bruke i sramote. Hvala im na tome.

Uz niz skandala stiže i Svetsko prvenstvo u Rusiji. Naslovi iz medija su to najavljivali kao "Najbolji tim od osamostaljenja". Grupa E, prvo pobeda nad Kostarikom (1:0), pa porazi od Švajcarske (2:1) i Brazila (2:0). Doviđenja.

Počelo je kao u snu, "Bravo, orlovi! Bomba Kolarova za radost Srbije"... Naši navijači nahvatali su kolege iz Australije, pa su skandirali zajedno: "Ko-sta-ri-ka, srce Srbije, srce Srbije!"

- Ovo je svakako najbitnija pobeda. Najavili smo i pre početka takmičenja da će nam pobeda doneti 50 odsto prolaz u drugu fazu takmičenja - rekao je naš vezista Luka Milivojević.

E, pa to je bilo kao iz onog vica kad u siromašnoj porodici, u kojoj niko ne radi, pita sin oca:

- Tata, hoćemo li ići ove godine na more?

- Pa, sine... 50 odsto da 'oćemo, a 100 odsto na nećemo.

I uslediše dvoglavi orlovi albanskih nacionalista prerušenih u fudbalere Švajcarske Granita Džaku i Đerdana Šaćirija, a zatim i očekivana ćuška od Brazila. Eee, došla maca na vratanca - sa Švajcarcima i Brazilcima ćemo da igramo sad i u Kataru - sve ćemo da im vratimo! I sa te dve pobede - 50 odsto da ćemo da prođemo grupu!

No dobro, još jedno preterivanje, još jedna euforija i još jedan bolan tresak na zemlju. I kud smo se nazvali Orlovi, kada naš narod lepo kaže - ko visoko leti, nisko pada. Toliko lepih životinja što su na zemlji - leminzi, lemuri, lenjivci, gnuovi, gušteri, gmazovi... ne, nije ovo poslednje, izvinite... Dakle, mogli smo i nešto iz naše mitologije - karakondžule, na primer, a mi - Orlovi.

I ne pominjite sad orla sa grba - i vaterpoliste zovemo Delfini, pa nema delfina na grbu; i košarkašice zovemo Lavice (nekad i Marinine Lavice, po sjajnoj selektorki Marini Maljković), pa nema lavica na grbu (a ni Marine)...

No dobro, završi se i Rusija.

RUSKI ORLOVI

Vladimir Stojković, Marko Dmitrović, Predrag Rajković, Aleksandar Kolarov, Antonio Rukavina, Milan Rodić, Branislav Ivanović, Uroš Spajić, Miloš Veljković, Duško Tošić, Nikola Milenković, Nemanja Matić, Luka Milivojević, Marko Grujić, Dušan Tadić, Andrija Živkvović, Filip Kostić, Nemanja Radonjić, Sergej Milinković Savić, Adem Ljajić, Aleksandar Mitrović, Aleksandar Prijović, Luka Jović.

Selektor: Mladen Krstajić.

Foto: AP Photo/Darko Bandić

 
2022. Katar zemlja mala, novu nadu dala

VIĐENIJI SKANDALI

* Bivši predsednik FSS Slaviša Kokeza podneo ostavku prošlog marta pošto je dovođen u vezu sa kriminalnim klanovima i osobama koje su prisluškivale predsednika Srbije

* Nemamo predsednika FSS više od godinu i po dana - bili su izbori pre dvadesetak dana, samo jedan kadnidat - Nenad Bjeković, ali nije bilo kvoruma ni za održavanje Izborne skupštine. FIFA i UEFA zbog toga prete da nas kazne

I bi Katar. Evo ga. Danas počinje. Sad ste i sami svedoci atmosfere pred start Svetskog prvenstva. Stigosmo u zemlju skoro 1.500 puta manju od Rusije, u kojoj se provesmo kao bosi po trnju pre četiri godine...

Da li je veličina bitna - sad možemo da se sporimo i da širimo temu, tek, da ne citiramo za ovaj Mundijal naslove iz medija - izađete na internet i sve vidite. Samo ćemo preneti reči selektora Dragana Stojkovića, pošto je saznao da je jedan i jedini, neponovljivi Novak Đoković, najavio dolazak u Katar, na finale Svetskog prvenstva:

- Moramo do finala, da ga ne razočaramo, je l' tako - u svom stilu je rekao popularni Piksi.

A što se mora nije teško (da citiramo opet naš narod), tako da ako ste nešto i planirali za 18. decembar - otkažite, da sačekamo zajedno još jednu titulu šampiona sveta koju ćemo osvojiti, a da onda jedan dan od Svetog Nikole sačekamo i leminge... ne, lemure... ne, Orlove, ispred balkona Starog dvora u Beogradu.

Neka nam je na zdravlje i veselje početak Svetskog prvenstva u Kataru!

 

Standings provided by Sofascore

 

Četvrtak, 24. novembar: Brazil - Srbija (20.00)

Ponedeljak, 28. novembar: Kamerun - Srbija (11.00)

Petak, 2. decembar: Srbija - Švajcarska (20.00)

KATARSKI ORLOVI

Predrag Rajković, Vanja Milinković Savić, Marko Dmitrović, Nikola Milenković, Strahinja Pavlović, Miloš Veljković, Stefan Mitrović, Filip Mladenović, Srđan Babić, Strahinja Eraković, Saša Lukić, Uroš Račić, Nemanja Maksimović, Nemanja Gudelj, Filip Kostić, Sergej Milinković Savić, Andrija Živković, Marko Grujić, Ivan Ilić, Darko Lazović, Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović, Luka Jović, Dušan Tadić, Filip Đuričić, Nemanja Radonjić.

Selektor: Dragan Stojković.

Rasplet posle grupne faze SP u Kataru (da ne bude posle da vam nismo rekli)
 

Ostavite komentar