Sport > Time Out

UPOZORENJE za srpske NAVIJAČE: Instalirajte vašu VIZU za Katar na MOBILNI telefon

Aplikacija ima i funkcuju dozvole ulaska na stadione i omogućava besplatno korišćenje gradskog prevoza

Izvor: K1info

18/11/2022 > 19:48

podeli vest:

UPOZORENJE za srpske NAVIJAČE: Instalirajte vašu VIZU za Katar na MOBILNI telefon
Foto: Pixabay.com


Za dva dana počinje najveći sportski događaj na planeti ove godine - Svetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru, a nema sumnje da će i navijači Srbije pohrliti u ovu državu jugozapadne Azije da bodre Orlove.

Ali, avaj! Kako li će ući i koja pravila važe za ulazak u Katar i boravak u njemu? Nedavno su u javnosti počele da kruže informacije i o tome šta morate da instalirate na svoj mobilni telefon da biste mogli na Svetsko prvenstvo, pa kako neka od tih pravila više ne važe, pogledali smo šta vam zaista treba da vas ne vrate sa aerodroma i upropaste planiran boravak na Mundijalu.

Kako se navodi u našem Ministarstvu spoljnih poslova (MSP), do 23. decembra 2022. godine u Katar se može ulaziti samo sa "Haja" aplikacijom, koja ima i funkciju vize, dozvole ulaska na stadione i koja omogućava besplatno korišćenje gradskog prevoza. Imaoci "Haja" aplikacije moći će da ostanu u Kataru do 23. januara 2023. godine.

Ono što je ranije navođeno, a na šta su, na primer, Hrvati upozorili svoje navijače, više nije obaveza - dakle, nema potrebe za registraciju preko sajta www.ehteraz.gov.qa. Tu aplikaciju (Ehteraz) potrebno je instalirati i aktivirati jedino prilikom eventualnih poseta zdravstvenim ustanovama gde postoji obaveza nošenja maski.

Takođe, izdavanje redovnih turističkih i drugih viza obnoviće se 23. decembra 2022. godine. Ukinuta je obaveza testiranja na korona virus (antigen ili PCR test) pre ili posle dolaska u Katar.

Jedino što bi, kad je reč o aplikaciji "Haja" reč, trebalo voditi računa, jer se navodi u medijima da bi iz uvodnih postavki aplikacije moglo da se zaključi da ona može da pristupi podacima korisnika mobilnih telefona, prati njihovu lokaciju, čita, briše ili menja sadržaj sa mobilnog telefona, kao i da sprečava sam uređaj da pređe u stanje mirovanja... Pa ako je tako, onda je možda bolje da je obrišete kad se vratite u Srbiju, ko zna da li će kakve obaveštajne službe iz Katara da vam vršljaju po mobilnim telefonima...

 

 

I za kraj, iz MSP se preporučuje, posebno pred planirani put, da se aktuelna informacija o uslovima ulaska proveri preko sajta Ministarstva zdravlja Katara  www.moph.gov.qa, zbog čestih promena.

 

 

 

 

Ostavite komentar