Sport > Fudbal

LIVAKOVIĆ odveo Hrvatsku u četvrtfinale: "SAMURAJI" pali posle PENAL DRAME u Kataru

Večeras smo na Mundijalu gledali prvi meč osmine finala u kojem su izvođeni jedanaesterci

Izvor: K1info

05/12/2022 > 18:43

podeli vest:

LIVAKOVIĆ odveo Hrvatsku u četvrtfinale: "SAMURAJI" pali posle PENAL DRAME u Kataru
Foto: Tanjug/AP


Fudbaleri Hrvatske prošli su u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Kataru posle pobede nad Japanom posle izvođenja jedanaesteraca - 3:1. U regularnom toku, kao i posle produžetaka bilo je 1:1, a golove u tih 120 minuta, pre početka penal drame, dali su Daizen Maeda za vođstvo Japana u 43, kao i Ivan Perišić za izjednačenje Hrvatske u 55. minutu.

Malu početnu prednosti imali su Japanci, koji su već u 3. izveli najpre slobodan udarac, odmah zatim i korner, posle kojeg je Šogo Taniguči imao solidnu šansu, ali je poslao loptu u korner. Na drugoj strani Hrvati su pripretili u 8. minutu, kada je Perišić iskoristio grešku Tomijasua, ali je golman Gonda je odradio odličan posao i sačuvao mrežu Japana.

Ekipe su se smenjivale u napadima, "kockasti" su imali loptu više u nogama, ali su izabranici Hadžimea Morijasua imali nekako konkretnije prilike. Takvi ataci su se isplatili u finišu prvog poluvremena - najpre je u 41. minutu Kamada imao izvanrednu priliku, posle velike gužve u šesnaestercu Hrvatske, ali je on sa samo par metara metara šutirao pored gola Dominika Livakovića, da bi u 43. minutu Japanci ipak došli do vođstva.

Hrvatska odbrana nije bila na visini zadatka, delovali su dosta smušeno, što je izvanredno iskoristio Daizen Maeda, koji je jednu odbijenu loptu lako poslao iza leđa golmana "kockastih". Japanci su pogodatk dali u pravom trenutku za njih, jer se ubrzo otišlo i na poluvreme, a oni su na kontu imali gol viška.

Izabranici Zlatka Dalića nisu delovali baš kao vicešampioni sveta, bez obzira što je Japan na ovom prvenstvu dokazao da je izuzetno opasan - pobedili su momci iz zemlje Izlazećeg sunca jednu Nemačku i Španiju - ali koliko god da je rival jak, od Hrvata se očekivalo znatno više u ovom meču osmine finala.

Izgleda da su oni to i sami shvatili na odmoru, pa su istrčali znatno odlučniji na teren u drugom poluvremenu. Imao je, doduše, prvu priliku za gol u nastavku Japan - u 50. minutu, ali su odbrambeni igrači Hrvatske reagovali ispred njega u petercu. A samo pet minuta kasnije - izjednačenje! Perišić je iskoristio sjajni centaršut Lovrena sa oko 30 metara iskosa sa desne strane, a onda je glavom plasirao loptu u suprotni ugao gola Japana i, kako se kasnije ispostavilo, doneo Hrvatskoj produžetke.

Naime, regularnih 90 minuta završeno je rezultatom 1:1, pa je počeo i prvi produžetak u osmini finala na Svetskom prvenstvu u Kataru. Međutim, ni posle dodatnih dva puta po 15 minuta igre nismo videli golove, pa se pristupilo izvođenju penala. Na žalost po Japance, Livaković je bio izvanredno raspoložen, odbranio prva dva penala - Minaminu i Nitomi, dok su Vlašić i Brozović bili precizni - čime je praktično i određen pobednik ovog meča.

Jeste, doduše, i Livaja promašio penal, ali to nije promenilo krajnji ishod, jer je i Jošida promašio naredni jedanaesterac, pa su Hrvati uz tri data i jedan primljen gol sa bele tačke, zasluženo stigli među osam najboljih na Mundijalu. Hrvatska će u četvrtfinalu igrati protiv Brazila, koji je kasnije tokom večeri pobedio Južnu Koreju.

 

Ostavite komentar