Sport > Fudbal

Saša se ponudila Orlovima, NISU JE HTELI: SRBIJA jedina evropska selekcija BEZ PSIHOLOGA u Kataru

Sve Evropske fudbalske reprezentacije u Kataru, imaju po dva psihologa u timu

Izvor: K1info/rts.rs

03/12/2022 > 17:01

podeli vest:

Saša se ponudila Orlovima, NISU JE HTELI: SRBIJA jedina evropska selekcija BEZ PSIHOLOGA u Kataru
Foto: Instagram Printscreen


Evropske fudbalske reprezentacije u Kataru, imaju po dva psihologa u timu, neke i po tri: za fudbalere u napadu, zatim za one u srednjem redu i za odbrambene, jer ne razmišljaju svi igrači isto, kaže sportski psiholog, ekspert za fudbal, Saša Sredanović, koja ima potpisan šestogodišnji ugovor sa Fudbalskim klubom Barselona i nalazi se na zvaničnoj listi najplaćenijih trenera u elitnoj španskoj fudbalskoj LaLigi.

Besplatno se, iz patriotskih razloga, stavila na raspolaganje srpskoj fudbalskoj reprezentaciji uoči Mondijala, ali selektor i naš stručni štab, nisu želeli psihologa u timu. Na utakmici sa Kamerunom, kod vođstva od 3:1, četiri naša igrača su bila potpuno van balansa a to se ne bi desilo da smo imali psihologa u timu, rekla je Sredanović.

Mentalno-emocionalni faktor itekako utiče na individualne i ekipne performance kompletnog tima u fudbalu. Modernog fudbalera, psiholog će naučiti da pruži najbolji deo sebe svakog dana, da bude samopouzdan, da ume da upravlja frustracijama, da zna kako treba da živi i radi u harmoniji sa saigračima, da bude otporan kada se dese lične i profesionalne teške situacije, neuspesi, nepredviđeni događaji, jednostavno rečeno, da bude u balansu....

- Videli smo u Kataru Francusku, za koju smatram da je psihološki najspremnija ekipa, koja, i bez šetorice igrača, deluje veoma kompaktno jer taj nedostatak u određenim situacijama upravo rešava tim balansom, a balans je stručno psihološki deo, to nije trenerski deo. Igrača u balans stavlja psiholog, to ne može on sam. U kontaktu sam naravno sa svojim kolegama koje rade u najjačim evropskim šampionatima u Španiji, Nemačkoj, Francuskoj, Engleskoj... Svi su poveli dva ili tri psihologa u Katar! U tim ligama, na primer, svaka linija - napad, sredina i odbrana, imaju posebnog psihologa, jer napadači i igrači odbrane ne razmišljaju na isti način - kaže Sredanovićeva.

Foto: Tanjug/AP

Saša je naročito pohvalila psihološku spremnost Francuza u Kataru

Psiholog tima

Saša Sredanović je diplomirala kliničku psihologiju u Holandiji, gde se opredelila za sportsku psihologiju u fudbalu. Radila je u Sloveniji, zatim u Atletiko Madridu, pa u Betisu. Njen rad nije ostao neprimećen, pa je Barselona otkupila Sašin ugovor, platila obeštećenje Betisu i potpisala sa njom šestogodišnju saradnju. Sredanovićeva je ujedno angažovana u čuvenoj Barseloninoj akademiji fudbala La Masija, gde radi sa fudbalskim trenerima.

Sportska psihologija potencira da je trener glavni strateg tima. Međutim, on ne bi trebalo da se bavi eventualnim konfliktima u svlačionici, stavovima i uverenjima igrača, tenzijama u stručnom štabu... Uz pomoć sportskog psihologa, trener shvata zašto mu se tim ponaša ovako ili onako, ali se time ne ugrožava vođstvo trenera i njegov imidž ostaje neokrnjen.

- Besplatno sam ponudila Fudbalskom savezu Srbije da našem fudbalskom timu, igračima, svojoj državi, stavim u Kataru na raspolaganje svo svoje iskustvo i znanje i dam svoj maksimum - kaže ona.

Foto: Instagram Printscreen

 

A da se osetilo odsustvo stručnjaka takvog profila u našem timu, bilo je najvidljivije na utakmici sa Kamerunom, kada smo preokrenuli rezultat i poveli sa 3:1 i onda za dva minuta izgubili veliku prednost:

- Svaki igrač uđe u utakmicu da pobedi, ali, kao profesionalac sa iskustvom igranja u fantastičnim klubovima, na najvažnijem takmičenju , ne smeš da dopustiš da te emocije toliko savladaju u toku utakmice i izbace iz balansa. Po mojoj proceni, tada je došlo do pada balansa i fokusa, koji su izuzetno bitni. Jer, kada padne balans, igraču pada koncentracija, a onda mu pada i kondicija. Nama su četiri igrača u tom momentu bila potpuno van fokusa, ja sam to gledala. I tu se ogleda uloga sportskog psihologa, koji bi te igrače pre meča postavio u balans i fokus, a to znači: gubio ili dobijao, ti gledaš samo krajnji ishod i ideš ka svom cilju. Iako vodiš 2:0, ne, to nije dovoljno, zato što ideš na 4:0! - kaže Saša.

Saša Sredanović ističe da fudbaleri Srbije, suštinski, igraju jedan lep, dopadljiv napadački fudbal.

- Ali, Svetsko prvenstvo u Kataru je ipak nešto sasvim drugo u odnosu na sve utakmice prethodno. Imali smo sjajan pobednički niz, i selektora, koji ima impozantnu fudbalsku karijeru. E sad, on je taj motivacioni deo, površinski, odradio odlično i mi smo imali uspešan saldo. Ali, stručno gledano, to nije dovoljno za Svetsko prvenstvo, na kome se nadmeću 32 najspremnije, najbolje ekipe na planeti, koje u stručnim štabovima itekako imaju i psihologe, koji se bave psihom igrača, koja je podjednako važna kao i fizička spremnost - zaključuje psiholog. 

Ona  dodaje da ako dođe do povrede, nerazumevanja između fudbalera i trenera ili bilo kog drugog problema koji igrača može da dekoncentriše, tu su psiholozi. Treneri su zaduženi za taktiku i tehniku.

Foto: Instagram Printscreen

 

- Fudbal je u svim segmentima kao igra poslednjih desetak godina jako napredovao pa je psihologija postala neizostavni deo modernog fudbala. Mi imamo u fudbalu 11 glava na terenu koje ne razmišljaju na isti način. Zato mi stavimo prvo njih 11 kolektivno u isti balans, a onda radimo sa svakim od njih pojedinačno - objašnjava ona.

Saša Sredanović ističe i da u Srbiji ima veliki broj sjajnih sportskih psihologa.

- Bivši odbojkaš Andrija Gerić nije psiholog, ali izuzetno vlada psihološkim tehnikama, imamo Marijanu Gulan, koju ja mentorišem, za koju tvrdim da je fantastična - kaže Sredanovićeva.

Činjenica je da su prvi shvatili značaj sportskog psihologa u procesu ostvarivanja visokog rezultata na međunarodnoj sceni vaterpolisti - pa je naš vaterpolo tim, iako u to vreme krišom, još 1988. godine u pripremama za Olimpijske igre u Seulu, angažovao sportskog psihologa. Činjenica je i da su svi srpski sportisti, koji su osvojili medalju na Olimpijskim igrama i ostalim velikim takmičenjima, u poslednjih 15 godina, imali u stručnom štabu sportskog psihologa.

Sašu Sredanović naglašava i koliko igra fudbalskog kluba Barselona zavisi od njenih analiza i procena i koliko trener Ćavi Ernandez uvažava njeno stručno mišljenje

- Svako odradi svoj deo posla, a kada analiziramo utakmicu, uvek je prisutan i psiholog. Ja moram da propratim mnoge segmente igre protivničkih igrača... na primer gestikulaciju, kako bi se naši igrači što bolje pripremili i stabilizovali za meč koji ih čeka. Zadatak je da ih dovedemo u balans, jer ne valja da se oni uzdignu previše, ali i da budu ispod svog nivoa. U svaku utakmicu ulazimo sa motivacijom, sa željom i uverenošću, ali hladne glave, bez ikakve euforije, sa jednim ciljem: da pobedimo! - dodaje ona,

Saša Sredanović je potpisala šestogodišnji ugovor sa Barselonom, upravo na insistiranje trenera katalonskog tima Ćavija Ernandeza, koji je bio fasciniran rezultatima njenog rada u Betisu. Barselona je platila obeštećenje za raskid ugovora i transfer Saše Sredanović u Barselonu.

 

Ostavite komentar