Sport > Fudbal

Orlovi rano LETE KUĆI, ali nema veze - LOŽIĆEMO SE MI OPET

Iz grupe G među 16 najboljih na Mundijalu obezbedili su Brazil i Švajcarska

Izvor: K1info

02/12/2022 > 19:59 >> 22:16

podeli vest:

Orlovi rano LETE KUĆI, ali nema veze - LOŽIĆEMO SE MI OPET
Foto: Tanjug/AP


Fudbaleri Srbije eliminisani su sa Svetskog prvenstva u Kataru, pošto su u trećem kolu grupe G izgubili od Švajcarske sa 3:2 (2:2). A da dodatno "overe" ispadanje Orlova sa Mundijala, potrudili su se i Brazilci, koji su izveli drugi tim na meču protiv Kameruna i izgubili sa 1:0 (0:0), tako da nam ni minimalna pobeda nad "sajdžijama" ne bi odgovarala.

Da podsetimo, u prva dva duela u grupi G Orlovi su izgubili sa 2:0 od Brazila, koji je i pre večerašnjih mečeva trećeg kola obezbedio plasman u osminu finala, a sa Kamerunom su igrali nerešeno 3:3.

Počelo je ne baš dobro - Švajcarci su posle 20 sekundi došli do našeg gola i imali dve izuzetne prilike - Vanja Milinković Savić je dva puta sačuvao našu mrežu, a nije bilo isteklo ni 25 sekundi meča... Na startu je izgledalo da je naša odbrana pomogla da Vanja i dalje ostane najbolji golman na Mundijalu, što nikako nije dobro.

Foto: Tanjug/AP

Vanja Milinković Savić nas spasao na početku meča

Ipak, uz glasno skandiranje sa tribina: "Svi u napad, ajmo, ajde", Orlovi su se prenuli, pa su usledili i napadi na gol rivala - Akanđi je reagovao ispred Mitrovića u 4. mintutu, da bi odmah potom Srbija izborila korner. Nikola Milenković je skočio visoko posle izvedenog kornera, udario je glavom, ali je poslao pored gola Švajcarske.

Najbolju priliku u prvom delu susreta ipak je imao Andrija Živković, koji je u 11. minutu pogodio stativu, u periodu kada je Srbija u potpunosti preuzela konce igre u svoje ruke (ili noge, kako vam je draže). U 15. minutu, posle odličnog prodora Filipa Kostića po levoj strani i nepropisnog starta Silvana Vidmera, fudbaler Švajcarse je dobio žuti karton a Orlovi slobodan udarac. Ipak, iz njega nismo stvorili šansu, ali smo i dalje nastavljali da napadamo i ugrožavamo gol Gregora Kobela.

A onda, u 20. minutu hladan tuš - Đerdan Šaćiri dovodi Švajcarsku u vođstvo - 1:0. Sajdžije su napale po levoj strani, Rodrigez je ušao u šesnaesterac, stvorila se gužva sa čak šestoricom naših i četovoricom švajcarskih fudbalera - jedan udarac Orlovi su odbranili, ali je lopta potom došla do Šaćirija, koji je opalio po njoj. Na putu do gola lopta je zakačila Strahinju Pavlovića i prevarila našeg golmana, pa je rival došao do prednosti.

Ipak, Srbija nije dugo čekala na izjednačenje - samo šest minuta kasnije Aleksandar Mitrović je sjajnim udarcem glavom i to sa visine penala, posle fantastičnog centaršuta Dušana Tadića, savladao Kobela i ulio nam novu nadu za plasman u osminu finala.

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Mitrović postiže prvi gol za Srbiju

A onda, u 35. minutu - totalni preokret! Dušan Vlahović se sjajno snašao na pas Tadića i sa vrha šesnaesterca, sa leve strane, poslao loptu u suprotni ugao protivničkog gola sa vođstvo od 2:1. 

I taman kad smo pomislili da bi posle prvih 45 minuta mogli da odemo na odmor sa prednošću, u 44. minutu, kao što je to bilo protiv Kameruna - lako smo ispustili prednost, pa je Bril Embolo izjednačio na 2:2.

Počelo je drugo poluvreme i bilo nam je drago da Švajcarci nisu imali prilike posle 20 sekundi, ali kratko je trajala ta naša radosti i ubrzo smo se opet sneveselili - u 48. minutu Romo Frojler je savladao Vanju Milinkovića Savića i još jednom nas bacio u očaj... Treba dati još dva gola da bi se prošlo dalje...

Foto: Tanjug/AP

 

Piksi nije dugo čekao posle preokreta Švajcaraca - u 55. minutu izašao je Miloš Veljković, a umesto njega je ušao Nemanja Gudelj, dok je Dušana Vlahovića zamenio Luka Jović. To je moglo da se isplati već u 61. minutu, ali posle jedne gužve pred golom "sajdžija" Dušan Tadić, iako nije bio u lakoj poziciji, loše zahvata loptu i šalje je visoko preko gola.

U 65. minutu sudija iz Argentine, Fernando Rapalini, nije reagovao na start nad Mitrovićem u šesnaestercu Švajcarske, dok su svi naši igrači i klupa tražili penal. Samo minut kasnije meč je prekinut, jer je Granit Džaka je isprovocirao naše rezervne igrače, hvatanjem za međunožje. Naši momci su poskakali, reagovao je i sudija, a žuti karton je dobio rezrervni golman Predrag Rajković.

Stojković je u nastavku posegao za još jednom izmenom, pa je umesto 67. minutu Sergeja Milinkovića Savića u igru ušao Nemanja Maksimović, ali to nije donelo veliku promenu u igri Orlova. U 78. minutu opet je naš selektor napravio dvostruku izmenu - umesto Andrije Živkovića ušao je Nemanja Radonjić, a umesto Dušana Tadića ušao je Filip Đuričić. Ali, Orlovi su definitivno klonuli u drugom poluvremenu, tako da nas ni nove promene nisu dovele ni blizu preokreta. 

Nažalost, najviše uzbuđenja viđeno je u trećem minutu nadoknade vremena, kada je Granit Džaka uspeo da iznervira naše fudbalere, pa je došlo do koškanja pred našim golom. Sve se završilo tako što je Rapalini dodelio žute kartone Džaki i Nikoli Milenkoviću... U stvari, završilo se porazom od 3:2, sa još jednom sramotom kad je bilo najvažnije, upravo onako kako nam to fudbaleri Srbije rade od osamostaljenja - uliju nam nadu sa vremena na vreme, a kada gleda ceo svet - bruka.

Foto: Tanjug/AP

Startnih 11 Orlova za meč protiv Švajcarske

Reprezentativci Srbije istrčali su na teren stadiona 974, a i na zagrevanju ih prati dobra atmosfera, kao što je bio slučaj i prethodnih dana na treninzima.

I da podsetimo - Švajcarci su nam veliki dužnici još od pre četiri godine i Svetskog prvenstva u Rusiji, kada su nas pobedom od 2:1 izbacili sa Mundijala. Pomogao im je, doduše, delilac nepravde, nemoralni sudija Feliks Brih, ne svirajući penal nad Aleksandrom Mitrovićem, a meč je obeležilo i podržavanje terorizma od strane albanskih igrača iz redova Švajcarske - Granita Džake i Đerdana Šaćirija, koji su javno rukama pravili simbol dvoglavog orla.

Foto: Starsport

Šaćiri (levo) i Džaka na meču sa Srbijom pre četiri godine u Rusiji

STARTNIH 11 ZA VEČERAŠNJI MEČ

SRBIJA: V. Milinković Savić, Pavlović, Milenković, Veljković, Živković, Lukić, S. Milinković Savić, Kostić, Tadić, Vlahović, Mitrović

ŠVAJCARSKA: Kobel, Akanđi, Šer, Rodrigez, Vidmer, Džaka, Frojler, Sou, Vargas, Šaćiri, Embolo

Standings provided by Sofascore
 

 

Ostavite komentar