Sport > Fudbal

Argentina "IŠČUPALA" osminu finala: "Kenguri" se HRABRO OPROSTILI od Mundijala

"Gaučosi" su bili bolji rival, ali je malo nedostajalo da utakmica ode bar u produžetak

Izvor: K1info

03/12/2022 > 21:59

podeli vest:

Argentina "IŠČUPALA" osminu finala: "Kenguri" se HRABRO OPROSTILI od Mundijala
Foto: Tanjug/AP


Fudbaleri Argentine plasirali su se među osam najboljih reprezentacija na Svetskom prvenstvu u Kataru, pošto su u osmini finala opravdali ulogu favorita i pobedili Australiju sa 2:1 (1:0).

Ostanak na Mundijalu "gaučosima" su osigurali su čovek koji je odigrao 1.000. utakmicu u karijeri - Lionel Mesi, golom u 35. i Hulijan Alvarez, pogotkom u 57. minutu, dok je počasni gol za Australiju dao takođe Argentinac - bio je to autogol Enca Fernandeza u 77. minutu. Iako se može reći da su Argentinci potpuno zasluženo prošli u četvrtfinale SP (a setite se, sve je počelo katastrofalnim porazom od Saudijske Arabije), daleko od toga da su izabranici Lionela Skalonija tako nadigrali Australiju, kao, na primer, Švajcarska Srbiju.

Pitanje drugog četvrtfinaliste na Mundijalu, posle Holandije koja je pobedila SAD, počelo je da se rešava golom Mesija, koji je Leo postigao na svoj način - došao je do lopte u šesnaestercu, nakratko digao glavu i plasirao loptu kroz šumu nogu u mrežu Metjua Rajana u 37. minutu.

Rezulatom 1:0 završeno je prvo poluvreme, a kada je Rajan pokušao da dribla u 57. minutu, pa mu je loptu oduzeo Alvarez i poslao je iza leđa nespretnog golmana, izgledalo je da je 2:0 nedostižan rezultat i da je Argentina završila svoj deo posla oko plasmana među osam najboljih u Kataru, iako nije briljirala.

Uostalom, gol Alvareza bio je tek četvrti udarac "gaučosa" ka golu rivala - od toga su tri išla u okvir, od kojih su dva završila u mreži - fantastičan procenat, ali i jasan pokazatelj da Argentinci nisu nešto naročito nadigrali rivala. Uz to, prvi korner Skalonijevi momci izveli su tek u 65. minutu, što jasno ukazuje da su Australijanci bili čvrsti i organizovani u odbrani... koliko je to moguće protiv izrazitog favorita.

A onda, zamalo preokret! Koliko Argentina nije briljirala, toliko Australija nije baš bila opasna. Ali, bila je dovoljno uporna da u 77. minutu izjednači - Krejg Gudvin upitio je snažan udarac izvan šesnaesterca, lopta je pogodila Enca Fernandeza i skrenula u mrežu Emilijana Martineza. 

"Kenguri" su se tada probudili, a u 81. minutu Azis Behič je imao izvanrednu šansu, koju je fenomenalnim bacanjem na put lopti, već viđenoj u golu, osujetio Lisandro Martinez. U 89. minutu i četvrtom minutu nadoknade Lutario Martinez se propisno obrukao kada posle Mesijevih asistencija nije dao gol, a u 95. minutu veliku priliku propustio je i Mesi.

Međutim, najbolju priliku na kraju imala je Australija, ali je u 97. minutu Martinez "skinuo" loptu Garangu Koulu, koji je imao stopostotnu šansu za izjednačenje. To je praktično značilo da je Mundijal za Australiju gotov, jer su nas sekunde delile od poslednjeg sudijskog zvižduka na meču... I zaista, Šimor Marčinjak je ubrzo svirao kraj, tako da je Argentina pobedom od 2:1 ipak stigla do četvrtfinala Mundijala.

 

Ostavite komentar