Sport > Fudbal

Idu "LALE" u ČETVRTFINALE: Holanđani SRUŠILI SNOVE Amerikanaca u Kataru

Izabranici Luja van Gala opravdali ulogu favorita u prvom meču osmine finala na Mundijalu

Izvor: K1info

03/12/2022 > 17:53

podeli vest:

Idu "LALE" u ČETVRTFINALE: Holanđani SRUŠILI SNOVE Amerikanaca u Kataru
Foto: Tanjug/AP


Fudbaleri Holandije pobedili su SAD na startu završnice Svetskog prvenstva u Kataru sa 3:1 (1:0) i plasirali se u četvrtfinale Mundijala.

Golove za "lale" postigli su Memfis Depaj u 10, Dejli Blind u prvom minutu nadoknade prvog poluvremena i Denzel Damfris u 81. minutu, dok je čast Amerikanaca spasao Gadži Rajt u 76. minutu.

Reprezentativci SAD su angažovano ušli u ovaj meč i nisu želeli da istaknu belu zastavu, međutim, i pored početne inicijative, izgleda da je gol koji su primili u 10. minutu skršio njihov startni polet. Majstorija koja je izbacila Amerikance iz takta izvedena je na sjajan način - sa desne strane Denzel Damfris je maestralno ubacio loptu u šesnaesterac, na nju je natrčao Memfis Depaj i, više preciznim nego jakim udarcem, poslao je u desni ugao gola nemoćnog Meta Tarnera.

Nisu se predavali Amerikanci, treba im odati priznanje, ali to što su imali loptu više u nogama nije im donelo neko značajno preimućstvo. Poslednja linija "lala" je izgledala čvrsto, a napadima su pretili da dupliraju vođstvo. U 30. minutu je Damfris ponovo poslao loptu u šesnaesterac kao kod prvog gola, ali je Kodi Gakpo malo zakazsno. Uzvratio je odličnim pokušajem Timoti Vea u 43. minutu, ali je golman Holanđana Andris Nopert odlično intervenisao.

A onda, kad smo praktično čekali kraj poluvremena, u prvom minutu nadoknade - slično kao i kod prvog pogotka, slično kao i u 30. minutu - Damfris je poslao povratnu loptu u šesnaesterac, na nju je naleteo Dejli Blind i bio precizan, pa se sa rezultatom 2:0 otišlo na poluvreme.

Rasplamsala se igra u nastavku, pokušavali su Amerikanci da se vrate, ali im je opstanak praktično obezbeđivao Met Tarner, koji je spasao SAD odbranivši nekoliko šuteva Depaja. Nagrada je stigla u 76. minutu, kada je posle ubacivanja Kristijana Pulišića u peterac lopta nekako prešla preko noge Gadžija Rajta, nadrealno se odbila i završila iza leđa Noperta.

Ipak, snovi Amerikanaca su kratko trajali - u 81. mintu, i do tada najbolji igrač utakmice Denzel Demfirs, posle dve asistencije upisao je i gol na centaršut Blinda. Naime, Blind je sa leve strane ubacio loptu na drugu stativu, u visini peterca, a Demfris ju je zahvatio iz voleja i stavio tačku na ovaj meč - 3:1 i zaslužen prolaz u četvrtfinale Mundijala.

Holanđani će se u tom duelu sastati protiv Argentine, koja je u drugom duelu večeri pobedila Australiju.

 

Ostavite komentar