Sport > Fudbal

Država Srbija MORA DA REAGUJE zbog napada na Borjana i NJEGOVU PORODICU, Hrvatska da NAĐE I KAZNI KRIVCE

Borjan i njegova porodica dobijaju pretnje i uvredljive poruke i na društvenim mrežama, a objavljeni su i njihovi lični podaci

Autor: Mina Duduković

29/11/2022 > 13:11

podeli vest:

Država Srbija MORA DA REAGUJE zbog napada na Borjana i NJEGOVU PORODICU, Hrvatska da NAĐE I KAZNI KRIVCE
Foto: Tanjug


Srbija bi trebalo pravno  da stane uz našeg sportistu Milana Borjana (35) koji je pretrpeo niz uvreda, skandalozno verbalno nasilje i komunikativnu agresiju od strane navijača Hrvatske tokom Svetskog prvenstva u fudbalu - ocenjuje profesor dr Ratomir Antonović, stručnjak za bezbednost. 

Podsetimo, golman Kanade i Crvene zvezde, rođen u Kninu, našao se u nedelju na udaru neonacista koji su ga sa tribina u Kataru brutalno vređali i veličali ustaštvo i genocid akcije Oluja, a na meti je bila i njegovu ženu, pa su se često mogli čuti uzvici: "Borjane, ustašo" i "Žena ti je ku**a, Borjana"...

Na društvenim mrežama može se videti i slika na kojoj se nalaze "navijači“ Hrvatske sa transparentom "Knin 95 – ništa ne ide (beži) kao Borjan“.

FIFA REAGOVALA

FIFA je pokrenula je pokrenula zvaničan postupak protiv Hrvata zbog sramnih uvreda na račun golmana, pa bi Hrvatska mogla da bude kažnjena. 

Strani mediji, prenose da će FIFA postupak pokrenuti zbog nedoličnog ponašanja navijača "Vatrenih" na meču sa severnoameričkom selekcijom.

Zbog transparenata koji su se pojavili, ali i pogrdnih povika, ugrožena je bezbednost aktera meča drugog kola Svetskog šampionata u Kataru.

FIFA ne toleriše takve ispade, pa je za očekivati da u narednih nekoliko dana Hrvatska definitivno dobije kaznu zbog ponašanja navijača u Dohi.

Ovim natpisom i logom na zastavi provokatori su aludirali na činjenicu da je golman Kanade, koji je rođen u Kninu 1987. godine, kao osmogodišnji dečak bio deo izbegličke kolone u kojoj su mnogi za prevoz koristili traktore, pa su Hrvati i to sikoristili:

"Ništa ne ide kao Džon Dir"  je reklamni slogan poznatog proizvođača traktora.

Oni su otišli još jedan korak dalje, pa su objavili i njegov broj mobilnog telefona na mrežama, zbog čega je dobio preko 2.500 poruka od navijača Hrvatske u kojima se proziva, prema njegovom svedočenju. Jutro nakon duela oglasila se Borjanova supruga Snežana koja je otkrila da su i nju i Milana u noći između nedelje i ponedeljka, navijači Hrvatske zvali i uznemiravali ih. 

Foto: Tanjug/AP

 

Ali, navijači Hrvatske se nisu na tome zaustavili. Nekako je u javnost isplivao i njen broj, koja je putem Instagrama podelila samo deo uvredljivih poruka koje je dobijala od navijača počevši od "Nisam Livaja, ali znam i ja zabiti", pa sve do "Hoće li Milan traktorom do Beograda?", aludirajući na akciju Oluja u kojoj je Borjanova porodica proterana iz Hrvatske.

Osim toga, na stotine ljudi pokušavale su da upute glasovni ili video poziv ka Snežani Borjan, a ona je putem društvenih mreža poslala jasnu poruku.

- Ok, pobedili ste, vređali celu utakmicu. Koja je poenta da ste na Facebook-u izbacili naše brojeve telefona i zovete nas celu noć i šaljete poruke, vređate? Instagrame ste nam blokirali najstrašnijim uvredama. Koliko ste bolesni i zadojeni mržnjom. Svako normalan bi slavio pobedu, a vi živite i slavite mržnju - poručila je Sneža Borjan.

Foto: Printscreen Instagram

 

I Borjan je posle duela protiv Hrvata istakao da je primio bezbroj poruka sramne sadržine. 

- To pokazuje kakvi su ljudi, primitivci. Čuo sam da su vređali, vikali, moraju da porade na sebi i da budu sa porodicama. Očigledno ima frustriranih - istakao je Milan Borjan koji je pre svega sjajan čovek koji se uvek kulturno ponaša, a onda i odličan golman.

Profesor dr Ratomir Antonović, stručnjak za bezbednost kaže za K1 info da bi Srbija trebalo da stane uz Borjana i njegovu suprugu  Snežanu.

- Srpsko tužilaštvo trebalo bi da pošalje zamolnicu, odnosno zahtev državi Hrvatski kako bi svi koji su učestvovali u javnom linču našeg sportiste Borjana bili kažnjeni. U ovom slučaju radi se o teškom krivičnom delu, odnosno iznošenju ličnih informacija i broja telefona, zatim "razapinjanja" jedne javne ličnosti, pretnje i niza gnusnih uvreda. Vređanje i pritisci na internetu mogu da predstavlja nekoliko vrsta krivičnih dela, od kojih su najpoznatija ugrožavanje sigurnosti i proganjanje, a oba se procesuiraju kao da je nasilje počinjeno uživo - priča Antonović. 

On dodaje da je veoma važno da država reaguje pogotovo danas kada je sajber kriminal veoma zastupljen.

- Ovakvo ponašanje navijača države Hrvatske verovatno je dovelo do osećaja nelagode, nesigurnosti iorjanove porodice i sve to, zajedno, mora biti kažnjeno. Ne smemo da zaboravimo da ukoliko putem društvenih mreža upućujete pretnje radi se o ugrožavanju sigurnosti, a ukoliko konstantno kontaktirate jednu osobu i uspostavljate vezu sa njom bez njene dozvole to je proganjanje. To što se to čini preko društvenih mreža je samo način izvršenja krivičnih dela koja već postoje. Ukoliko nekom ugrožavate sigurnost, upućujete pretnje nije važno da li to radite preko Facebooka ili neke druge društvene mreže na  internetu - to su sve pretnje, dok je konstantno pokušavanje uspostavljanja kontakta proganjanje - objašnjava stručnjak za bezbednost. 

On dodaje da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal i posebna odeljenja policije mogu vrlo brzo, putem elektronskog zapisa koji trajno ostaje na internetu, da otkriju počinioce svakog dela ma koliko god se on lažno predstavljao.

- Važno je naći ko je prvi u lancu ovog organizovanog kriminala, a zatim i ko su drugi učesnici. Svi treba da budu kažnjeni. Narušavanje Borjanove privatnosti, ali i njegove porodice mora biti kažnjeno. Zato je, ponavljam, potrebno da naše tužilaštvo pismeno pošalje zamolnicu i da se pokrene istraga o ovom skandaloznom ponašanju hrvatskih navijača - kaže Antonović.

Podsetimo, reprezentacija Hrvatske je pobedila Kanadu sa 4:1, ali neće ostati upamćena samo po rezultatu, nego i po skandaloznom ponašanju napadača "kockastih", koji su sa tribina u Kataru nastavili da rade ono što radi njihova država svaki dan od raspada Jugoslavije - da veličaju ustaštvo i genocidnu akciju Oluja.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta osuđuje ponašanje navijača Hrvatske.

- Jedan od brojnih primjera da hrvatski navijači šire mržnju prema Srbima. Hrvatska počiva na lažnim mitovima da su Srbi agresori i da je zločinačka akcija Oluja bila tobože oslobodilačka. To je dokaz da se hrvatsko društvo nije suočilo sa svojom mračnom prošlošću - kaže Linta. 

Borjan je rođen u Kninu, često je isticao ponos odakle dolazi, kao i koliko je tešku priču imao kao izbeglica iz tog grada usled rata.

Kasnije je stigao do Kanade, koja mu je dala pasoš, a on joj se odužio tako što sa velikim uspehom brani za tu selekciju.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar