Sport > Fudbal

Ko to KAŽE, ko to LAŽE o FSS: Šurbatović o PROZIVKAMA i milionima ZARAĐENIM u Kataru

Direktni prihodi od učešća na Svetskom prvenstvu veći od 11,8 miliona dolara

Izvor: K1info/Tanjug

29/12/2022 > 18:16

podeli vest:

Ko to KAŽE, ko to LAŽE o FSS: Šurbatović o PROZIVKAMA i milionima ZARAĐENIM u Kataru
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Jovan Šurbatović, izjavio je danas da su direktni prihodi ostvareni od nastupa na Svetskom prvenstvu u Kataru 11.853.364 dolara.

Šurbatović je u opširnom intervjuu za zvanični sajt FSS rekao da želi da informiše javnost o svim detaljima vezanim za nastup A reprezentacije na nedavno završenom SP, ali i o ukupnom stanju u fudbalskoj organizaciji.

On se oglasio povodom izjava člana Izvršnog odbora FSS Novice Tončeva, koji je juče rekao da je njegov cilj da svi u našoj zemlji imaju jasan uvid u ono što se dešava u FSS.     

Tončev je na sednici IO FSS pre dva dana u Staroj Pazovi tražio da jedna tačka dnevnog reda bude izveštaj o potrošenom novcu i izneo optužbe na račun selektora Dragana Stojkovića, zamenika predsednika FSS Nenada Bjekovića, generalnog sekretara Jovana Šurbatovića, kao i direktora reprezentacije Stevana Stojanovića.

Šurbatović je istakao da ga bole prozivke, koje stižu na njegovu i adresu FSS.

- Kritika je uvek dobrodošla, i sami smo bili više nego kritični. Međutim, veoma je važno ko kritikuje. Ko nas to napada? Zanimljivo je da nas hvale Aleksandar Čeferin i njegovi najbliži saradnici, baš kao i Đani Infantino i njegove kolege, a u isto vreme pojedinci pokušavaju da insinuacijama i neistinama diskredituju rad saveza i povuku nas u mulj u kojem su godinama plivali - rekao je Šurbatović.

Foto: Starsport

Dobra zarada od učešća na Svetskom prvenstvu u Kataru

Govoreći o direktnim prihodima ostvarenim od učešća na nedavno završenom Mundijalu, generalni sekretar FSS je obrazložio sa koje strane je šta stiglo.

- FSS je ostvario značajne prihode plasmanom na SP. Pored indirektnih prihoda (novi dugoročni sponzorski ugovori i uvećanja vrednosti starih), direktan prihod od FIFA je 10.815.000 dolara. Rukovodstvo saveza je ranije ugovorilo bonuse/nagrade za ostvaren plasman sa dotadašnjim sponzorima, ali i potpisalo kratkoročne ad-hok ugovore vezane samo za nastup u Kataru, koji su doneli dodatnih 1.038.364 dolara. Tako da su ukupni - direktni prihodi ostvareni od nastupa u Kataru 11.853.364 dolara - rekao je Šurbatović.

Generalni sekretar FSS je istakao da najveći deo troškova - 5.161.429 dolara, ide na premije za igrače, stručni štab i selektora.

Redovna kontrola finansija

Generalni sekretar FSS je naveo da poslovanje saveza kontrolišu Nadzorni odbor i Finansijska komisija.

- Na svaka tri meseca IO usvaja kvartalne finansijske izveštaje. Imamo obavezu revizije poslovanja kako od strane domaćeg revizora, tako i od FIFA i UEFA. I nikada niti jedne nepravilnosti. Štedimo, brinemo o svakom trošku, zato je kasa puna - zaključio je Šurbatović.

 

On je istakao da je više 60 miliona evra ušlo u srpske klubove i u savez, te da je situacija u našoj Superligi značajno bolja nego ranije.

- Danas jedan prosečan superligaš preko saveza prihoduje i do 600.000 evra po sezoni. A šta je bilo juče? Prihodi po ovom osnovu bili su gotovo beznačajni. Država gradi stadione, savez pomaže manje investicione projekte kao suinvestitor. Uskoro ćemo sredstvima saveza, ali i UEFA i FIFA, imati mini sportske centre poput onog u Staroj Pazovi, i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Beogradu - zaključio je Jovan Šurbatović.

 

Ostavite komentar