PITA OD STAROG HLEBA Nemojte ga bacati, napravite preukusno i izdašno jelo!
Iskoristite ostatke starog hleba uz recept za sočnu pitu sa sirom i šunkom. Brzo, jednostavno i savršeno ukusno jelo za svaki dan!
25.07.2025
Gurmanlookpodeli vest:
Pečena jagnjetina ima posebno mesto na našim trpezama – od praznika i svadbi, pa sve do nedeljnog ručka. Iako se mnogi kunu da je najbolja „ispod sača“ ili na ražnju, istina je da uz prave savete i kod kuće, u običnoj rerni, može da se napravi jagnjetina koja miriše na domaćinsku kuću i topi se u ustima.
Prvi korak – pravi komad mesa
Najbolji izbor za pripremu u rerni je jagnjeći but ili plećka. Meso mladog jagnjeta, po mogućstvu domaćeg, lokalnog porekla, ima više masnoće i bolji ukus. Pre pečenja, meso treba da odstoji barem sat vremena na sobnoj temperaturi – to će pomoći da se peče ravnomerno.
Kako izbeći neprijatan miris?
Mnogi izbegavaju jagnjetinu zbog jakog mirisa, ali postoji jednostavan trik. Potopite meso u jogurt ili mleko i ostavite ga tako da odstoji nekoliko sati ili preko noći u frižideru. Mleko „izvuče“ neželjene mirise i omekša vlakna mesa, što doprinosi boljoj teksturi i ukusu.
Iskoristite ostatke starog hleba uz recept za sočnu pitu sa sirom i šunkom. Brzo, jednostavno i savršeno ukusno jelo za svaki dan!
25.07.2025
GurmanlookPravi domaćinski ručak: piletina sa povrćem u bogatom sosu, spremljena na starinski način. Savršen obrok za celu porodicu.
25.07.2025
GurmanlookRecept za savršenu jagnjetinu iz rerne
Sastojci:
1,5–2 kg jagnjeće plećke ili buta
3 čena belog luka
ruzmarin, timijan, so, biber
2 kašike masti ili maslinovog ulja
sok od jednog limuna
200 ml jogurta ili mleka
2 glavice crnog luka, 2 šargarepe
500 ml bujona ili vode
aluminijumska folija
Ovo je jedan od onih recepata koje su naše bake spremale "iz ruke", bez mnogo filozofije ali sa dušom...
24.07.2025
GurmanlookSaznajte koje je voće najpovoljnije na pijacama u julu i od čega se najbolje pravi domaći džem i sok.
24.07.2025
GurmanlookPriprema:
Meso izvađeno iz marinade posolite, pobiberite, utrljajte sa začinima i limunovim sokom. Stavite ga u tepsiju na podlogu od luka i šargarepe, nalijte tečnost i pokrijte folijom. Peče se 2 do 2,5 sata na 180°C. Zatim se otkrije i peče još 20–30 minuta na jačoj temperaturi kako bi se stvorila zlatna korica.
Domaćinski savet:
Uz ovako pripremljeno meso, savršeno idu pečeni krompiri u istoj masnoći ili sezonska salata. A ako želite da dodatno oduševite goste – poslužite uz domaću proju i kiselo mleko.
BONUS VIDEO:
Roštilj bez mesa? Probaj marinirani tempeh i grilovano povrće! Zdrav letnji recept gotov za 30 minuta – bez muke i bez mesa!
24.07.2025
GurmanlookTražiš prase ili jagnje koje se topi u ustima? Evo gde je najbolje pečenje u Srbiji – od Beograda do Zlatibora.
24.07.2025
GurmanlookNa dan kada je ubijen javno ga je prozvao i optužio Branimir Glavaš u emisiji kod novinara Draga Hedla
25.07.2025
Sudbine
Ostavite komentar