Slobodno vreme > Gurmanlook

PEČENA JAGNJETINA IZ RERNE Sočna, mekana i bez jakog mirisa – evo kako da je spremite kod kuće

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

28/07/2025 > 07:40

podeli vest:

PEČENA JAGNJETINA IZ RERNE Sočna, mekana i bez jakog mirisa – evo kako da je spremite kod kuće
Foto: Shutterstock


Pečena jagnjetina ima posebno mesto na našim trpezama – od praznika i svadbi, pa sve do nedeljnog ručka. Iako se mnogi kunu da je najbolja „ispod sača“ ili na ražnju, istina je da uz prave savete i kod kuće, u običnoj rerni, može da se napravi jagnjetina koja miriše na domaćinsku kuću i topi se u ustima.

Shutterstock

Prvi korak – pravi komad mesa

Najbolji izbor za pripremu u rerni je jagnjeći but ili plećka. Meso mladog jagnjeta, po mogućstvu domaćeg, lokalnog porekla, ima više masnoće i bolji ukus. Pre pečenja, meso treba da odstoji barem sat vremena na sobnoj temperaturi – to će pomoći da se peče ravnomerno.

Kako izbeći neprijatan miris?

Mnogi izbegavaju jagnjetinu zbog jakog mirisa, ali postoji jednostavan trik. Potopite meso u jogurt ili mleko i ostavite ga tako da odstoji nekoliko sati ili preko noći u frižideru. Mleko „izvuče“ neželjene mirise i omekša vlakna mesa, što doprinosi boljoj teksturi i ukusu.

Recept za savršenu jagnjetinu iz rerne

Sastojci:

1,5–2 kg jagnjeće plećke ili buta

3 čena belog luka

ruzmarin, timijan, so, biber

2 kašike masti ili maslinovog ulja

sok od jednog limuna

200 ml jogurta ili mleka

2 glavice crnog luka, 2 šargarepe

500 ml bujona ili vode

aluminijumska folija

Priprema:
Meso izvađeno iz marinade posolite, pobiberite, utrljajte sa začinima i limunovim sokom. Stavite ga u tepsiju na podlogu od luka i šargarepe, nalijte tečnost i pokrijte folijom. Peče se 2 do 2,5 sata na 180°C. Zatim se otkrije i peče još 20–30 minuta na jačoj temperaturi kako bi se stvorila zlatna korica.

Domaćinski savet:

Uz ovako pripremljeno meso, savršeno idu pečeni krompiri u istoj masnoći ili sezonska salata. A ako želite da dodatno oduševite goste – poslužite uz domaću proju i kiselo mleko.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar