KUVAJTE K'O NA SELU Kupus i krmenadle iz jedne šerpe, bez mnogo muke
Ovo je jedan od onih recepata koje su naše bake spremale "iz ruke", bez mnogo filozofije ali sa dušom...
24.07.2025
GurmanlookPravi domaćinski ručak: piletina sa povrćem u bogatom sosu, spremljena na starinski način. Savršen obrok za celu porodicu.
podeli vest:
Kad nas "uhvati" glad, a u frižideru imate batake ili belo meso, nema boljeg rešenja nego da zavrnete rukave i spremite starinski ručak koji su generacije volele – piletinu na lovački način. Ovo jelo spaja sve ono što volimo: meso, povrće, sos koji traži da se umoči korica hleba, i mirise koji vraćaju u kuhinje naših baka. Vikend je pred nama pa nema razloga da ne probate ovaj fantastičan recept.
Recept je jednostavan, a rezultat – pun tanjir i zadovoljna lica oko stola.
Sastojci:
600 g piletine (bataci, karabataci ili belo meso – po izboru)
1 veća glavica crnog luka
1 veća šargarepa
2 čena belog luka
100 g slanine ili pancete
200 g pečuraka (šampinjoni ili bukovače)
2 kašike paradajz pirea
1 čaša belog vina
So, biber, aleva paprika
Lovorov list
Malo brašna (za zgušnjavanje)
Peršun za kraj
Ulje ili mast za prženje
Ovo je jedan od onih recepata koje su naše bake spremale "iz ruke", bez mnogo filozofije ali sa dušom...
24.07.2025
GurmanlookSaznajte koje je voće najpovoljnije na pijacama u julu i od čega se najbolje pravi domaći džem i sok.
24.07.2025
GurmanlookPriprema – korak po korak:
Prvo isecite slaninu na kockice i propržite je u šerpi ili dubljem tiganju. Kad pusti masnoću i zamiriše, dodajte seckani crni i beli luk, pa lagano propržite.
Ubacite na kolutove isečenu šargarepu i seckane pečurke, pa sve zajedno dinstajte dok ne omekša.
Dodajte komade piletine koje ste prethodno posolili i pobiberili. Lagano ih propržite sa svih strana da uhvate boju.
Sipajte čašu belog vina, dodajte paradajz pire, lovorov list, malo aleve paprike i po potrebi još malo vode ili bujona.
Poklopite i ostavite da se krčka na tihoj vatri 40–45 minuta, dok meso ne postane mekano i sočno.
Po želji možete dodati kašičicu brašna razmućenog u malo vode za gušći sos.
Na kraju dodajte seckani peršun i poslužite toplo, uz pire krompir, palentu, testeninu ili samo domaći hleb.
Roštilj bez mesa? Probaj marinirani tempeh i grilovano povrće! Zdrav letnji recept gotov za 30 minuta – bez muke i bez mesa!
24.07.2025
GurmanlookSavet domaćice:
Ovo jelo voli sporije kuvanje i strpljenje, pa dok se krčka – vi pustite omiljenu pesmu, spremite salatu i uživajte u mirisima koji se šire kuhinjom.
A ako vam ostane za sutra – još je lepše podgrejano!
BONUS VIDEO:
Tražiš prase ili jagnje koje se topi u ustima? Evo gde je najbolje pečenje u Srbiji – od Beograda do Zlatibora.
24.07.2025
GurmanlookU toku noći očekuje se jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom
pre 24 minuta
SrbijaNa dan kada je ubijen javno ga je prozvao i optužio Branimir Glavaš u emisiji kod novinara Draga Hedla
pre 19 sati
Sudbine
Ostavite komentar