Slobodno vreme > Gurmanlook

PILEĆE MESO NA LOVAČKI NAČIN Domaći recept za dušu, za umočiti hleb u sos, za pravi vikend ručak!

Pravi domaćinski ručak: piletina sa povrćem u bogatom sosu, spremljena na starinski način. Savršen obrok za celu porodicu.

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

25/07/2025 > 07:34

podeli vest:

PILEĆE MESO NA LOVAČKI NAČIN Domaći recept za dušu, za umočiti hleb u sos, za pravi vikend ručak!
Foto: Shutterstock


Kad nas "uhvati" glad, a u frižideru imate batake ili belo meso, nema boljeg rešenja nego da zavrnete rukave i spremite starinski ručak koji su generacije volele piletinu na lovački način. Ovo jelo spaja sve ono što volimo: meso, povrće, sos koji traži da se umoči korica hleba, i mirise koji vraćaju u kuhinje naših baka. Vikend je pred nama pa nema razloga da ne probate ovaj fantastičan recept.

Recept je jednostavan, a rezultat – pun tanjir i zadovoljna lica oko stola.

Shutterstock

Sastojci:

600 g piletine (bataci, karabataci ili belo meso – po izboru)

1 veća glavica crnog luka

1 veća šargarepa

2 čena belog luka

100 g slanine ili pancete

200 g pečuraka (šampinjoni ili bukovače)

2 kašike paradajz pirea

1 čaša belog vina

So, biber, aleva paprika

Lovorov list

Malo brašna (za zgušnjavanje)

Peršun za kraj

Ulje ili mast za prženje

Priprema – korak po korak:

Prvo isecite slaninu na kockice i propržite je u šerpi ili dubljem tiganju. Kad pusti masnoću i zamiriše, dodajte seckani crni i beli luk, pa lagano propržite.

Ubacite na kolutove isečenu šargarepu i seckane pečurke, pa sve zajedno dinstajte dok ne omekša.

Dodajte komade piletine koje ste prethodno posolili i pobiberili. Lagano ih propržite sa svih strana da uhvate boju.

Sipajte čašu belog vina, dodajte paradajz pire, lovorov list, malo aleve paprike i po potrebi još malo vode ili bujona.

Poklopite i ostavite da se krčka na tihoj vatri 40–45 minuta, dok meso ne postane mekano i sočno.

Po želji možete dodati kašičicu brašna razmućenog u malo vode za gušći sos.

Na kraju dodajte seckani peršun i poslužite toplo, uz pire krompir, palentu, testeninu ili samo domaći hleb.

Savet domaćice:

Ovo jelo voli sporije kuvanje i strpljenje, pa dok se krčka – vi pustite omiljenu pesmu, spremite salatu i uživajte u mirisima koji se šire kuhinjom.

A ako vam ostane za sutra – još je lepše podgrejano!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar