Slobodno vreme > Gurmanlook

RECEPT ZA VEGETARIJANSKI ROŠTILJ Marinirani tempeh i povrće za 30 minuta

Roštilj bez mesa? Probaj marinirani tempeh i grilovano povrće! Zdrav letnji recept gotov za 30 minuta – bez muke i bez mesa!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

24/07/2025 > 05:30

podeli vest:

RECEPT ZA VEGETARIJANSKI ROŠTILJ Marinirani tempeh i povrće za 30 minuta
Foto: Shutterstock


Kad neko pomene roštilj, većina nas odmah pomisli na ćevape, pljeskavice i rebarca. Ali, šta ako vam kažemo da postoji jednako ukusan, zdraviji i potpuno biljni roštilj koji ćete napraviti za samo pola sata? Predstavljamo vam pravi letnji hit: marinirani tempeh sa grilovanim povrćem – bez mesa, ali punog ukusa!

Shutterstock

Zašto baš tempeh?

Tempeh je fermentisani sojin proizvod bogat proteinima, često nazivan "vegansko meso" jer sjajno upija začine i ima čvrstu, mesnatu teksturu. Sve više se koristi kao zamena za meso u zdravim jelima, a leti je idealan jer se brzo priprema i lako kombinuje sa sezonskim povrćem.

Potrebni sastojci za 2 osobe:

200g tempeha (dostupan u prodavnicama zdrave hrane)

1 crvena paprika

1 tikvica

1 crveni luk

100g šampinjona

2 kašike maslinovog ulja

2 kašike soja sosa

1 čen belog luka (sitno seckan)

Sok od pola limuna

Prstohvat dimljene paprike, origana, bibera

Priprema – brzo i jednostavno:

Pripremi marinadu: Pomešaj maslinovo ulje, soja sos, beli luk, limunov sok i začine u činiji.

Iseci tempeh i povrće: Tempeh na tanke šnite, povrće na veće komade.

Mariniraj: Sve prelij marinadom i ostavi 15 minuta da upije.

Griluj: Na roštilju, gril tiganju ili u rerni (200°C) – 10 minuta s jedne, 5 minuta s druge strane.

Shutterstock

Saveti za serviranje:

Ovo jelo se odlično slaže uz svežu salatu, hummus ili prepečeni hleb. Idealan je obrok za dvorišne večere, izlete ili laganu letnju večeru bez osećaja težine u stomaku.

Zdravlje na tanjiru

Za razliku od klasičnog roštilja, ova verzija je bogata biljnim vlaknima, bez holesterola i lakša za varenje – a opet zasićuje i daje osećaj uživanja u pravom letnjem obroku. 

Zato sledeći put kad se upali roštilj, zaboravite na meso – neka tempeh bude zvezda večeri!
Brzo, zdravo, ukusno – i savršeno za leto!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar