Slobodno vreme > Gurmanlook

KUVAJTE K'O NA SELU Kupus i krmenadle iz jedne šerpe, bez mnogo muke

Ovo je jedan od onih recepata koje su naše bake spremale "iz ruke", bez mnogo filozofije ali sa dušom...

Izvor: K1info

Autor: Jelena Petrović

24/07/2025 > 12:10

podeli vest:

KUVAJTE K'O NA SELU Kupus i krmenadle iz jedne šerpe, bez mnogo muke
Foto: Youtube PrintScreen/bakina kuhinja/ Jelajelena Petrovic


Kad zamiriše kupus iz velike šerpe, cela kuća zna da je ručak na stolu. Ovo je jedan od onih recepata koje su naše bake spremale "iz ruke", bez mnogo filozofije, ali sa mnogo duše. Sočne krmenadle, slatki kupus i domaće povrće, uz kašiku brašna i malo aleve paprike – sve to zajedno stvara ukus koji vraća u detinjstvo. Jelo koje zasiti, ugreje i okuplja porodicu oko stola. Ako tražite pravi, domaći ručak – ovo je recept za vas.

Youtube PrintScreen/bakina kuhinja/ Jelajelena Petrovic

Potrebno je:

1 glavica kupusa
3 krmenadle svinjske od vrata
2 šargarepe
1 krompir
1 zelena paprika
1 praziluk
2 paradajza
celer koren i list
začin so aleva paprika
list peršuna
1 kašika brašna

Youtube PrintScreen/bakina kuhinja/ Jelajelena Petrovic


Priprema:

Kupus iseći na pola, izvaditi koren i odstraniti spoljne listove. Iseći krupne kocke, pa pola poređati u dublju i veću šerpu zajedno sa kremenadlama. Iseći povrće sa srednje kocke, pa pola dodati na kupus. Odozgo dodati drugu polovinu sečenog kupusa i na kraju drugu polovinu seckanog povrća.

Ubaciti i malo lišća celera ili stabljike, ljutu papriku i sipati pola šerpe vode.. Kuvati oko 50 minuta. Dodati oguljen paradajz seckan
beli luk i zaćin. Kuvati još 5-6 minuta. U tiganj staviti uljei brašno, propržiti da porumeni pa dodati mlevenu crvenu papriku i odmah ubaciti u kupus. Lagano promešati.
Ostaviti minut-dva da se kuva, pa na kraju ubaciti seckan peršunov list. Prijatno.

Ostavite komentar