Slobodno vreme > Gurmanlook

ZAŠTO PASULJ ZOVU "SIROTINJSKIM JELOM"? Ovo je prava istina iz našeg tanjiga

Izvor: K1info

24/07/2025 > 09:30

podeli vest:

ZAŠTO PASULJ ZOVU "SIROTINJSKIM JELOM"? Ovo je prava istina iz našeg tanjiga
Foto: Shutterstock


Pasulj – jednostavno jelo, a moćno. Jeftino, a hranljivo. Uvek spremno da nahrani gladna usta i da zagreje stomak. Nije ni čudo što su ga naši stari zvali sirotinjsko jelo. Ne zato što je manje vredno, već zato što je godinama punio tanjire kad para nije bilo.

Shutterstock

Sit i bez mesa

U vremenima kada se meso retko viđalo na trpezi, pasulj je bio oslonac svakog domaćinstva. Uz malo luka, aleve paprike i domaće začine, punio je stomake i čuvao snagu. A kad se zgotovi kako treba, uz krompir ili suvo meso kad ga ima – prava gozba.

Domaćice su znale – ako imaš lonac pasulja, niko neće ostati gladan. Posebno zimi, kad zamiriše cela kuća i kad se jede uz kiselu turšiju ili proju.

Jelena Petrović

Jelo koje leči i dušu i telo

Pasulj nije samo što te zasiti – on je i zdrav. Pun je biljnih proteina, vlakana, gvožđa i magnezijuma. Dobar je za srce, šećer i varenje. Stari su znali da se u tanjiru pasulja krije i snaga i zdravlje.

A i stomaku lakše legne kad se doda list lovora ili malo kumina – da ne nadima. I uvek se jede s merom i s poštovanjem, jer to nije bilo „samo“ jelo – već ono koje je hranilo celu kuću.

Tradicija u šerpi

Svaka kuća ima svoju verziju pasulja. Negde se kuva beli, negde tetovac, negde crni, a negde i šareni. U nekim krajevima se jede kao čorba, u drugim kao gusto varivo. I svaki ima svoju draž – i svoju priču.

Freepik.com

Zato pasulj danas nije zaboravljeno sirotinjsko jelo. On je spomenik domaćinskoj kuhinji, dokaz da su najjednostavnije stvari često i najlepše. I kad ga spremimo, ne kuvamo samo za stomak – nego i za dušu.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar