DA LI MOŽE SMESA ZA PALAČINKE DA PRENOĆI U FRIŽIDERU? Evo šta kažu stručnjaci
podeli vest:

Planirate palačinke za doručak, ali nemate snage da ustajete ranije i pravite smesu? Ili ste pravili previše, pa ne znate šta da radite sa ostatkom? Dobra vest je – smesa za palačinke može da stoji u frižideru, ali ne baš beskonačno.
Stručnjaci za ishranu kažu da je bezbedno čuvati smesu za palačinke u frižideru do 48 sati, pod jednim važnim uslovom – da je odmah nakon pripreme sipate u zatvorenu posudu ili pokrijete folijom, kako bi se sprečio kontakt sa vazduhom i drugim mirisima iz frižidera.

Kako se smesa ponaša kad odstoji?
Ako je smesa stajala više od 12 sati, može doći do razdvajanja sastojaka – brašno padne na dno, tečnost ostane gore. To je normalno. Dovoljno je da je dobro promešate pre ponovne upotrebe.
Ukoliko ste u smesu dodali prašak za pecivo ili sodu bikarbonu, efekat može oslabiti, pa palačinke mogu biti malo manje vazdušaste nego kada se prave odmah.
Da li se može zamrzavati?
Tehnički – da, ali se ne preporučuje. Bolja opcija je da ispečete palačinke pa njih zamrznete, nego da zamrzavate sirovu smesu, jer se njen kvalitet posle odmrzavanja znatno pogoršava.
Zaključak: Nema panike, ali imajte meru
Ako volite da pripremite smesu unapred – možete. Ali neka to bude do 2 dana u frižideru i obavezno promešajte pre upotrebe. Za sve duže od toga – bolje napravite novu turu. I uvek se oslonite na miris i izgled smese – ako nešto deluje sumnjivo, bacite bez griže savesti.
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar