Lifestyle > Hi-Tech

Kompanija Virgin Galactic USPEŠNO testirala letilicu za SVEMIRSKI TURIZAM pre početka komercijalnih usluga

Virgin očekuje da će klijente koji plaćaju karte početi slati u svemir krajem juna, a svaki od njih će platiti 450.000 dolara

Izvor: K1info/Klix.ba

27/05/2023 > 06:56

podeli vest:

Kompanija Virgin Galactic USPEŠNO testirala letilicu za SVEMIRSKI TURIZAM pre početka komercijalnih usluga
Foto: Tanjug/Virgin Galactic via AP


Virgin Galactic uspešno je obavio poslednji probni let svemirskog aviona VSS Unity, koji kreće sa svojim komercijalnim uslugama. Tokom misije Unity 25 testirana je tehnička funkcionalnost, ali i ukupno iskustvo astronauta.

Avion je dostigao granicu svemira, a posadu su sačinjavali specijalista misije Džamila Gilbert, Kris Hjui, Luk Mejs i Bet Mozes, svi zaposleni u kompaniji Virgin.

Foto: Tanjug/Virgin Galactic via AP

 

Virgin Galactic je nekoliko puta odlagao test, a poslednji put razlog su bile poteškoće nadogradnje aviona VMS Eve, koji nosi Unity na visinu od 50.000 stopa.

Virgin je obavio probni let bez pogona krajem aprila, ali prvi let s posadom je realizovan u julu 2021. godine. Tada je osnivač kompanije Ričard Brenson putovao u svemir sa misijom Unity 22. Inače, misija Unity 25 je ukupno peti svemirski let bilo koje vrste za Virgin.

Uspešni test je izuzetno značajan za Virgin koji radi sa gubitkom već godinama i odlaže svoje planove za svemirski turizam, a samo u 2022. godini kompanija je izgubila više od 500 miliona dolara.

Ipak, Virgin očekuje da će klijente koji plaćaju karte početi da šalju u svemir krajem juna, a svaki od njih će platiti 450.000 dolara.

Foto: Tanjug/Virgin Galactic via AP

 

Treba reći da Virgin zaostaje za kompanijom Blue Origin Džefa Bezosa, koja već šalje civile u svemir, ali je bliži od SpaceX-a na tom polju.

Ilon Mask je najavio planove lunarnog turizma pre nekoliko godina, ali još uvek u svemir nije poslao svoju raketu Starship sa posadom.

S druge strane, SpaceX nije zabrinut jer se Starship može koristiti za slanje turista u lunarnu orbitu, ali i za sletanje NASA astronauta na Mesec, dok je Virgin fokusiran samo na suborbitalne letove.

Ostavite komentar