Priče > Društvo

Novi premijer prvi ZVANIČNI SUSRET obavio sa PATRIJARHOM! Vučević zatražio BLAGOSLOV, pa dobio i vredan POKLON (FOTO)

Vučević se sa patrijarhom Porfirijem sastao uoči Vaskrsa

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

04/05/2024 > 14:54

podeli vest:

Novi premijer prvi ZVANIČNI SUSRET obavio sa PATRIJARHOM! Vučević zatražio BLAGOSLOV, pa dobio i vredan POKLON (FOTO)
Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs


Predsednik Vlade Miloš Vučević izjavio je danas da mu je drago što je svoj prvi zvanični sastanak na novoj funkciji obavio sa Njegovom Svetosti, Patrijarhom srpskim gospodinom Porfirijem i to uoči najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.

- Nakon sadržajnog razgovora, zatražio sam od Njegove Svetosti (Patrijarha Porfirija) blagoslov za obavljanje jedne od najodgovornijih funkcija u državi. Patrijarh Porfirije mi je, uz očinski blagoslov, darovao ikonu Svetog Save, oca srpske duhovnosti, prvog i najvećeg srpskog prosvetitelja, osnivača naše Crkve, simbola sabornosti Crkve, države i naroda; uz poruku da koračamo njegovim stazama i da gradimo nasušno i svima potrebno jedinstvo - napisao je Vučević na svojoj Instagram stranici.

On je ocenio da je Srpska pravoslavna crkva jedna od najvažnijih institucija srpskog naroda i da je očuvala nacionalnu svest tokom viševekovnog ropstva, da mu je u velikoj meri gradila identitet, ostajala i u onim krajevima gde prerogativa državne vlasti nije bilo i očuvala narod i s njim zajedno stradala.

- Imajući u vidu sve teškoće i iskušenja koja donosi aktuelni istorijski trenutak, smatram da bi bilo odgovorno unapređivati saradnju Crkve i države, zasnovanu na našem istorijskom iskustvu i na modelu kooperativne odvojenosti - istakao je Vučević.

Ostavite komentar