Lifestyle > Hi-Tech

Hyundai gradi PROTOTIP ROVERA za istraživanje Meseca

Južnokorejska kompanija planira da proizvede vozilo za autonomnu vožnju čije će lansiranje biti moguće 2027. godine

Izvor: K1info/Tanjug

22/04/2023 > 15:34

podeli vest:

Hyundai gradi PROTOTIP ROVERA za istraživanje Meseca
Foto: Twitter/Hyundai Motor Group


Hyundai motor grupa objavila je da će u saradnji sa vodećim korejskim istraživačkim institutima iz vazduhoplovno-kosmičkog sektora napraviti prototip rovera za istraživanje Meseca.

Vozilo za autonomnu vožnju je specijalno dizajnirano za istraživanje površine Meseca i biće opremljeno raznim naprednim tehnologijama s ciljem da pruži univerzalno primenljivu mobilnu platformu podesnu za različite terete.

Platforma za kretanje po Mesecu uključuje solarno punjenje, autonomnu vožnju, upravljanje toplotom i zaštitu od zračenja, a može da nosi na vrhu rovera različitu opremu.

Hyundai očekuje završetak prvog prototipa, kako je saopšteno, u drugoj polovini 2024. godine, kao i da napravi rover čije će lansiranje biti moguće 2027.

Pre nego što rover bude polsat u lunarnu misiju, sprovešće se testiranje performansi razvojnog modela u okruženju sličnom onim na površini Meseca i izvršiti podešavanja na osnovu rezultata testa.

Posle razvoja, testiranja i usavršavanja, plan je da se rover spusti u blizini mesečevog južnog pola kako bi izvršio različite naučne misije. Jedinica za autonomnu vožnju na solarni pogon biće teška oko 70 kilograma.

 

Ostavite komentar