Lifestyle > Hi-Tech

Evropska svemirska agencija LANSIRALA LETELICU koja će istražiti JUPITER I NJEGOVE MESECE

Letelici će biti potrebno osam godina da stigne do Jupitera u julu 2031. godine, gde će provesti oko tri i po godine u njegovoj orbiti

Izvor: K1info/Tanjug

14/04/2023 > 17:32

podeli vest:

Evropska svemirska agencija LANSIRALA LETELICU koja će istražiti JUPITER I NJEGOVE MESECE
Foto: Tanjug/Stephane Corvaja/ESA via AP


Evropska svemirska agencija (ESA) danas je lansirala letilicu koja treba da istraži Jupiter i tri njegova najveća satelita.

Raketa "Arijana 5" lansirana je iz evropske svemirske luke u Kuruu u Francuskoj Gvajani jutros u 8.14 sati po istočnom vremenu, a letelica se odvojila od rakete 28 minuta posle lansiranja, objavio je CNN.

Tokom narednih 17 dana, letelica će postaviti svoje solarne panele, antene i druge instrumente, nakon čega će uslediti tri meseca testiranja i pripreme instrumenata.

Letelica će putovati osam godina do Jupitera, a kada stigne u julu 2031. godine, provešće oko tri i po godine u njegovoj orbiti i leteće oko tri njegova meseca: Ganimeda, Kalista i Evrope.

Pred kraj misije, svemirski brod će se fokusirati isključivo na orbitu Ganimeda.

Ganimed, Kalisto i Evropa prekriveni su ledom, a moguće je da ispod njega postoje okeani koji su potencijalno pogodni za život.

Očekuje se da će letelica NASA-e, koja je planirana za lansiranje u okotbru 2024. godine, stići do Jupitera u aprilu 2030. i obaviti gotovo 50 preleta iznad satelita Evropa.

Dve misije bi mogle da otkriju neke od najvećih misterija u vezi sa Jupiterom i njegovim mesecima.

Istraživanje Jupitera počelo je misijama NASA-e "Pionir" i "Vojadžer" 1970-ih, nakon čega su usledile namenske misije na Jupiter, kao što su "Galileo" i sonda "Džuno".

Sonda kruži oko Jupitera i leti pored nekih njegovih meseca od 2016. godine.

 

Ostavite komentar