Lifestyle > Hi-Tech

Novo ISTRAŽIVANJE OTKRILO da Saturn ostaje bez svojih PREPOZNATLJIVIH PRSTENOVA

Analiza podataka sa letilice Kasini sugeriše da su prstenovi nastali dugo posle inicijalnog formiranja Saturna

Izvor: K1info

25/05/2023 > 19:23

podeli vest:

Novo ISTRAŽIVANJE OTKRILO da Saturn ostaje bez svojih PREPOZNATLJIVIH PRSTENOVA
Foto: NASA/ESA


Prema nedavnom istraživanju, koje analizira podatke NASA-ine misije Kasini, Saturnovi prepoznatljivi ledeni prstenovi možda neće biti vidljivi budućim posmatračima.

Studije, koje su objavljene u maju, pružaju nov uvid u starost i potencijalni nestanak ovih poznatih nebeskih obeležja. Naučnici su dugo raspravljali o poreklu i starosti Saturnovih prstenova, a misija Kasini dala je vredne podatke koji su rasvetlili ove misterije.

Analiza Kasnijevih podataka prikupljenih tokom orbite oko ovog gasnog džina od 2004. do 2017. godine, sugeriše da su prstenovi nastali dugo posle inicijalnog formiranja Saturna.

Ovi nalazi, podeljeni u tri objavljene studije, osporavaju ideju da prstenovi postoje milijardama godina. Umesto toga, istraživanje sugeriše da su prstenovi relativno mladi u astronomskom smislu, verovatno stari samo nekoliko stotina miliona godina.

Ričard Durisen, vodeći autor dve studije objavljene u časopisu Icarus i profesor emeritus astronomije na Univerzitetu Indijana Blumington, izjavio je da je zaključak izveden iz podataka da Saturnovi prstenovi moraju biti relativno mladi u poređenju sa samom planetom. Ovo otkriće otvara uzbudljive mogućnosti za proučavanje procesa koji su doveli do formiranja prstenova i njihove izuzetne strukture.

Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

 

Tokom Kasinijevog Velikog finala, faze u kojoj je letelica manevrisala između Saturna i njegovih prstenova, prikupljene su vredne informacije. Podaci su otkrili broj meteoroida koji "zagađuju" prstenove, masu prstenova i brzinu kojom materijal iz prstenova pada na planetu. Ova merenja su dosledno ukazivala na mlađu starost prstenova.

Istraživači su takođe pronašli dokaze da su prstenovi bili relativno slobodni od akumulacije kosmičke prašine. Kasinijev analizator kosmičke prašine (Cosmic Dust Analyzer) u periodu od 13 godina prikupio je 163 zrna prašine koja potiču izvan Saturnovog sistema. Nedostatak kosmičke prašine sugeriše da prstenovi nisu postojali dovoljno dugo da bi akumulirali značajnu količinu.

Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

 

Pored toga, istraživači su primetili da prstenovi gube masu velikom brzinom zbog infiltracije meteoroida. Ovaj fenomen gura materijal iz unutrašnjih prstenova ka Saturnu.

Na osnovu ovih zapažanja, istraživači procenjuju da će prstenovi verovatno postojati najviše nekoliko stotina miliona godina, što ukazuje na njihov konačan životni vek.

Mada je tačno poreklo Saturnovih prstenova i dalje nepoznato, spekuliše se da je gravitaciona nestabilnost mogla poremetiti neke od ledenih meseca koji kruže oko planete, što je dovelo do formiranja prstenova.

Nova otkrića podržavaju ideju da su Saturnovi prstenovi relativno mlado obeležje Sunčevog sistema. Dalje istraživanje i proučavanje Saturnovih meseca moglo bi da pruži dragocen uvid u događaje koji su doveli do formiranja prstenova i potencijalno otkriju dalja saznanja o gradivnim blokovima života.

Ostavite komentar