Lifestyle > Hi-Tech

Naučna FANTASTIKA postaje stvarnost: PRVA komercijalna SVEMIRSKA stanica biće LANSIRANA 2025.

Vast Space iz Kalifornije želi da izgradi komercijalnu svemirsku stanicu u niskoj orbiti Zemlje, a lansiranje je planirano za august 2025.

Izvor: K1info/Klix.ba

11/05/2023 > 22:51

podeli vest:

Naučna FANTASTIKA postaje stvarnost: PRVA komercijalna SVEMIRSKA stanica biće LANSIRANA 2025.
Foto: Twitter Printscreen/VAST


Svet je ušao u novu eru svemirskih istraživanja - od helikoptera "Indženuiti" koji leti na Marsu pa do promene putanje asteroida. Budućnost svemira je dinamična, a tehnološka dostignuća omogućavaju realizaciju ideja inspirisanih naučnom fantastikom.

Sledeća generacija svemirskih stanica jedno je od područja koje interesuju svemirske startape, posebno zbog činjenice da će Međunarodna svemirska stanica (ISS) biti "penzionisana" krajem ove dececenije.

Startap Vast Space iz Kalifornije želi da izgradi komercijalnu svemirsku stanicu u niskoj orbiti Zemlje, a lansiranje je planirano za august 2025. godine. Ukoliko misija bude uspešna, Haven-1 će postati prva komercijalna stanica u orbiti u istoriji.

Kompanija je za svoja lansiranja odabrala raketu Falcon 9 kompanije SpaceX.

Haven-1 je mala stanica koja će se priključiti većem modelu, a koji je trenutno u izgradnji. Posle Haven-1 misije, kompanija planira da lansira Vast-1 misiju u kojoj će četvoročlana posada otputovati na novoizgrađenu stanicu i u njoj boraviti 30 dana.

Vast-1 astronauti putovaće u kapsuli SpaceX Dragon, a kompanija se nada da će prodati četiri sedišta u misiji Vast-1.

Foto: Twitter Printscreen/VAST

 

Ako sve bude išlo prema planu, kompanija se nada da će obaviti prvi eksperiment sa veštačkom gravitacijom. Konačni cilj je izgradnja "100 metara duge višemodulne stanice sa veštačkom gravitacijom" u Zemljinoj orbiti, što bi moglo da bude korisno za zdravlje astronauta, ali i za svemirski turizam. Ova ideja je često deo naučno-fantastičnih serija kao što je "Star Trek". Cilj stanice je i simuliranje gravitacije Meseca.

Vast Space je prvenstveno fokusiran na tehnologije boravka u svemiru, a njena ideja je velika kupola s pogledom na svemir i Wi-Fi konekcijom, kao i sa specijalnom prostorijom za vežbanje i odmor na Haven-1 stanici.

 

Ostavite komentar