Vesti > Svet

Nema mira na BLISKOM ISTOKU: Izrael ne namerava da napusti POJAS GAZE

Jedan neimenovani palestinski zvaničnik, upoznat sa tokom razgovora, rekao je da je delegacija stigla u Kairo s namerom da se pregovara

Izvor: K1info

05/05/2024 > 11:59

podeli vest:

Nema mira na BLISKOM ISTOKU: Izrael ne namerava da napusti POJAS GAZE
Foto: Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov


Lideri palestinske militantne grupe Hamas nisu ni drugi dan sastanka u Kairu s posrednicima iz Egipta i Katara postigli napredak u razgovorima o primirju sa Izraelom i ostaju pri zahtevu da svaki dogovor mora da uključuje prekid rata u Pojasu Gaze, rekli su palestinski zvaničnici.

Jedan neimenovani palestinski zvaničnik upoznat sa tokom razgovora, rekao je da je delegacija Hamasa stigla u Kairo s namerom da postigne dogovor, "ali ne po svaku cenu", prenosi Rojters.

"Dogovor mora okončati rat i izbaciti Izrael iz Pojasa Gaze, ali Izrael se još nije obavezao da je voljan to i da učini", rekao je ovaj palestinski zvaničnik.

Izrael želi dogovor koji će osloboditi barem neke od oko 130 talaca koje još uvek drži Hamas, međutim jedan izraelski zvaničnik je naglasio u subotu da se osnovni stav nije promenio i da Izrael "ni pod kakvim okolnostima" neće pristati na dogovor o okončanju borbi koje vodi s ciljem razoružavanja i trajnog uništenja Hamasa.

Drugi palestinski zvaničnik je potvrdio da su razgovori "pred izazovom jer Izrael odbija da se obaveže na sveobuhvatno primirje", ali je dodao da je delegacija Hamasa i dalje u Kairu u nadi da će posrednici moći da izvrše pritisak na izraelsku stranu da promeni svoj stav.

Dok su najnoviji razgovori u toku, stanovnici i zdravstveni zvaničnici u Pojasu Gaze kažu da je Izrael tokom noći nastavio vazdušne udare širom palestinske enklave, u kojima je stradao veliki broj ljudi.

 

Ostavite komentar