Lifestyle > Hi-Tech

Egzoplaneta PREKRIVENA VULKANIMA privukla pažnju naučnika jer bi mogla da SADRŽI VODU

Veliko pitanje u astrobiologiji, polju koji proučava poreklo života, jeste da li je tektonska ili vulkanska aktivnost neophodna za život

Izvor: K1info/Klix.ba

20/05/2023 > 22:37

podeli vest:

Egzoplaneta PREKRIVENA VULKANIMA privukla pažnju naučnika jer bi mogla da SADRŽI VODU
Foto: Youtube PrintScreen/tbebhp


Astronomi su otkrili planetu za koju veruju da je prekrivena aktivnim vulkanima, i da bi mogla da sadrži vodu na delu svoje površine.

Reč je o planeti pod oznakom LP 791-18 d udaljenoj oko 90 svetlosnih godina od Zemlje, koja se nalazi u sazvežđu Crater, a koja veličinom odgovara našoj planeti. Ona kruži oko crvenog patuljka za koji je tidalno zaključana, što znači da planeta nema ciklus dana i noći kao Zemlja. Umesto toga, jedan deo planete LP 791-18 d konstantno je obasjan svetlošću zvezde, dok je drugi uvek u mraku.

- Dnevna strana verovatno je pretopla da bi voda u tečnom stanju postojala na površini, ali količina vulkanske aktivnost za koju smatramo da se događa na čitavoj planeti mogla bi održavati atmosferu, koja bi opet mogla da omogući kondenzaciju vode na noćnoj strani - rekao je Bjorn Beneke, jedan od astronoma koji su proučavali planetu.

LP 791-18 sistem sadrži najmanje dve druge planete nazvane LP 791-18 b i LP 791-18 c, a ona sa oznakom "c" je dva i po puta veća od Zemlje i ima više od sedam puta veću masu. Takođe, utiče na orbitu planete LP 791-18 d, koja putuje eliptičnom putanjom. Ta putanja znači da se planeta LP 791-18 d zapravo deformiše svaki put kada završi orbitu.

"Ove deformacije mogu stvoriti dovoljno unutrašnjeg trenja da značajno zagreju unutrašnjost planete i proizvedu vulkansku aktivnost na njenoj površini", navodi američka svemirska agencija NASA.

- Veliko pitanje u astrobiologiji, polju koji proučava poreklo života na Zemlji i dalje, jeste da li je tektonska ili vulkanska aktivnost neophodna za život. Osim što potencijalno stvaraju atmosferu, ovi procesi mogu da izbacuju materijale koji bi inače potonuli i ostali zarobljeni u kori, uključujući one za koje mislimo da su važni za život, poput ugljenika - izjavila je koautorka istraživanja Džesi Kristijansen.

NASA, ESA i CSA već planiraju da koriste IR instrumente svemirskog teleskopa Džejms Veb za proučavanje planete LP 791-18 c. Tim koji je otkrio planetu LP 791-18 d smatra da je egzoplaneta "izuzetan kandidat za atmosfersko proučavanje".

Treba napomenuti da je "penzionisani" teleskop Spitzer pomogao u otkrivanju planete pre nego što je NASA prestala da ga koristi 2020. godine. Ipak, Američke svemirske snage su ove nedelje dodelile grant od 250.000 dolara u svrhu istraživanja izvodljivosti aktivacije pomenutog teleskopa.

 

Ostavite komentar