Vesti > Svet

Rusi se pohvalili stanjem na frontu: Preuzimanje kontrole nad selom Očeretino STRATEŠKI važno

Zauzimanje Očeretina će omogućiti presecanje logističkih ruta koje povezuju 3 ključna vojna čvorišta za Oružane snage Ukrajine

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

05/05/2024 > 13:23

podeli vest:

Rusi se pohvalili stanjem na frontu: Preuzimanje kontrole nad selom Očeretino STRATEŠKI važno
Foto: Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka


Ruske trupe preuzele su punu kontrolu nad selom Očeretino u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su borci grupe trupa „Centar“ takođe poboljšali taktičku situaciju i porazili formacije dve brigade Oružanih snaga Ukrajine u Arhangelskoj i Novgorodskoj oblasti DNR.

Ruska vojska je tokom dana odbila osam kontranapada ukrajinskih jurišnih aviona u oblastima Novokalinovo, Očeretino, Solovjevo, Berdičej, Semenovka i Netajovo u DNR, prenosi RIA Novosti.

Agencija navodi da je preuzimanje kontrole nad Očeretinom strateški važno za rusku vojsku, pošto se to selo nalazi na komandnoj visini i može poslužiti kao pogodna odskočna daska za razvoj ofanzive u dva pravca paralelno.

 

Osim toga, iz Očeretina se otvara put u pozadinu jedinica Oružanih snaga Ukrajine koje drže selo Novgorodskoje (Njujork), čije će oslobađanje biti ključ za Dzeržinsk (Toreck). 

Iz ovog grada ukrajinska vojska napada Gorlovku, jedan od najvećih gradova DNR, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Istovremeno, zauzimanje Očeretina će omogućiti presecanje logističkih ruta koje povezuju tri ključna vojna čvorišta za Oružane snage Ukrajine – Konstantinovku, Krasnoarmejsk (Pokrovsk) i Veliku Novoselku, navodi RIA.

 

Ostavite komentar