Lifestyle > Hi-Tech

PORED SpaceX Ilona Maska, u MESEČEVU MISIJU uključio se i Blue Origin Džefa Bezosa

Lender kompanije Blue Origin izabran je za misiju Artemis 5, koja je planirana za 2029. godinu, a ugovor iznosi 3,4 milijardi dolara

Izvor: K1info

21/05/2023 > 17:12

podeli vest:

PORED SpaceX Ilona Maska, u MESEČEVU MISIJU uključio se i Blue Origin Džefa Bezosa
Foto: Tanjug/Blue Origin via AP


Dve godine pošto je SpaceX Ilona Maska dobio ugovor za prevoz astronauta na površinu Meseca, NASA je u petak objavila da je odabrala Blue Origin, rivalsku svemirsku kompaniju koju je osnovao milijarder Džef Bezos, za izgradnju drugog lunarnog lendera.

Lender kompanije Blue Origin izabran je za misiju Artemis 5, koja je planirana za 2029. godinu. Kompanija će prvo morati da dokaže da može bezbedno sleteti na mesečevu površinu bez posade.

Bezos, osnivač i bivši izvršni direktor Amazona, napisao je na Twitteru da je "počastvovan što je na ovom putovanju sa @NASA-om kako bi spustili astronaute na Mesec."

Ugovor iznosi 3,4 milijarde dolara, ali Džon Kuluris, potpredsednik zadužen za lunarni transport u Blue Originu, rekao je tokom konferencije za novinare da će kompanija doprineti "većem budžetu" od tog iznosa za razvoj letilice.

Foto: Tanjug/Aubrey Gemignani/NASA via AP

NASA-in administartor Bil Nelson najavio je da će Blue Origin izgraditi lunarni lender za misiju Artemis 5

Program Artemis obeležava NASA-in povratak na Mesec posle više od 50 godina i sastoji se od nekoliko misija koje su veoma složene.

Američka agencija je 2021. godine izabrala SpaceX da napravi lender za Artemis 3, prvu misiju u seriji u kojoj će astronauti kročiti na površinu Meseca.

Ugovor vredan 2,9 milijardi dolara SpaceX dodatno finansira sopstvenim sredstvima.

 

Ostavite komentar