Priče > Društvo

Za VASKRS OBAVEZNO UNESITE OVO CVEĆE u kuću! Unosi LJUBAV u dom, a rasteruje BOLEST I NESREĆU

Jorgovan je blagoslovila i sama Bogorodica, a za Vaskrs ga unesite u svoj dom

Izvor: K1info/blic.rs

Autor: Simona Stanković

05/05/2024 > 09:15

podeli vest:

Za VASKRS OBAVEZNO UNESITE OVO CVEĆE u kuću! Unosi LJUBAV u dom, a rasteruje BOLEST I NESREĆU
Foto: Shutterstock


Gotovo da nema stare kuće u Srbiji koja u svom dvorištu nije imala drvo jorgovana. Nežni i umilni miris ove rajske biljke, samo je jedan od razloga zašto je ovo divno drvo toliko popularno u našoj zemlji.

Mnogi će se obradovati kada saznaju da je jorgovan veoma izdržljiva biljka, iako deluje nežno i elegantno. Nije mu potrebna posebna nega i poprilično lako uspeva, a pored prepoznatljivog plavog, odnosno lila cveta, postoje i nežni roze, kao i beli jorgovan koji su jednako lepi i mirisni. Jorgovan je cvet koji se unosi u kuću za Vaskrs.

Foto: Shutterstock

 

 

Legenda o jorgovanu

Postoji zanimljiva hrišćanska legenda o tome kako je jorgovan nastao, odnosno kako je dobio svoj prepoznatljiv cvet i opojan miris.

Naime, kada su razapeli Hrista, Bogorodica je tužna i u očaju tumarala, ne znajući kuda ide. Sela je da se odmori ispod jednog drveta prepunog lišća i onako iznurena, zaspala. Tada je sa drveta, polako počelo da pada lišće i nežno je pokrivalo.

Foto: Shutterstock

 

Kada se Presveta probudila bilo joj je toplo. Videla je lišće po sebi, a kada je pogledala u drvo, ono je bilo potpuno golo. Tada je blagoslovila drvo rečima: “Budi blagosloveno i mirišljavo zauvek.” U tom trenutku, drvo je opet procvetalo, piše Krstarica.

 

Ostavite komentar