Kultura > Film/TV

BARBARA SUKOVA gost 51. FEST-a: Hvala za NAGRADU, ali molim vas POMOZITE da NAĐEM Zoricu i Biljanu

Na festivalu promoviše "Dalilend", a za nju je obezbeđen i "Beogradski pobednik"

Izvor: K1info/Tanjug

26/02/2023 > 20:43

podeli vest:

BARBARA SUKOVA gost 51. FEST-a: Hvala za NAGRADU, ali molim vas POMOZITE da NAĐEM Zoricu i Biljanu
Foto: Tanjug/Tara Radovanović


Čuvena nemačka glumica Barbara Sukova bila je danas gost na 51. FEST-u u susretu sa medijima povodom premijere filma "Dalilend" rediteljke Meri Haron, koji će biti svečano prikazan večeras u Mts Dvorani. 

Takođe, Barbara Sukova, omiljena glumica reditelja Rajnera Vernera Fasbindera, primiće večeras nagradu “Beogradski pobednik”. 

- Prvi put sam bila u Beogradu davne 1963. godine kao dete. Tada sa svega 13 godina nisam mogla ni da zamislim da jedna tako zabavna stvar kao što je gluma, može da bude nečiji poziv i profesija, više sam to shvatala kao igru ili hobi - ispričala je Sukova danas na konferenciji tokom trećeg dana 51. FEST-a. 

Te 1963. godine posetila je i Ohrid i tamo upoznala dve devojčice, Zoricu i Biljanu. Iste godine je u školi prikupljala pomoć za nastradale u zemljotresu u Skoplju, a Zorica i Biljana su joj, u znak zahvalnosti, poslale poslužavnik sa šoljicama za kafu.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

 

- Čuvala sam ga i svuda nosila sa sobom. Njh dve su sada kao ja, u srednjim sedamdesetim. Volela bih da ih ponovo vidim! Pošto nisam na društvenim mrežama, možda biste mogli da mi pomognete da ih pronađem - zamolila je Barbara i pokazala fotografiju devojčica iz tog vremena.

Osim danas, 100-minutni film “Dalilend” (2022) iz Glavnog takmičarskog programa Festa, u koprodukciji SAD, Velike Britanije i Francuske, biće prikazan i sutra, takođe u Sali 1 Mts Dvorane, i 28. februara u Sali 6 istog bioskopa. 

Nagradu “Beogradski pobednik” dramska umetnica sa bogatom karijerom na filmu će primiti večeras kao zahvalnost FEST-a na toliko značajnim ulogama u zavidnm opusu, i za doprinos sedmoj umetnosti. 

- Naravno, za mene je velika čast da primim vašu nagradu, ne mogu da opišem osećanje i uzbuđenje. Moram priznati da sam tokom karijere imala tu sreću kao glumica što sam sarađivala sa sjajnim kolegama glumcima i režiserima. Nisam imala nikada nijedan sukob ili neslaganje, nisu nas pratile kontraverze. Od svih tih silnih nagrada koje sam dobila, bilo je divnih ljudi koji su imali veliku ulogu u tome, te su doprineli da sva ta priznanja dobijem - istakla je slavna nemačka filmska i pozorisna glumica.

Biografski film “Dalilend” priča priču o poznim godinama neobičnog braka između umetnika Salvadora Dalija i njegove suruge Gale, u vreme kada njihova naizgled nepokolebljiva veza počinje da puca. 

Radnja je smeštena u Španiji i Americi 1973. godine, kroz prizmu Džejmsa, mladog asistenta slikara, koji želi da se proslavi u svetu umetnosti dok pomaže ekscentričnom i živahnom Daliju da se pripremi za veliku izložbu u Njujorku.

U filmu rediteljke Meri Haron, prema scenariju DŽona Si Volša, slikara Salvadora Dalija igra Ben Kingsli, Barbara Sukova igra njegovu ženu Galu, dok ostale role tumače Ezra Miler, Avital Lvova, Kristofer Brini, Rupert Grejvs, Aleksander Bejer, Andreja Pejić, Suki Voterhaus, Mark MekKena. 

- Eto kod vas ću večeras predstaviti film “Dalilend”, koji sam snimala pre dve godine, a trenutno radim jedan novi film. Veoma sam tužna sa današnjom situacijom, jer se u moderno vreme filmovi realizuju na potpuno drugačiji način nego ranije. Malo je vremena za snimanje, takođe i malo novca, teško je sklopiti budžet. Sa druge strane, igram u jednoj TV seriji čiji je budžet čak 40 miliona dolara. Pomislim koliko bi fantastičnih manjih filmova moglo da se stvori od tolikih sredstava - ocenila je Sukova.

Glumica dodaje da veoma voli da radi sa mladim rediteljima, koji se, uprkos teškoj situaciji oko zaokruživanja budžeta za filmove, ipak trude da prenesu neka svoja ubeđenja i strasti.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

 

Karijeru joj je u početku obeležio i rad sa nemačkim rediteljem i dramskim piscem Rajnerom Vernerom Fasbinderom, i ona ističe da joj je sa njim bilo “predivno i veoma posebno”. 

Sa njim je snimala filmove “Žene u Njujorku” (1977), čuvenu dramu “Lola” (1981) i kultnu TV seriju “Berlin Aleksanderplac” (1980) iz 14 epizoda, sa glumicom Hanom Šigulom. 

- Pamtim Fasbindera kao izuzetno specifičnog, jer je radio nešto što drugi reditelji nisu, a to je da smo jednu scenu mogli da snimimo samo jednom. I onda nije bilo popravke, tako da su svi glumci bili izuzetno skoncentrisani za rad sa njim - rekla je glumica i prisetila se jedne situacije sa Hanom Šigulom dok su snimali seriju “Berlin Aleksanderplac”. 

Radile su njih dve jednu zajedničku scenu, a reditelj nije bio prisutan, jer je kamera bila na automobilu, i morali su na putu da voze auto, istovremeno da čitaju neko pismo i da se smeju. 

- Kada smo se vratili, on je želeo da zna kako smo zadovoljne, mi smo rekle da jesmo, a onda nas je pitao da li želimo da ponovimo kadar, i mi smo to pristale. Tada nam je poručio da moramo mi da odlučimo koju ćemo scenu izabrati kao finalnu - opisala je Sukova rad sa čuvenim Fasbinderom.

Govoreći o filmu “Dalilend” na FEST-u, koji će pubika gledati večeras, sutra i prekosutra, rekla je da voli da igra istorijske ličnosti, da joj je izazov kada ima stvarnu osobu pred sobom da tumači.

- Imate tako da istražujete, gledate fotografije, čitate pisma i novinske članke, morate biti na visini, jer imate tu polaznu osnovu. Ponekad je malo zastrašujuće kada glumite istorijsku figuru, ali opet morate taj lik pronaći u sebi, jer ste na kraju to vi na ekranu - objasnila je Sukova i predstavila svoj karakter Gale, žene Salvadora Dalija.

- Gala je njega forsirala da radi iz komercijalnih pobuda, i naš film prikazuje njihov brak i odnos u vreme kada je ona insistirala da kao slikar proizvodi što više svoju umetnost. Salvador Dali bez Gale ne bi bio nikada toliko uspešan, u to sam sigurna - kaže Sukova. 

 


 

 

Ostavite komentar