Vesti > Svet

BAJDEN se nakon DVE NEDELJE oglasio povodom VELIKIH PROTESTA: Nisu me naterali da promenim STAV O RATU u Gazi

Policija je u utorak uveče rasterala demonstrante i uhapsila gotovo 300 osoba

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

02/05/2024 > 22:30

podeli vest:

BAJDEN se nakon DVE NEDELJE oglasio povodom VELIKIH PROTESTA: Nisu me naterali da promenim STAV O RATU u Gazi
Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci


Bajden je u Beloj kući rekao da je izražavanje drugačijeg mišljenja od suštinskog značaja za demokratiju, ali je istakao da pravo na protest ne sme nikada da dovede do nereda.

Bajden osudio proteste 

Bajden je naveo da ga protesti studenata nisu naveli da preispita svoj pristup ratu u Pojasu Gaze, preneo je AP.

Bajden je pre više od nedelju dana osudio "antisemitske proteste" na američkim univerzitetima i, kako je naveo, "one koji ne razumeju šta se dešava sa Palestincima".

Pres sekretar Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je u sredu da Bajden "budno prati situaciju" i da su pojedine demonstracije na univerzitetima prešle granicu koja razdvaja slobodu govora od nezakonitog ponašanja, navodeći primer Univerziteta Kolumbija gde su, kako je navela, studenti nasilno preuzeli zgradu.

Tenzije na koledžima i univerzitetima širom SAD povećavaju se danima jer pojedini studenti odbijaju da uklone šatore zbog čega je došlo do sukoba demonstranata sa policijom nakon što je policija silom uklonila šatore. 

Uhapšeno 300 osoba

Policija je uklonila barikade i počela da demontira utvrđeni kamp propalestinskih demonstranata u kampusu Univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu (UCLA) nakon što su stotine okupljenih prkosile naredbi da ga napuste.

Akcija policije usledila je 24 sata posle sukoba u kampusu koji je započeo tako što je grupa proizraelskih demonstranata napala propalestinski kamp, preneo je Glas Amerike.

Policija je u utorak uveče rasterala demonstrante i uhapsila gotovo 300 osoba.

Ostavite komentar