Kultura > Film/TV

U susret Oskarima: Spajk Li IZGUBIO pa besneo što je pobedio DRUGI FILM

"Zelena knjiga" je osvojila tri Oskara 2019, uključujući i nagradu za najboljeg sporednog glumca i originalni scenario

Izvor: K1info

26/02/2023 > 13:40

podeli vest:

U susret Oskarima: Spajk Li IZGUBIO pa besneo što je pobedio DRUGI FILM
Foto: Youtube PrintScreen/Universal Pictures


Vigo Mortensen i Maheršala Ali imali su glavne uloge u filmu "Zelena knjiga" (Green Book), u kome vozač Toni 'Lip' Valelonga (Mortensen) prevozi muzičara dr Donalda Širlija (Ali) po američkom jugu 1962. godine.

Zasnovan na istinitoj priči, film je imao podeljene kritike - A.O. Skot iz The New York Timesa naglasio je njegove "etničke klišee". S druge strane, Piter Bredšo iz Guardiana okarakterisao ga je kao "zgodno snimljen i gledljiv film u kojem postoji istinska toplina u Alijevoj i Mortensenovoj glumi".

"Zelena knjiga" je imala pet nominacija za Oskara 2019. godine, uključujući i one za Mortensena i Alija (koji je pobedio u kategoriji najboljeg sporednog glumca), kao i za najbolji scenario (takođe osvojio Oskara) i montažu. U konkurenciji najboljeg filma protivkandidati su mu bili: "Black Panther", "BlacKkKlansman", "Bohemian Rhapsody", "The Favourite", "Roma", "A Star Is Born" i "Vice".

Kada je proglašen najbolji film, Spajk Li, koji je režirao "BlacKkKlansman", navodno je ustao i hteo da napusti ceremoniju dodele nagrada. Očigledno uznemiren zbog poraza, svoje ogorčenje je izrazio kritikujući autentičnost "Zelene knjige" i njen narativ o "belom spasiocu".

Inače, film "BlacKkKlansman" je te godine imao 6 nominacija za Oskara, a osvojio je onaj za najbolji adaptirani scenario.

Mortensen je 2020. prokomentarisao kontroverzu:

- Veliki deo kritika koje su bile upućene filmu bile su ne samo nerazumne, već i netačne, lažne i neodgovorne… Zasnivaju se na gomili s**nja iz sebičnih razloga, i na malo čemu drugom. Da li to utiče na ono što radim ili kako me ljudi doživaljavaju kao glumca? Možda. Ali stvarno ne mogu ništa da uradim povodom toga - zaključio je Mortensen.

 

Ostavite komentar