Kultura > Art

UPOZNAJTE Dejvida Bouvija izbliza: 80.000 predmeta koji OTKRIVAJU SVE o velikom umetnIku

Izložba će uključivati više od 80.000 predmeta, među kojima su i umetnikova rukom pisana pisma, scenski rekviziti, video zapisi i filmovi

Izvor: K1info/Tanjug

25/02/2023 > 18:33

podeli vest:

UPOZNAJTE Dejvida Bouvija izbliza: 80.000 predmeta koji OTKRIVAJU SVE o velikom umetnIku
Foto: Tanjug/AP Photo/Jacques Brinon, File


Obimna zbirka posvećena životu, radu i ostavštini Dejvida Bouvija biće izložena za javnost 2025. godine, najavljeno je iz  Muzeja Viktorije i Alberta u Londonu koji je došao u posed zbirke.

Izložba će uključivati više od 80.000 predmeta, koji obuhvataju šest decenija karijere kulturne ikone, prenose britanski mediji.

Foto: Tanjug/Joel Ryan/Invision/AP, FIle

 

Oni će biti dostupni javnosti posle uspostavljanja Centra Dejvid Bouvi za proučavanje scenskih umetnosti, koji će biti otvoren u Olimpijskom parku kraljice Elizabete u Stratfordu.

Među 70.000 Bouvijevih fotografija koje su snimili slavni fotografi poput Helmuta Njutna, Brajana Dafija i Terija O’NIla, nalaze se i umetnikova rukom pisana pisma, scenski rekviziti, video zapisi i filmovi.

Takođe će biti izloženi neki od Bouvijevih najekscentričnijih odevnih predmeta - od njegovog Ziggy Stardust kostima do odeće dizajnera Kansai Jamamota za turneju Alladin Sane, kao i Bouvijev Union Jack mantil, koji su dizajnirali Bouvi i pokojni britanski dizajner Aleksandar Mekvin za omot albuma "Earthling" iz 1997.

Foto: Tanjug/AP Photo/Bob Child, File

 

To će omogućiti obožavaocima i istraživačima da se približe i steknu nove uvide u Bouvijev kreativni proces kao nikada pre, rekli su iz muzeja.

 

Ostavite komentar