Vesti > Srbija

ESKALACIJA nasilja na Kosmetu: ALBANCI zauzeli tri SRPSKE OPŠTINE, KFOR pomno PRATI situaciju

Napad Kurtijevih terorista tokom dana uznemirio i zapadne saveznike Prištine

Izvor: K1info/Tanjug

26/05/2023 > 16:19 >> 22:47

podeli vest:

ESKALACIJA nasilja na Kosmetu: ALBANCI zauzeli tri SRPSKE OPŠTINE, KFOR pomno PRATI situaciju
Foto: Tanjug/AP


Pripadnici takozvane kosovske policije danas su izvršili masovni napad na zgrade okalnih samouprava u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, sprovodeći nezakonite, terorističke akcije po nalogu samozvanog premijera Kosmeta Aljbina Kurtija.

Tokom dana takozvana kosovska policija, naime, upala je u zgradu opštine Zubin Potok, gde su se okupili građani u pokušaju da spreče njen ulazak. Terorističke jedinice Aljbina Kurtija prethodno su upale u zgradu opštine Zvečan, pošto su ispred opštine, gde su se okupili građani, ispalile suzavce i šok bombe. U trenutku je došlo do sukoba između policije i građana, a u gradu su se čuli i pucnji. ​

Naoružani Kurtijevi nasilinici upali su potom i u zgradu opštine Leposavić, a naknadno su na tim objektima u sve tri opštine i istakli teroristička obeležja. Krajem dana, situacija je navodno smirena, ali je izvesno da Srbija neće ostati nema - predsednik Aleksandar Vučić već za sutra ujutru je najavio sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

KFOR osudio jednostranu akciju terorista

KFOR pomno prati situaciju u opštinama na severu KiM gde se dogodila serija sukoba izazvanih nasilnim ulaskom novoizabranih gradonačelnika u zgrade opština, navodi se u saopštenju misije.

"Ovo je izuzetno opasno za proces normalizacije i rizikuje dalju eskalaciju tenzija", dodaje se u saopštenju.

Ističe se da KFOR osuđuje ove jednostrane akcije i poziva sve strane da se uzdrže od nasilja koje bi moglo da ugrozi bezbednost na KiM.

Foto: Tanjug/AP

 

Navodi se da je koordinacija između svih aktera od suštinskog značaja kako bi se izbegla dalja eskalacija, te da glavni prioritet KFOR-a ostaje obezbeđivanje bezbednog okruženja.

"Dijalog i diplomatija su jedini put ka trajnom miru i bezbednosti na Kosovu", zaključuju iz KFOR-a.

Smirivanje situacije?

Kurtijevi separatisti kasnije danas su saopštili da se situacija na severu Kosmeta smirila, ali da će nastaviti da rade na "postizanju bezbednosti za sve građane".

U saopštenju takozvane policije se navodi da su preduzete sve mere kako bi se "sprečila bilo kakva eventualna kriminalna aktivnost".

Foto: Tanjug/AP

 

- Situacija se sada smirila, kosovska policija će nastaviti svoju posvećenost postizanju bezbednosti za sve građane bez razlike, održavanju reda i javne bezbednosti, kao i preduzimanju policijskih mera u cilju sprečavanja svih kriminalnih radnji koje se mogu pojaviti na terenu - dodaju iz policije, prenosi Koha.

Dodaje se da su teroristi "u skladu sa zakonom koristili suzavac kako bi rasterali masu i omogućili gradonačelnicima da uđu u prostorije opština".

Kako se navodi u saopštenju, pet naoružanih separatista je povređeno u neredima na severu KiM, tri vozila Euleksa su oštećena, a jedno vozilo je zapaljeno tokom sukoba građana i terorista u opštini Zvečan.

Napuštanje zgrade opštine

Gradonačelnik Zvečana Iljir Peci napustio je zgradu opštine, uz veliku pratnju tzv. Kosovske policije, javlja dopisnik Tanjuga. Peci se tokom odlaska nije obrato medijima.

Oko zgrade opštine i u samom gradu ostao je veliki broj kosovskih policajaca i specijalnih jedinica. Ista situacija je i u Zubinom Potoku i Leposaviću. 

Kako Tanjug nezvanično saznaje iz policije, oni će tu ostati celu noć.

Eparhija traži međunarodnu akciju

Eparhija raško-prizrenska je danas, povodom eskalacije bezbednosne situacije na severu KiM, izrazila najveću zabrinutost i apelovala na Evropsku uniju, ambasadore Kvinte i KFOR da hitno zahtevaju od kosovskih vlasti da prekinu policijsku akciju i povuku jednostrano i bez legitimiteta nametnute političke predstavnike.

U saopštenju eparhije navodi se da kosovska policija aktivno pomaže preuzimanje opštine u Leposaviću, gde u znak protesta može da dođe i do blokade puta od strane lokalnih Srba i do komplikacija na administrativnim prelazima.

Foto: Tanjug printscreen

 

"Budući da prema navodima iz štampe na albanskom jeziku Albanian post, Koha, ambasadori Kvinte i EU nisu dali saglasnost, niti podržavaju izvođenje policijske akcije i primenu sile za uvođenje 'gradonačelnika', koji nemaju podršku građana, a radi uspostavljanja mira i dalje eskalacije koja može da ima nepredviđene posledice, naša Crkva apeluje na šefa misije EU, ambasadore Kvinte i komandanta Kfora da hitno zahtevaju od kosovskih vlasti da prekinu policijsku akciju i povuku jednostrano i bez legitimiteta nametnute 'političke predstavnike' dok se ne nađe mirno i političko rešenje", navodi se u saopštenju eparhije.

U protivnom, ističe se, može da dođe do višestrukog pogoršanja međuetničke situacije i ugrožavanja života građana.

OEBS poziva na mir

Predsedavajući OEBS-a i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani pozvao je danas na deeskalaciju situacije na severu Kosova i Metohije.

"Kao predsedavajući OEBS-a, pozivam na deeskalaciju i smirivanje tenzija na severu Kosova. OEBS je spreman da pomogne. Misija OEBS-a na Kosovu ima kredibilitet i povrenje među ljudima i institucijama. Ključno je održati mir i stabilnost", napisao je Osmani na Tviteru.

Osmani, koji je danas trebalo da poseti Kosovsku Mitrovicu, rekao je da će  što je pre moguće, ponovo razmotriti kada će posetiti taj grad.

Zastave terorista

Na zgradi opštine Leposavić, u koju su upale terorističke jedinice Aljbina Kurtija, okačena je zastava takozvanog Kosova, javio je reporter Tanjuga.

U zgradu opštine je ušao novi samozvani predsednik opštine Ljuljzim Hetemi, prenose Reporteri. Policija blindiranim automobilima blokira prilaze zgradi opštine, a građani su rasterani po okolnim ulicama.

Ista situacija dogodila se i u Leposaviću - na zgradi opštine, uz pomoć snaga terorista, okačena je zastava takozvanog Kosova, a u nju je ušao novi samozvani predsednik opštine Ljuljzim Hetemi, da bi na kraju i na zgradi opštine Zubin Potok bila okačena zastava terorističke države. Građani su i dalje okupljeni ispred opštine, potvrdio je za Tanjug Milija Biševac iz Građanske inicijative Zubin Potok.

Foto: TANJUG/dopisnik KiM

 
Šok bomba u crkvi

Šok bomba bačena je danas u dvorištu crkve Svetog Đorđa u Zvečanu, u blizini zgrade opštine, a u vreme kada su specijalne policijske snage upale u zgradu opštine.

U Zvečanu se i dalje nalazi veliki broj pripadnika terorista koji sebe nazivaju specijalnom policijom takozvanog Kosova.

Pristup zgradi opštine je blokiran a ne zna se da li je unutra novi gradonačelnik, izabran na izborima koje su Srbi bojkotovali.

Zapaljeni automobili

Inače, na severu Kosova i Metohije je, moglo bi se reći, ratno stanje. U opštinama na severu naše južne pokrajine ušli su pripadnici ROSU, što je naišlo na totalno negodovanje od strane Srba koji tamo žive.

Građani Zvečana poprilično su uspaničeni, a na snimcima se mogu videti i zapaljeni automobili tzv. kosovske policije, ali i druga vozila sa kosovskim tablicama.


Zamenica direktora Kliničko-bolničkog centra u Severnoj Mitrovici Danica Radomirović potvrdila je danas za Tanjug da je u sukobima bilo povređenih i da je desetak osoba zbrinuto u toj ustanovi sa lakšim telesnim povredama.

- Desetak osoba zbrinuto je na prijemnom hirurškom odeljenju, odeljenju ortopedije i očnom odeljenju sa lakšim telesnim povredama od šok-bombi i suzavca, kao i vidljivim povredama lica - rekla je Radomirović.

Ona je napomenula i da niko od njih nije zadržan u bolnici.

Ranije danas, tzv. kosovska policija ušla je u zgradu opštine Zvečan, pošto je prethodno ispred opštine, gde su se okupili građani, ispalila suzavce i šok bombe, a čuju se i pucnji, javlja izveštač Tanjuga.

Blokada grada

Specijalci su blokirali grad,  sve prilaze i izlaze iz njega i ispred zgrade opštine su oklopna vozila i specijalne jedinice policije.

Na ulici je ogromna količina dima od suzavca i šok bombi.

Oklopna vozila i specijalne jedinice policije nalaze se ispred zgrade opštine.

Foto: Tanjug printscreen

 

Prisutna su vozila specijalne policije za razbijanje demonstracija.

Čuju se šok bombe i pucnji u samom gradu i za sada nije poznato da li je u pitanju vatreno oružje.

U Leposavicu i Zubinom Potoku trenutno je mirno ali sui dalje na jednoj strani okupljeni gradjani a na drugoj policija.

Ranije danas u Zubinom Potoku, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću, opštinama na severu KiM, danas su se oglasile sirene, a oko zgrade opštine u Zubinom Potoku i Zvečanu okupili su se građani. 

Manja okupljanja su i u Leposaviću. Oko zgrada opština je trenutno kosovska policija.

Kosovska policija, ranije danas, pokušala je da uđe u zgradu opštine Zubin Potok, ali ih je narod u tome sprečio, rekao je za Tanjug Milija Biševac iz Građanske inicijative "Zubin Potok".

Na licu mesta su kosovska policija i Euleks. 

Sirene su se oglasile i u Kosovskoj Mitrovici, a kako navodi izveštač Tanjuga, razlog nije poznat. 

Ispred zgrade privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica okupila se mala grupa građana.   

Gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećiri, koji je na izborima 23. aprila osvojio 197 glasova, zakletvu je položio juče u selu Čabra, gradonačelnik Zvečana  ljir Peci u većinski albanskom selu Boljetin. 

Svoju zakletvu je položio i gradonačelnik Leposavića Ljuljzim Hetemi, u lokalnoj kancelariji u naselju Šaljska Bistrica.  

Sva tri gradonačelnika su položili zakletvu na albanskom jeziku, a prilikom obraćanja medijima rekli su da će raditi u interesu svih zajednica.

Gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice Erden Atić zakletvu je položio 19. maja, a na izborima je osvojio 553 glasa.  

Ostavite komentar