Vesti > Srbija

AMERIKANCI digli glas PROTIV KURTIJA: Odmah da se prekine sa NASILJEM!

Terorističke formacije koje sebe nazivaju kosovska policija počele sa upadima u zgrade opština u srpskim sredinama

Izvor: K1info/Tanjug

26/05/2023 > 17:43

podeli vest:

AMERIKANCI digli glas PROTIV KURTIJA: Odmah da se prekine sa NASILJEM!
Foto: TANJUG/dopisnik KiM


Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer osudio je danas postupke kosovskih vlasti i pozvao da se one odmah zaustave.

"SAD osuđuju tekuće akcije kosovskih vlasti da uđu u opštinske zgrade na severu Kosova. Današnje nasilne mere moraju se odmah prekinuti", napisao je Hovenijer na svom nalogu na Tviteru.

Ranije danas teroristi koji sebe nazivaju kosovska policija upali su u zgrade opština Leposavić i Zubin Potok, gde su se okupili građani u pokušaju da spreče njen ulazak.

Naoružani Kurtijevi nasilnici prethodno su upali i u zgradu opštine Zvečan, pošto su ispred opštine, gde su se okupili građani, ispalili suzavce i šok bombe.

Foto: Wikipedia.org/SAD

Džefri Hovenijer

Specijalci su blokirali grad, sve prilaze i izlaze iz njega i ispred zgrade opštine Zvečan su oklopna vozila i specijalne jedinice policije za razbijanje demonstracija.

Marfi zatečen namernom provokacijom

I američki senator Kris Marfi izjavio je danas da samozvani premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti treba da "odmah prekine provokaciju", kada je reč o neredima na severu KiM.

"Samo što sam telefonom razgovarao sa savetnikom u Stejt Departmentu, Derekom Šoleom o ovom zabrinjavajućem razvoju događaja. Na sastanku u ponedeljak u Prištini sa premijerom Kurtijem, on nije pomenuo plan za pristup opštinskim zgradama. Kao prijatelj Kosova, potpuno sam zatečen i on treba odmah da prekine ovu provokaciju" napisao je Marfi na svom nalogu na Tviteru.

On je dodao da su opštine sa severa "deo Kosova i pod jurisdikcijom Prištine", ali da se radi o, imajući u obzir napetu situaciju, "namerno" provokativnom i nepotrebnom koraku.

"Da, ove opštine su deo Kosova i pod jurisdikcijom Prištine. Ovi službenici imaju teһničko zakonsko pravo pristupa ovim zgradama. Ali upravo u ovom trenutku, sa tako napetom situacijom na severu, to je namerno provokativan i nepotreban korak", poručio je Marfi.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kris Marfi

On je zajedno sa američkim senatorom Gerijem Pitersom u sredu i četvrtak boravio u Srbiji, a prethodno su dvojica senatora posetila Prištinu.

Blinken: Protivno američkim i evropskim savetima

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je danas premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da hitno obustavi nasilne mere na severu KiM i ponovo se fokusira na dijalog koji se vodi uz posredovanje EU.

"Snažno osuđujemo akcije vlade Kosova koje eskaliraju tenzije na severu i povećavaju nestabilnost", naveo je Blinken na Tviteru.

Foto: Tanjug/AP/Andrew Harnik

Entoni Blinken

Blinken je u saopštenju pozvao premijera takozvanog Kosova da promeni kurs, preneo je Rojters.

Američki državni sekretar je naveo da su akcije Prištine protivne američkim i evropskim savetima i da su "naglo i nepotrebno eskalirale tenzije, potkopavajući naše napore da pomognemo u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije".

On je naglasio i da će to imati posledice po bilateralne odnose SAD sa takozvanim Kosovom.

Ostavite komentar