Sport > Košarka

PARTIZAN promarširao kroz Istanbul: CRNO-BELI u TRILERU srušili Fenerbahče

Izabranici Željka Obradovića zabeležili šesti trijumf u Evroligi

Izvor: K1info

22/12/2022 > 18:45 >> 21:07

podeli vest:

PARTIZAN promarširao kroz Istanbul: CRNO-BELI u TRILERU srušili Fenerbahče
Foto: Starsport


Košarkaši Partizana pobedili su večeras u Istanbulu ekipu Fenerbahčea sa 73:72 (16:19, 17:18, 18:20, 22:15) u okviru 15. kola Evrolige.

Domaći su bili favoriti pre meča, bez obzira što su upali u seriju loših rezultata i imali četiri uzastupna poraza u svim takmičenjima. Crno-beli su ipak tu krizu rivala uspeli da iskoriste i potpuno zasluženo, posle velike borbe, u finišu zabeležili i šestu pobedu u elitnom evropskom takmičenju.

Turci su bolje ušli u meč, pa su brzo poveli sa 8:2 koševima Dišona Pjera, a seriju Fenerbahčea od 6:0 prekinuo je Alen Smailagić. Izabranici Dimitrisa Itudisa su ipak tokom cele prve četvrtine održavali prednost od tri, četiri poena, pa su posle prvih deset minuta vodili sa 19:16.

Ipak, trojkom Jama Madara na početku druge četvrtfine stigli smo do izjednačenja - 19:19. Usledila je potom nešto žešća igra domaćih u odbrani, pa su crno-beli iz slobodnih bacanja, koševima Kevina Pantera i Matijasa Lesora, došli na +4 poena razlike - 23:19.

Počeli su crno-beli, kao i u dobrom delu prve četvrtine, da greše u napadu, što im se osvetilo - Skoti Vilbekin i Nik Kalates su "poneli" svoju ekipu i preokrenuli rezultat na 27:24, da bi rezultatsku klackalicu nastavili Janis Papatru i Matijas Lesor, koji su Partizan doveli do 29:27.  

Obe ekipe su nastavile u istom ritmu do završnice druge četvrtine, kada se Fenerbahče "odlepio" serijom od 8:2, pa su domaći na poluvreme otišli sa vođstvom od 37:33.

Početkom drugog poluvremena Partizan je držao priključak koševima Jama Madara i Alena Smailagića, ali onda su Turci zaigrali čvršće u odbrani, bili precizniji u napadu i po isteku trećeg minuta treće četvrtine došli su do najveće prednosti - 45:37, pre svega zahvaljujući poenima Džekirija i Vilbekina. Prednost je potom na +10 uvećao Pjer, da bi na dva minuta i dvadeset sekundi do kraja ovog dela igre Fenerbahče imao rekordnih +11 poena razlike - 55:44.

Ipak, crno-beli nisu klonuli duhom, pa su Avramović, Lesor i Egzum ipak uspeli da smanje prednost rivala, tako da je posle 30 minuta igre bilo prihvatljivijih 57:51 za Turke.

Odlično su zatim gosti ušli u finiš meča - sjajni Lesor je povukao ekipu, pratili su ga Papapetru i Egzum i na polovini poslednje deonice Partizan je prešao u vođstvo - 60:59! Ponovo smo ušli u rezultatsku klackalicu, a tri i po minuta pre kraja meča bilo je 66:66.

Poveli su potom domaći sa 70:66, ali je Ledej sa četiri poena doneo izjednačenje, da bi na 28 sekundi pre kraja rezultat bio 72:72. A onda, tri sekunde pre kraja, faul nad Avramovićem, koji promašuje prvo, a ubacuje drugo slobodno bacanje za 73:72. Usledio je potom tajm-aut, ali se do kraja ništa nije promenilo - Partizan je posle Efesa u Beogradu, srušio i Fenerbahče u gostima i daleko mirnije ulazi u nastavak sezone.

Što se efikasnosti tiče, u redovima Partizana istakla su se trojica "dvocifrenih" - Lesor i Panter sa po 12 i Egzum sa 10 poena, a iako su i domaći imali takav trio - Vilbekin 14, Pjer 13 i Kalates 11 poena - to nije bilo dovoljno da prevagne tas na vagi na njihovu stranu na kraju meča.

Inače, možemo da istaknemo i da se u "svoj" Istanbul vratio i sadašnji trener crno-belih, Željko Obradović, koji je vodio Fenerbahče od 2013. do 2020. i za to vreme osvojio jednu Evroligu (2016/17), četiri prvenstva Turske, i po tri puta Kup Turske i Superkup Turske. 

Standings provided by Sofascore
 

 

Ostavite komentar