Sport > Košarka

NEDOVIĆ trojkom ispisao ISTORIJU: Zvezda SRUŠILA Partizan u grotlu Arene

Utakmicu visokog rizika pratile su rigorozne mere obezbeđenja

Izvor: K1info

08/12/2022 > 20:26 >> 22:31

podeli vest:

NEDOVIĆ trojkom ispisao ISTORIJU: Zvezda SRUŠILA Partizan u grotlu Arene
Foto: Starsport


Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Partizan u istorijskom, prvom evroligaškom derbiju, sa 76:73 (11:20, 29:13, 14:19, 22:21).

Crveno-beli su pobedili u okviru 12. kola Evrolige, pa sada imaju skor od po šest pobeda i poraza, dok Partizan ima četiri pobede i osam poraza.

Ekipe su prilično nervozno ušle u meč, bile su nesigurne u napadu i promašivale i neke otvorene šuteve, a posle skoro dva i po minuta igre na semaforu je pisalo 2:2. Pri tome, za manje od dva minuta Partizan je napravio tri timska faula. Ipak, prvi su do daha došli upravo crno-beli, koji su se "odlepili" na 7:2 poenima Janisa Papapetrua i Matijasa Lesora, da bi kod rezultata 9:4 Branko Lazić izgubio loptu, a zatim i napravio faul, posle čega je Duško Ivanović pozvao tajm-aut.

Posle toga, uz Panterove pogotke sa linije slobodnih bacanja, bilo je 11:4 za četu Željka Obradovića.​ Jam Madar i Kevin Panter su potom odveli crno-bele na +12 poena razlike - 16:4. Zvezda se, doduše, do kraja prve četvrtine koliko-toliko vratila u igru, smanjila zaostatak, pa je posle prvih 10 minuta rezultat bio 20:11 za domaće.

Imao je Ivanović šta da kaže svojim izabranicima pred početak druge deonice, pa su posle nešto više od dva minut igre, uz seriju od 8:2, stigli do 22:19, zbog čega je Obradović tražio tajm-aut. To, međutim, nije urodilo plodom, pa su crveno-beli trojkom Filipa Petruševa najpre izjednačili, a zatim i košem Martina Hasana poveli sa 24:22. Otišli su gosti potom i na +5 poena razlike - 29:24, i tu prednost držali u nastavku, dok ih je Partizan stalno "jurio". Međutim, nije ih stigao, pa je posle prvih 20 minuta Crvena zvezda imala vođstvo od 40:33.

U nastavku se Partizan digao, bar na početku - slično kao što je to bilo i na startu meča. Madar je briljirao, pa je posle pet minuta praktično sam doveo crno-bele do izjednačenja 44:44. Ostatak treće četvrtine protekao je u izjednačenoj igri, a to što i na njenom kraju nije bilo nerešeno, delo je Martina Hasana, koji je u poslednjem napadu Zvezdi doneo vođstvo od 54:52 pred početak četvrte četvrtine.

Crveno-beli su, dakle, u poslednju deonicu ušli sa malom prednošću. Tu prednost odmah je anulirao Dante Egzum, trojkom i preokretom za 55:54 za Partizan. Zaigrali su čvršće crno-beli, imali više koncentracije u napadu, pa su koševima Pantera, Papapetrua i Egzuma u jednom trenutku došli do +6 poena razlike 71:65, kada je Ivanović morao da zatraži tajm-aut. To je urodilo plodom - Zvezda je trojkama Luke Vildoze došla do 73:73, a trojkom Nemanje Nedovića i do 76:73, što je i značilo pobedu crveno-belih u istorijskom derbiju!

Mitrogol dobio ovacije

Centarfor Orlova Aleksandar Mitrović, posle eliminacije Orlova sa Svetskog prvenstva u Kataru, došao je u Arenu da prati meč Partizana i Crvene zvezde. Najboljeg strelca u istoriji naše fudbalske reprezentacije (52 gola) publika je pozdravila ovacijama uz pesmu koju mu pevaju i navijači Fulama u Premijer ligi. Mitrogol je, inače, i u Kataru dao dva gola, ali to nije bilo dovoljno da prođemo grupu. Da podsetimo, Mitrović je branio boje Partizana u sezoni 2012/2013.

Foto: Starsport

Aleksandar Mitrović imao je mesto pored terena u Areni

Treneri večitih rivala, Željko Obradović i Duško Ivanović, nisu mogli da računaju na najjače sastave - u ekipi domaćih, crno-belih, nisu igrali Aleksa Avramović, Balša Koprivica, Đorđije Jovanović i Gregor Glas. Crveno-beli, s druge srane, nisu računali na Miroslava Raduljicu, Nikolu Ivanovića, Dalibora Ilića i Nikolu Topića.

Još od izlaska na teren, atmosfera na tribinama je bila uzavrela. Očekivano, navijači crno-belih su u većini, a po izlasku igrača Zvezde na parket počelo je zviždanje i vređanje. Na udaru su se našli Filip Petrušev i Nemanja Nedović, koji se nije previše na to obazirao, već je aplauzom pozdravio deo navijača koji je sa tribina skandirao: "Zvezda, Zvezda!".

Delije pod policijskom pratnjom

Posle dosta muke, prepucavanja, nadigravanja uprava - oko 500 navijača Crvene zvezde se domoglo ulaznica putem slobodne prodaje i moglo je da prisustvuje derbiju iz dva posebna sektora. Ipak, zbog poznatih tenzija između Grobara i Delija na ovim mečevima, pristalice crveno-belih su pod jakom policijskom pratkom sprovedene u Arenu.

Foto: Starsport

Izolovani navijači Crvene zvezde

Večerašnji evroligaški duel Partizana i Zvezde sudili su Španac Huan Karlos Garsija, Nemac Robert Lotermozer i Litvanac Gutis Vilius.

SASTAVI EKIPA

PARTIZAN: Vukčević, Ledej, Panter, Smailagić, Papapetru, Egzum, Brodzijanski, Naneli, Lesor, Trifunović, Anđušić, Madar. 
CRVENA ZVEZDA: Holand, Vildoza, Lazarević, Mitrović, Lazić, Martin, Dobrić, Nedović, Marković, Kuzmić, Petrušev, Bentil.

Standings provided by Sofascore
 

 

Ostavite komentar