Sport > Fudbal

ARGENTINA na penale u polufinalu SP: "LALE" više NE CVETAJU u Kataru

"Gaučosi" su zakazali meč protiv Hrvatske za utorak, 13. decembar, od 20.00 časova

Izvor: K1info

09/12/2022 > 22:55 >> 23:20

podeli vest:

ARGENTINA na penale u polufinalu SP: "LALE" više NE CVETAJU u Kataru
Foto: Tanjug/AP


Fudbaleri Argentine pobedili su Holandiju u četvrtfinalu Mundijala u Kataru posle izvođenja jedanaesteraca, obezbedivši tako polufinalni meč protiv Hrvatske, koja je napravila senzaciju eliminacijom Brazila, takođe posle šutiranja penala.

Rezultat posle 90 minuta bio je 2:2, uz napomenu da je Holandija došla do izjednačenja praktično u 101. minutu, dok promena nije bilo u produžecima, pre nego što se pristupilo izvođenju jedanaesteraca - u penal seriji bilo je 4:3 za Argentinu.

Ekipe su oprezno ušle u meč, pa se može reći da i nismo videli naročita uzbuđenja dok nije pao prvi gol. Argentina jeste nešto traljavo pokušala u 4. minutu, kada je udarac De Paula izblokirao - Mesi, ali Holanđani nisu bili blizu ni takvog pokušaja. Holanđani su u 26. minutu korektno kombinovali pred kaznenim prostorom "gaučosa", u jednom trenutku Stiven Bergvajn je iz prve opalio po lopti, ali je ona otišla pored stative.

De Paulo je uzvratio u 33. minutu, kada je sa dvadesetak metara lagano šutirao pravo u Andrisa Noperta, ali je zato u 35. minutu stadion Lusail, prepun Argentinaca, eksplodirao! Sjajno je kroz sredinu prošao Lionel Mesi, a onda je fantastičnim pasom poslao loptu između odbrambenih igrača Holandije - Naule Molina je pokupio loptu u kaznenom prostoru i pogodio gol Noperta iz punog trka. Do kraja prvog dela igre nije bilo većih prilika, pa su izabranici Lionela Skalonija na odmor otišli sa minimalnom prednošću.

Ni drugo poluvreme nije donelo naročito uzbudljiv početak - nije bilo gotovo nikakvih šansi do 62. minuta, kada je slobodan udarac za Argentinu izveo Mesi - gađao je golmanov ugao, ali je lopta udarila u gornji deo mreže. Nedugo zatim, u 71. minutu - ipak uzbuđenje - penal za Argentinu. 

Denzel Damfris je faulirao Markosa Akunju u šesnaestercu, a sudija Antonio Lahoz je bez razmišljanja pokazao na penal. Siguran izvođač jedanaesterca bio je Mesi u 73. minutu, a kako su igrale "lale", nije baš delovalo da bismo mogli da gledamo neizvesnu završnicu.

Ipak, u 83. minutu Holandija je smanjila na 2:1, praktično posle prvog šuta u okvir gola. Nakon centaršuta Berhojsa, Vut Veghorst, koji je u igru ušao u 78. minutu umesto Memfisa Depaja, fantastičnim udarcem glavom je pogodio mrežu Emilijana Martineza. Tako je režirana drama u završnici, koju je zatim Lahoz samo učino većom, produživši meč za 10 minuta. I taman je toliko "lalama" bilo dovoljno da dođu do izjednačenja!

U poslednjim sekundama meča, koji se još malo odužio jer su Argentinci malo odugovlačili kod izvođenja slobodnog udarca za Holanđane, Veghorst je postigao i svoj drugi gol na meču i odveo svoju reprezentaciju u produžetke. Izabranici Luja van Gala su lukavo izveli slobodnjak - sa dvadesetak metara Ton Kopmejners nije direktno šutirao na gol, što su Argentinici očekivali, nego ju je ćušnuo kraj živog zida Veghorstu. On ju je mirno primio i prosledio iza leđa nemoćnog Martineza.

Dok u prvom produžetku nismo videli mnogo od fudbala, u drugom su Argentinci imali mnogo više od igre. Nekoliko puta su imali fantastične prilike, naročito od kada je u igru u 111. minutu ušao nedovoljno oporavljeni Anhel di Marija. "Gaučosi" su čak imali i stativu, Nopert je imao mnogo muke, ali, na kraju, Holanđani su sačuvali mrežu i došli smo do novog izvođenja penala u četvrtfinalima Mundijala u Kataru.

Martinez je odbranio udarac Virdžila van Dajka, dok je Mesi izveo i drugi penal večeras - ponovo je bio uspešan za 1:0 za Argentinu. Kada je Martinez odbranio i drugi penal, ovog puta Berhojsu, stadion pun navijača Argentine je proključao, što se samo pojačalo kada je Parades doneo vođstvo "gaučosima" - 2:0 posle dve serije. Kopmejners je ipak održao nadu, postigavši prvi gol za Holanđane u trećoj seriji, ali je i Montijel bio precizan za 3:1. Veghorst je i treći put bio precizan na meču - 3:2, a onda je Enco Fernandez promašio prvu meč-loptu za Argentinu, šutiravši pored gola. Na startu pete serije bio je precizal Luk de Jong za 3:3, ali je Lautaru Martinez pogotkom za 4:3 poslao "gaučose" u polufinale.

Foto: Tanjug/AP

A nakon poslednjeg penala - egzaltirani Argentinci i očajni Holanđani

Polufinalni duel između Argentine i Hrvatske na programu je u utorak, 13. decembra, sa početkom od 20.00 časova.

 

Ostavite komentar