Sport > Fudbal

Hrvatska IZBACILA Brazil sa MUNDIJALA: Penali OPET SREĆA za "kockaste"

Pobednik će u polufinalu odmeriti snage protiv boljeg iz meča Holandija - Argentina

Izvor: K1info

09/12/2022 > 18:54

podeli vest:

Hrvatska IZBACILA Brazil sa MUNDIJALA: Penali OPET SREĆA za "kockaste"
Foto: Tanjug/AP


Fudbaleri Hrvatske pobedili su Brazil posle izvođenja jedanaesteraca sa 4:2 u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Kataru, pa će se u polufinalu Mundijala sastati sa boljim iz meča Holadnija - Argentina, koji je na programu večeras od 20.00 časova. Posle regularnih 90 minuta rezultat je bio 0:0, a produžeci su završeni rezultatom 1:1.

Brazilci su ušli angažovanije u meč, ali osim poseda lopte nisu stvarali prilike pred golom rivala. U prvih desetak minuta bili su često ispred Dominika Livakovića, ali čuvar mreže Hrvatske nije imao pravog posla. S druge strane, "kockasti" su imali pravu, ozbijlniju šansu - u 13. minutu Mario Pašalić je odlično prosledio loptu Ivanu Perišiću, ali on nije dobro zahvatio loptu, pa je rezultat ostao nepromenjen.

U tim trenucima Hrvati su došli do daha, pa su češće držali loptu na polovini protivnika, ali to nije trajalo dugo - u 21. minutu je Rafinja je dobro asistirao Vinisijusu,ali ni on, ni Nejmar nekoliko trenutaka kasnije, nisu uspeli da pošalju loptu u mrežu izabranika Zlatka Dalića. 

Nastavak meča takođe nije doneo previše uzbuđenja, osim što je sudija Majkl Oliver učinio da bude 1:1 - u žutim kartonima, koje je dao Danilu i Marcelu Brozoviću. U 42. minutu Brazil je imao slobodan udarac, iskosa s leve strane, a Nejmar nije uspeo da uputi dobar šut - lopta je i zakačila jednog igrača u živom zidu Hrvatske, pa je praktično uletala u ruke Livakoviću. To je praktično bila i jedina kakva-takva šansa u prvih 45 minuta igra, pa se na odmor otišlo rezultatom 0:0. 

U drugom poluvremenu - druga slika na samom početku. U 47. minutu stvorila se velika gužva pred golom Hrvatske, ali je Livaković pokazao kako je i doveo Hrvatsku do ove faze takmičenja - fantastičnim odbranama!

Pokušao je Rišarlison sa desne strane, pa zatim Vinisijus sa samo nekoliko metara daleko od gola, ali je čuvar mreže "kockastih" bio na visini zadatka. Izuzetnu šansu u 55. minutu imao je i Nejmar, ali je Livaković bio sjajno postavljen, pa je još jednom odbranio svoj gol.

Ako dodamo tome da je Lukas Paketa u 66. minutu sam izbio pred golmana Hrvatske, pa da je i u 80. minutu sa ivice šesanesterca neometan šutirao ka Livakoviću, koji je oba puta izašao kao pobednik, da je i u međuvremenu, u 76. minutu, odbranio još jedan udarac Nejmara, jasno je kome su Hrvati imali da zahvale što su u finiš meča ušli sa rezultatom 0:0. Rezultat se do kraja nije menjao, pa je bio red da ponovo gledamo produžetke u Kataru.

Slično je bilo i u nastavku - "karioke" su pritiskale, ali su Hrvati znali kako da se brane... do prvog minuta nadoknade vremena u prvom produžetku - u 106. minutu Nejmar je uspeo da savlada Livakovića. Nejmar je primio loptu na nekih 35-40 metara od gola rivala, onda je odradio dva dupla pasa u cik-cak sa saigračima - približavao se Livakoviću, a kad je izbio ispred njega u petercu, "zavrnuo" je loptu udesno i sa dva-tri metra ju je zakucao pod prečku.

Ubrzo je Oliver označio i kraj prvog produžetka, a Dalić je u drugom sve karte bacio u napad, pa je umesto beka Borne Sose u igru ubacio napadača Anta Budimira. Da li je to donelo prevagu, ili velika želja za izjednačenjem, tek u 117. minutu - šok za Brazilce - Bruno Petković je izjednačio na 1:1. Najpre je Mislav Oršić odlično istrčao po levoj strani, onda ubacio loptu u sredinu šesnaesterca - ona je došla do Petkovića, koji je šutnuo iz prve. Na putu do gola lopta je zakačila Markinjosa i završila iza leđa Alisona Bekera. Do kraja je ostalo premao vremena da se nešto promeni, pa su na red došli i penali.

Vlašić je bio siguran kao prvi izvođač za Hrvatsku, a onda je fenomenalni Livaković odbranio udarac Rodriga. Lovro Majer povećao je na 2:0 za "kockaste", dok je Kazemirao uspeo da smanji na 2:1. Kapiten Hrvatske Luka Modrić bio je siguran u trećoj seriji, baš kao i Pedro za Brazilce. Četvrti penal je za Hrvate uspešno izveo Oršić, a Markinjos, koji je kumovao i izjednačujućem golu, pogodio je stativu i Brazil je eliminisan sa Svetskog prvenstva - 4:2 za veliko slavlje izabranika Zlatka Dalića!

 

 

Ostavite komentar