Sport > Fudbal

KAPA DOLE BOLJIMA: Brazil pokazao KLASU protiv Orlova

U grupi G ranije danas Švajcarska je pobedila Kamerun sa 1:0

Izvor: K1info

24/11/2022 > 19:58

podeli vest:

KAPA DOLE BOLJIMA: Brazil pokazao KLASU protiv Orlova
Foto: Starsport


Fudbaleri Srbije izgubili su od Brazila sa 2:0 (0:0) u svom prvom meču na Svetskom prvenstvu u Kataru u okviru grupe G, a "karioke" su potvrdile zašto su jedan od glavnih favorita za osvajanje "zlatne boginje".

Brazilci su bili bolji rival tokom celog meča, mogli su da slave i ubedljivije, ali su golovi Rišarlisona u 62. i 73. minutu bili dovoljni za prva tri boda izabranika selektora Titea.

"Karioke" su od starta imale inicijativu, ali nisu imali izglednijih prilika za gol. Orlovi su uspeli da iskontrolišu napad rivala i čekali su priliku da uzvrate iz kontre. U međuvremenu je i sudija iz Irana, Alireza Fagani, u 6. minutu dao žuti karton Strahinji Pavloviću, reklo bi se preoštro, pogotovo što samo pet minuta kasnije nije sankcionisao podli start Lukasa Pakete nad Aleksandrom Mitrovićem.

Fagani je nastavio da toleriše prljavu igru Brazilaca, pa ni u 14. minutu nije reagovao posle kornera, kada je Kazemirom laktom zahvatio Pavlovića, koji je potom ostao na zemlji. Razvila se potom poziciona igra, "karioke" su pokušavale i udarcima iz daljine, poput Nejmara i Kazemira u 21. minutu, ali su najpre Nikola Milenković, a potom i naš golman Vanja Milinković Savić, odradili svoje zadatke na najbolji način. 

Foto: Starsport

Miloš Veljković u žestokom duelu sa Rišarlisonom

Vanja se istakao i u 27. minutu, kada je pravovremeno istrčao na loptu koju je u naš šesnaesterac uputio Tijago Silva, i odlično intervenisao, ne dozvolivši da lopta stigne do napadača Brazila. U 32. minutu sudija nije reagovao ni na grub start nad Andrijom Živkovićem, a u 35. minutu Rafinja je imao najbolju šansu do tada - sam je izbio ispred golmana Srbije, ali je šutirao slabo, što je Vanja Milinković Savić iskoristio da lako ukroti taj udarac.

Pripretila je Srbija u 37. minutu preko Živkovića, koji je sa desne strane uputio centaršut u šesnaesterac, ali nešto višu loptu Mladenović nije mogao dobro da zahvati glavom. U 41. minutu bilo je opasno pred našim golom - Nikola Milenković nije uspeo da izbije jednu loptu, već je pogodio sebe u glavu, što je Vinisijus iskoristio i pokupio je u šesnaestercu, ali na našu sreću nije ništa uspeo da uradi s njom. U istom ritmu, bez značajnijih prilika, prvo poluvreme privedeno je kraju i na odmor se otišlo bez golova.

Foto: Starsport

Filip Mladenović u duelu sa Rafinjom

Na samom početku drugog poluvremena - umalo katastrofa. Posle dodavanja između naših fudbalera, Vanja Milinković Savić je loše uposlio Nemanju Gudelja, ovaj nije sačuvao loptu i Brazilci su izašli ispred našeg golmana u situaciji 1-na-1 u 35. sekundi nastavka. Na sreću, Vanja je ispravio svoju grešku, pa je ostalo 0:0.

Ubrzo potom, Gudelj je u 49. minutu dobio i žuti karton zbog oštrog starta, pa je Brazil dobio slobodan udarac sa 20 metara od našeg gola. Izveo ga je Nejmar, ali su naši igrači u živom zidu otklonili opasnost. Fudbaleri Brazila su nas definitivno "stisli" u prvih 10-15 minuta drugog poluvremena, a selektor Stojković je u 57. minutu izvršio i dvostruku izmenu. Tada je Gudelja zamenio Ivan Ilić, a Živkovića Nemanja Radonjić.

Foto: Starsport

Strahinja Pavlović nije dozvolio prolaz Rafinji

U 60. minutu Aleks Sandro je uputio sjajan šut i pogodio stativu, pa se može reći da smo se još jednom izvukli pod napadima "karioka".  Međutim, radost zbog neprimljenog gola je vrlo kratko trajala - u samo dva minuta kasnije Rišarlison je, posle odlične intervencije Vanje Milinkovića Savića "pokupoio" odbitak, najbolje se snašao u našem šesnaestercu i doveo Brazilce u vođstvo od 1:0.

Nedugo po primljenom golu Stojković je napravio još jednu duplu izmenu, u nastojanju da ofanzivnijom igrom promeni rezultat, pa je u 66. minutu Lukića zamenio Darko Lazović, dok je umesto Mladenovića ušao Dušan Vlahović. Igra Orlova je odmah postala življa, pa je izgledalo da naši momci ozbiljno planiraju da napadnu Brazil. Međutim, iako smo zaista počeli da se budimo, u 73. minutu Rišarlison je sjajnim pogotkom iz voleja, kao akrobata sa nekih 11-12 metara, zakucao loptu u našu mrežu i zagorčao nam život već tokom prvog meča Orlova na Mundijalu.

Brazilci su nastavili da napadaju i pored vođstva, izmenama su osvežili sastav i dobili na agilnosti, pa su u 81. minutu pogodili stativu, a u 82. opet je našu mrežu spasao Vanja Milinković Savić. Naše izmene nisu donele željeni rezultat, do kraja meča mreže su mirovale, pa prvi meč na Mundijalu u Kataru nećemo pamtiti po dobrom, već po porazu od 2:0 od znatno boljeg rivala.

Foto: Starsport

Nemanja Gudelj zamenjen je u 57. minutu meča protiv "karioka"

Mi smo protiv Brazila do ovog duela na Svetskim prvenstvima odigrali pet mečeva - četiri puta kao Jugoslavija i na prošlom Mundijalu u Rusiji kao Srbija. Kao Jugoslavija imamo polovičan učinak - pobedili smo sa 2:1 (SP 1930. godine), izgubili sa 2:0 (1950), a igrali nerešeno 1:1 (1954) i 0:0 (1974). U Rusiji smo 2018. izgubili sa 2:0 i tim porazom završili takmičenje još u grupi. A eto i sada, u šestom duelu, prošli smo kao i pre četiri godine...

Na stadionu su, naravno, bili prisutni i navijači Srbije, koji su došli da podrže Orlove i iz zemlje i iz inostranstva - oni su zajedno sa izabranicima Dragana Stojkovića Piksija otpevali himnu "Bože pravde", i to tako da se koža naježi, čime je i najavljen početak utakmice koja nije završena onako kako smo želeli. 

U našoj, G grupi na Mundijalu, ranije danas Švajcarska je pobedila Kamerun sa 1:0. Orlovi će do kraja prvog dela turnira igrati u grupi još protiv Kameruna (28. novembar, 11.00 časova) i Švajcarske (2. decembar, 20.00 časova).

Foto: Starsport

Navijači Orlova na stadionu Lusail

SASTAVI

BRAZIL: Alison, Danilo, Markinjos, Tijago Silva, Aleks Sandro, Kazemiro, Paketa, Rafinja, Nejmar, Vinisijus, Ričarlison

SRBIJA: V. Milinković Savić, Milenković, Pavlović, Veljković, Mladenović, Živković. Gudelj, S. Milinković Savić, Lukić, Tadić, Mitrović

Standings provided by Sofascore
 

 

Ostavite komentar

NUMBER1

Nama je verovatno opet kriv sudija, a ne nasa zacudjujuca fizicka nespremnost

25.11.2022 21:03