Sport > Fudbal

"TREĆE STANJE" u Kataru: FIFA uvela NEVIĐENU promenu, a SVIMA nam je pred OČIMA

Da li ste primetili nešto novo dok gledate mečeve na Svetskom prvenstvu?

Izvor: K1info

21/11/2022 > 20:43

podeli vest:

"TREĆE STANJE" u Kataru: FIFA uvela NEVIĐENU promenu, a SVIMA nam je pred OČIMA
Foto: Tanjug/AP


Statistika, naša dika, što poželiš - to naslika. Ili, može i ovako: Statistika je kao bikini, otkriva sve, a ne pokazuje ništa. Bez obzira da li vam se više sviđa ono prvo, što je napisao aforističar Vladimir Bulatović Vib, ili rečenica koju je izgovarao sportski komentator Zvonko Mihajlovski, činjenica je da ćemo tokom Svetskog prvenstva u Kataru biti zatrpani brdom statistike.

I to nije loše, to svi volimo - možemo i sami da se pravimo da smo neki poznavaoci fudbala. Možda bude problem kad vidimo da je neka ekipa A imala loptu u posedu 70%, a ekipa B 30%, pa je ipak pobedila ekipa B - kako to da objasnimo (vratite se na rečenice s početka teksta), ali lepo je videti sve te cifre, boje, grafike...

E, ali sada je na Svetskom prvenstvu u Kataru dodata i nova statistika - jedno TREĆE STANJE kako ga zove FIFA, pa više nećete imati slučaj da je raspodela poseda lopte kao u gornjem primeru - ekipa A 70%, ekipa B 30%, nego se sad pojavljuje i jedno "belilo" između, pa ćete videti otprlike ovakvu sliku - ekipa A 57%, "belilo" 4%, ekipa B 39%.

Foto: Printscreen

 

Šta to znači? Kud "pobeže" posed lopte? Šta je "belilo"?

Evo šta kaže FIFA kad je reč o ovom pitanju - "(po novom) kontrola poseda pokazuje procenat vremena u kojem je svaki tim u posedu lopte, kao i novo treće stanje koje pokazuje kada je lopta 'u takmičenju'. Lopta je 'u takmičenju' kada je nijedna ekipa nema pod kontrolom".

Foto: Tanjug/AP

Reprezentacije Katara i Ekvadora odigrale su prvi meč sa novom statistikom

Termin "u tamičenju" bi bio bukvalni prevod sa engleskog "in contest". To treće stanje aktivira se kada je lopta u igri, ali nijedna ekipa nema kontrolu nad njom i pokreće se u raznim situacijama, a FIFA navodi neke od njih:

- kada se dva igrača nadmeću za (ispucanu) loptu na zemlji ili u vazdušnom duelu

- kada odbrambeni igrač "raščisti" situaciju i pošalje (ispuca) loptu duboko u polje

- kada odbrambeni igrač ima kontakt sa loptom posle šuta na gol, pa se lopta od njega odbije u teren 

U navedenim situacijama biće pokrenuto to treće stanje - "u takmičenju", tokom igre. Posed će biti uspostavljen kada fudbaler ostvari drugi kontakt sa loptom ili ima kontrolu nad njom - vodi je tokom akcije.

To ćete sada i vi moći da proverite, prateći grafiku tokom Svetskog prvenstva. E sad, možda bude mali problem ako vam je žena baš trenutno u drugom stanju, a vi hoćete često tokom Mundijala da proveravate treće stanje - možda osoba u drugom stanju opravdano ne bude imala previše razumevanja za vaše treće stanje, ali to je već neka druga priča, jer zna se ipak šta je prioritet. Onda toplo preporučujemo da se bavite drugim stanjem, jer možda tu baš raste neko koga ćete za 18, 22 ili 26 godina gledati na Mundijalu...

 

 

Ostavite komentar