Slobodno vreme > Posna jela

POSNE PUNJENE PAPRIKE NA VODI Starinski recept koji će obožavati cela porodica

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

21/08/2025 > 07:13

podeli vest:

POSNE PUNJENE PAPRIKE NA VODI Starinski recept koji će obožavati cela porodica
Foto: Shutterstock


Kada dođu dani posta ili jednostavno želite da pripremite lagano i zdravo jelo, posne punjene paprike na vodi pravi su izbor. Ovo tradicionalno jelo, ujedno jednostavno i bogato ukusima, spaja najbolje od povrća i žitarica u jednom loncu. Bez mesa, ulja i teških dodataka, a opet dovoljno zasitno da oduševi i najveće ljubitelje domaće kuhinje.

Shutterstock

Sastojci:

7 paprika

200 ml paradajz soka

1 glavica crnog luka

1 šargarepa

2 čena belog luka

100 g pirinča

4 supene kašike seckanih oraha

so, biber i mlevena paprika

paradajz ili krompir za zatvaranje paprika

Priprema:

Crni luk iseckajte sitno i dinstajte u malo vode.

Dodajte rendanu šargarepu, pa još malo vode, i kuvajte dok povrće ne omekša. Zatim ubacite seckani beli luk i začine.

Dodajte opran pirinač i orahe, dobro promešajte i kratko prodinstajte.

Uključite rernu na 220 stepeni.

Paprike operite, očistite i napunite filom. Zatvorite ih kriškama paradajza ili krompira.

Ređajte paprike uspravno u šerpu pogodnu za rernu, da se ne pomeraju.

Prelijte paradajz sokom, poklopite ili prekrijte folijom i pecite sat vremena.

Zašto su posebne?

Ove posne paprike bez ulja i mesa, obogaćene orasima, pružaju idealan balans ukusa i hranljivih materija. Pirinač daje potrebnu sitost, orasi blagu orašastu notu, a paradajz i šargarepa svežinu i sočnost.

Posne punjene paprike na vodi odličan su izbor za dane posta, ali i za sve one koji žele da uživaju u zdravom i laganom obroku. Priprema je jednostavna, a ukus nezaboravan – prava domaća trpeza koja spaja tradiciju i zdravlje.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar