POSNE PUNJENE PAPRIKE NA VODI Starinski recept koji će obožavati cela porodica
podeli vest:

Kada dođu dani posta ili jednostavno želite da pripremite lagano i zdravo jelo, posne punjene paprike na vodi pravi su izbor. Ovo tradicionalno jelo, ujedno jednostavno i bogato ukusima, spaja najbolje od povrća i žitarica u jednom loncu. Bez mesa, ulja i teških dodataka, a opet dovoljno zasitno da oduševi i najveće ljubitelje domaće kuhinje.
Sastojci:
7 paprika
200 ml paradajz soka
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
2 čena belog luka
100 g pirinča
4 supene kašike seckanih oraha
so, biber i mlevena paprika
paradajz ili krompir za zatvaranje paprika
Priprema:
Crni luk iseckajte sitno i dinstajte u malo vode.
Dodajte rendanu šargarepu, pa još malo vode, i kuvajte dok povrće ne omekša. Zatim ubacite seckani beli luk i začine.
Dodajte opran pirinač i orahe, dobro promešajte i kratko prodinstajte.
Uključite rernu na 220 stepeni.
Paprike operite, očistite i napunite filom. Zatvorite ih kriškama paradajza ili krompira.
Ređajte paprike uspravno u šerpu pogodnu za rernu, da se ne pomeraju.
Prelijte paradajz sokom, poklopite ili prekrijte folijom i pecite sat vremena.
Zašto su posebne?
Ove posne paprike bez ulja i mesa, obogaćene orasima, pružaju idealan balans ukusa i hranljivih materija. Pirinač daje potrebnu sitost, orasi blagu orašastu notu, a paradajz i šargarepa svežinu i sočnost.
Posne punjene paprike na vodi odličan su izbor za dane posta, ali i za sve one koji žele da uživaju u zdravom i laganom obroku. Priprema je jednostavna, a ukus nezaboravan – prava domaća trpeza koja spaja tradiciju i zdravlje.
BONUS VIDEO:
UBEĐENI SMO DA JE POSNO, A NIJE Ove 4 namirnice ni slučajno nemojte da jedete ako postite!
Danas je počeo Velikogospojinski post, a mnogi vernici se trude da ga ispoštuju kako dolikuje
14.08.2025
Posna jela
Ostavite komentar