OVAKVU BAKLAVU NISTE JELI DO SADA Najlepši kolač - recept se traži po komšiluku!
podeli vest:

Tokom posta mnogi traže laganije, ali i dalje slatke poslastice koje mogu da zamene klasične kolače sa mlekom i jajima. Baklava je pravi izbor jer je posna, bogata orasima i prelivena mirisnim sirupom. Jednostavna je za pripremu, a ukusna toliko da će se pojesti brže nego što mislite.
Potrebno je:
tanke kore za baklavu
150 gr ml oraha
ulje za premazivanje
2,5 lončićaa od 200 gr šećera
2 lončica vode
1 vanilin šečer
1 limun
Priprema:
Samleti orahe, koru raširiti na sto pa je pouljiti. Jedan štap debljine prsta premazati uljem pa staviti na koru 4 prsta dalje od ivice kore pa preklopiti preko pruta. Staviti punu kašiku mlevenih oraha pa rasporediti po dužini. Uviti na prut do kraja. Skupiti list sa orasima da se zgužva gurajući ga rukama sa pruta na pruti pa je rukama gurnuti i skinuti sa pruta. Ređati u podmazan pleh. Premazati baklavu celu uljem ili preliti puterom
Peći na 200 stepeni C. Šećer sipati u šerpu sipati vodu i kolutove limuna i vanilin šećer. Pustiti da vri dok se ne pojave gusti beli
mehurovi kao na Videu. Preliti vruh preliv na vrelu baklavu. Ostaviti da upije i ohladi se. Prelepa je. Uživajte!
UBEĐENI SMO DA JE POSNO, A NIJE Ove 4 namirnice ni slučajno nemojte da jedete ako postite!
Danas je počeo Velikogospojinski post, a mnogi vernici se trude da ga ispoštuju kako dolikuje
14.08.2025
Posna jela
Ostavite komentar