Slobodno vreme > Posna jela

OVAKO SE SPREMA POSNI GRAŠAK Jeftino jelo puno ukusa koje svi vole

Izvor: K1info

18/08/2025 > 07:22

podeli vest:

OVAKO SE SPREMA POSNI GRAŠAK Jeftino jelo puno ukusa koje svi vole
Foto: Shutterstock


Kada poželite nešto jednostavno, a zasitno, kuvani grašak sa povrćem u posnoj varijanti je pravi izbor. To je ono jelo koje se krčka lagano na šporetu i miriše na detinjstvo i bakinu kuhinju. Može da se jede samostalno uz hleb ili kao prilog, a uz dodatak pečuraka postaje još bogatije i punijeg ukusa.

Shutterstock

Potrebno je:

500 g graška (svežeg ili smrznutog)

1 veća glavica crnog luka

2 šargarepe

1 manji krompir (za gustoću)

200 g pečuraka (šampinjoni ili bukovače) – po želji

2 kašike ulja

1 kašika brašna (može i integralno)

1 kašičica aleve paprike

1 list lovora

so, biber, peršun po ukusu

Priprema:

Prženje luka i šargarepe
U šerpi na ulju izdinstajte sitno seckani crni luk dok ne omekša, pa dodajte kolutiće šargarepe. Dinstajte par minuta da povrće pusti miris.

Dodavanje pečuraka
Ako želite posniju, bogatiju varijantu – dodajte seckane pečurke i dinstajte dok ne puste vodu i malo porumene.

Zaprška za ukus
Ubacite kašiku brašna i promešajte da se sjedini sa uljem i povrćem, pa dodajte alevu papriku. Ovo će dati jelu gustinu i lepu boju.

Kuvanje
Dodajte grašak, krompir isečen na kockice i nalijte vodom da ogrezne. Ubacite lovorov list, posolite i pobiberite po ukusu. Kuvajte na tihoj vatri oko 30 minuta, dok grašak ne omekša, a krompir zgusne čorbu.

Završni šmek
Na kraju pospite seckani peršun i ostavite da odstoji 10-ak minuta pre služenja.

Kako se služi?

Kuvani grašak najbolje ide uz parče domaćeg hleba ili projicu. U posnoj varijanti ovo je kompletan obrok, zdrav, ukusan i lako svarljiv. Ako volite malo jače ukuse, možete dodati i beli luk pred kraj kuvanja.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar