OVAKO SE SPREMA POSNI GRAŠAK Jeftino jelo puno ukusa koje svi vole
podeli vest:

Kada poželite nešto jednostavno, a zasitno, kuvani grašak sa povrćem u posnoj varijanti je pravi izbor. To je ono jelo koje se krčka lagano na šporetu i miriše na detinjstvo i bakinu kuhinju. Može da se jede samostalno uz hleb ili kao prilog, a uz dodatak pečuraka postaje još bogatije i punijeg ukusa.
Potrebno je:
500 g graška (svežeg ili smrznutog)
1 veća glavica crnog luka
2 šargarepe
1 manji krompir (za gustoću)
200 g pečuraka (šampinjoni ili bukovače) – po želji
2 kašike ulja
1 kašika brašna (može i integralno)
1 kašičica aleve paprike
1 list lovora
so, biber, peršun po ukusu
UBEĐENI SMO DA JE POSNO, A NIJE Ove 4 namirnice ni slučajno nemojte da jedete ako postite!
Danas je počeo Velikogospojinski post, a mnogi vernici se trude da ga ispoštuju kako dolikuje
14.08.2025
Posna jelaPriprema:
Prženje luka i šargarepe
U šerpi na ulju izdinstajte sitno seckani crni luk dok ne omekša, pa dodajte kolutiće šargarepe. Dinstajte par minuta da povrće pusti miris.
Dodavanje pečuraka
Ako želite posniju, bogatiju varijantu – dodajte seckane pečurke i dinstajte dok ne puste vodu i malo porumene.
Zaprška za ukus
Ubacite kašiku brašna i promešajte da se sjedini sa uljem i povrćem, pa dodajte alevu papriku. Ovo će dati jelu gustinu i lepu boju.
Kuvanje
Dodajte grašak, krompir isečen na kockice i nalijte vodom da ogrezne. Ubacite lovorov list, posolite i pobiberite po ukusu. Kuvajte na tihoj vatri oko 30 minuta, dok grašak ne omekša, a krompir zgusne čorbu.
Završni šmek
Na kraju pospite seckani peršun i ostavite da odstoji 10-ak minuta pre služenja.
PRIPREMITE TELO ZA GOSPOJINSKI POST Kako da se pravilno i bez šoka organizam prilagodi postu od 14. avgusta
Pripremite se za Gospojinski post kroz savete koji olakšavaju duhovno i telesno pročišćenje.
04.08.2025
TradicijaKako se služi?
Kuvani grašak najbolje ide uz parče domaćeg hleba ili projicu. U posnoj varijanti ovo je kompletan obrok, zdrav, ukusan i lako svarljiv. Ako volite malo jače ukuse, možete dodati i beli luk pred kraj kuvanja.
BONUS VIDEO:
NIŠTA BEZ DOMAĆEG PEKMEZA Starinski recept od zapečenih šljiva sa ljuskom i onaj glatki bez ijedne kožice
Uživajte u domaćem pekmezu od šljiva, idealnom za zimnicu!
14.08.2025
Gurmanlook
Ostavite komentar