SATARAŠ ZA DUŠU Evo kako da spremite savršeni posni sataraš
podeli vest:

Sataraš je jedno od onih jela koje svaka kuća poznaje – mirisna kombinacija paprike, paradajza i luka podseća na detinjstvo, leto i bakinu kuhinju. Iako ga mnogi prave sa jajima, u vreme posta ili kada jednostavno želite laganiji obrok, posni sataraš je pravi izbor.
Njegova čar je u jednostavnosti – od svega nekoliko sastojaka dobijete hranljivo i ukusno jelo koje se može poslužiti uz krompir, pirinač, testeninu ili parče domaćeg hleba.
Potrebni sastojci:
1 kg paprika (najbolje crvenih i žutih, zbog boje i slasti)
500 g paradajza (zrelog, sočnog)
2 veće glavice crnog luka
1 šargarepa (po želji, za slast)
ulje (suncokretovo ili maslinovo)
so, biber, aleva paprika
list lovora ili malo peršuna (za aromu)
Priprema:
Luk iseckajte sitno i propržite na ulju dok ne postane staklast.
Dodajte seckanu šargarepu (ako je koristite) i kratko prodinstajte.
Ubacite papriku isečenu na trake i dinstajte dok ne omekša.
Dodajte oguljen i iseckan paradajz (možete ga prethodno potopiti u vrelu vodu da se lakše oljušti) i sve dobro promešajte.
Posolite, pobiberite i dodajte po ukusu alevu papriku.
Dinstajte na tihoj vatri 20–30 minuta, dok povrće ne pusti sok i ne sjedini se u mirisnu masu.
UBEĐENI SMO DA JE POSNO, A NIJE Ove 4 namirnice ni slučajno nemojte da jedete ako postite!
Danas je počeo Velikogospojinski post, a mnogi vernici se trude da ga ispoštuju kako dolikuje
14.08.2025
Posna jelaKako poslužiti:
Posni sataraš možete poslužiti kao glavno jelo uz pire krompir, kuvani pirinač ili testeninu. Odlično ide i kao prilog uz ribu ili druga posna jela. A u letnjim danima, poslužen uz parče svežeg domaćeg hleba – dovoljan je sam za sebe.
Sataraš je dokaz da najlepša jela ne moraju biti komplikovana – potrebno je samo malo sezonskog povrća i ljubavi u kuhinji.
BONUS VIDEO:
PRIPREMITE TELO ZA GOSPOJINSKI POST Kako da se pravilno i bez šoka organizam prilagodi postu od 14. avgusta
Pripremite se za Gospojinski post kroz savete koji olakšavaju duhovno i telesno pročišćenje.
04.08.2025
Tradicija
Ostavite komentar