Slobodno vreme > Posna jela

SATARAŠ ZA DUŠU Evo kako da spremite savršeni posni sataraš

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

19/08/2025 > 07:16

podeli vest:

SATARAŠ ZA DUŠU Evo kako da spremite savršeni posni sataraš
Foto: Shutterstock


Sataraš je jedno od onih jela koje svaka kuća poznaje – mirisna kombinacija paprike, paradajza i luka podseća na detinjstvo, leto i bakinu kuhinju. Iako ga mnogi prave sa jajima, u vreme posta ili kada jednostavno želite laganiji obrok, posni sataraš je pravi izbor.

Njegova čar je u jednostavnosti – od svega nekoliko sastojaka dobijete hranljivo i ukusno jelo koje se može poslužiti uz krompir, pirinač, testeninu ili parče domaćeg hleba.

Freepik.com

Potrebni sastojci:

1 kg paprika (najbolje crvenih i žutih, zbog boje i slasti)

500 g paradajza (zrelog, sočnog)

2 veće glavice crnog luka

1 šargarepa (po želji, za slast)

ulje (suncokretovo ili maslinovo)

so, biber, aleva paprika

list lovora ili malo peršuna (za aromu)

Priprema:

Luk iseckajte sitno i propržite na ulju dok ne postane staklast.

Dodajte seckanu šargarepu (ako je koristite) i kratko prodinstajte.

Ubacite papriku isečenu na trake i dinstajte dok ne omekša.

Dodajte oguljen i iseckan paradajz (možete ga prethodno potopiti u vrelu vodu da se lakše oljušti) i sve dobro promešajte.

Posolite, pobiberite i dodajte po ukusu alevu papriku.

Dinstajte na tihoj vatri 20–30 minuta, dok povrće ne pusti sok i ne sjedini se u mirisnu masu.

Kako poslužiti:

Posni sataraš možete poslužiti kao glavno jelo uz pire krompir, kuvani pirinač ili testeninu. Odlično ide i kao prilog uz ribu ili druga posna jela. A u letnjim danima, poslužen uz parče svežeg domaćeg hleba – dovoljan je sam za sebe.

Sataraš je dokaz da najlepša jela ne moraju biti komplikovana – potrebno je samo malo sezonskog povrća i ljubavi u kuhinji.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar