Slobodno vreme > Posna jela

ZAPEČENE POSNE TIKVICE U PARADAJZ SOSU Savršen ručak za prvi dan posta

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

14/08/2025 > 07:18

podeli vest:

ZAPEČENE POSNE TIKVICE U PARADAJZ SOSU Savršen ručak za prvi dan posta
Foto: Freepik.com


Početak Gospojinskog posta mnoge domaćice inspiriše da iz svoje kuhinje iznesu proverene posne recepte – one koji su i ukusni i hranljivi, a opet lagani za stomak. Tikvice zapečene u paradajz sosu upravo su jedno od tih jela koje miriše na leto, a u isto vreme savršeno odgovara pravilima posta.

Freepik.com

Sastojci:

3 srednje tikvice

2 čena belog luka

400 ml paradajz sosa ili pelata

1 crni luk

50 ml ulja

so, biber po ukusu

kašičica suvog biljnog začina

prstohvat šećera (po želji, da ublaži kiselinu paradajza)

svež peršun za posipanje

Priprema:
Tikvice operite i isecite na kolutove debljine oko 1 cm. Posolite ih i ostavite desetak minuta da puste vodu. U međuvremenu, u tiganju na ulju prodinstajte sitno seckani crni i beli luk, pa dodajte paradajz sos. Posolite, pobiberite, dodajte suvi biljni začin i prstohvat šećera. Ostavite da lagano krčka 10–15 minuta kako bi se sos zgusnuo i dobio pun ukus.

U podmazanu vatrostalnu posudu poređajte sloj tikvica, prelijte delom paradajz sosa, pa ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Završite slojem sosa. Pokrijte folijom i pecite na 200°C oko 20 minuta, zatim skinite foliju i zapecite još 10 minuta da tikvice dobiju lepu boju.

Pre služenja pospite sitno seckanim peršunom.

Freepik.com

Zašto je ovo savršeno jelo za post?

Lagano, mirisno i puno ukusa – a opet bez ijedne namirnice koja krši pravila posta. Možete ga poslužiti uz parče svežeg hleba ili integralne pogače, a jednako je ukusno i toplo i hladno.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar