PRIPREMITE TELO ZA GOSPOJINSKI POST Kako da se pravilno i bez šoka organizam prilagodi postu od 14. avgusta
Pripremite se za Gospojinski post kroz savete koji olakšavaju duhovno i telesno pročišćenje.
04.08.2025
Tradicijapodeli vest:
Početak Gospojinskog posta mnoge domaćice inspiriše da iz svoje kuhinje iznesu proverene posne recepte – one koji su i ukusni i hranljivi, a opet lagani za stomak. Tikvice zapečene u paradajz sosu upravo su jedno od tih jela koje miriše na leto, a u isto vreme savršeno odgovara pravilima posta.
Sastojci:
3 srednje tikvice
2 čena belog luka
400 ml paradajz sosa ili pelata
1 crni luk
50 ml ulja
so, biber po ukusu
kašičica suvog biljnog začina
prstohvat šećera (po želji, da ublaži kiselinu paradajza)
svež peršun za posipanje
Pripremite se za Gospojinski post kroz savete koji olakšavaju duhovno i telesno pročišćenje.
04.08.2025
TradicijaPriprema:
Tikvice operite i isecite na kolutove debljine oko 1 cm. Posolite ih i ostavite desetak minuta da puste vodu. U međuvremenu, u tiganju na ulju prodinstajte sitno seckani crni i beli luk, pa dodajte paradajz sos. Posolite, pobiberite, dodajte suvi biljni začin i prstohvat šećera. Ostavite da lagano krčka 10–15 minuta kako bi se sos zgusnuo i dobio pun ukus.
U podmazanu vatrostalnu posudu poređajte sloj tikvica, prelijte delom paradajz sosa, pa ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Završite slojem sosa. Pokrijte folijom i pecite na 200°C oko 20 minuta, zatim skinite foliju i zapecite još 10 minuta da tikvice dobiju lepu boju.
Pre služenja pospite sitno seckanim peršunom.
Zašto je ovo savršeno jelo za post?
Lagano, mirisno i puno ukusa – a opet bez ijedne namirnice koja krši pravila posta. Možete ga poslužiti uz parče svežeg hleba ili integralne pogače, a jednako je ukusno i toplo i hladno.
BONUS VIDEO:
Nema boljeg saveta od onog koji majka da, a ovi saveti za kuvanje olakšavaju pripremu ukusnih jela.
12.08.2025
GurmanlookKada je pacijentkinji pozlilo nakon carskog reza, lekari su je ponovo "otvorili" i uvideli svoju grešku.
pre 22 sata
SudbineDanas su srp, kosu i vršalicu zamenili kombajni, ali se sećanje na ovaj način ubiranja hlebnog žita zadržalo
13.08.2025
ReportažaSvoju etno priču započeli su u vreme kada se u Srbiji malo znalo o ovoj vrsti turizma
12.08.2025
Reportaža
Ostavite komentar