POSNE SARMICE SA ŠAMPINJONIMA Tradicionalni recept u modernom ruhu koji miriše na toplinu doma
podeli vest:

Sarma je sinonim za domaću kuhinju, porodična okupljanja i tanjir koji greje dušu. I dok je većini poznata kao zimski specijalitet sa mesom, postoji jednako ukusna – i često potcenjena – posna varijanta. Ovog puta, donosimo vam recept za posne sarmice sa šampinjonima, koje će čak i najzagriženiji ljubitelji klasične sarme zatražiti za repete.
Ova verzija koristi kiseljeni kupus, aromatične šampinjone i povrće, savršena je za dane posta, ali i za sve koji žele lakši, ali i dalje izuzetno ukusan obrok.
Sastojci koje imate u kuhinji
1 glavica kiselog kupusa
500 g šampinjona ili mešavine pečuraka (sitno seckanih)
1 šolja pirinča
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 šargarepa (rendana)
1 kašika mlevene paprike
So i biber po ukusu
2 kašike ulja
1 lovorov list
1 kašika paradajz pirea
Voda ili povrtni bujon
Priprema – korak po korak
U tiganju zagrejte ulje i propržite crni i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte rendanu šargarepu i šampinjone, pa dinstajte sve dok pečurke ne omekšaju i ne ispuste svoju aromatičnu tečnost.
Ubacite pirinač i mlevenu papriku, promešajte i kratko propržite. Začinite po ukusu solju i biberom. Nadev je sada spreman!
Sledeći korak je pažljivo odvajanje listova sa glavice kiselog kupusa. Na svaki list stavite po kašiku nadeva i uvijte sarmice. Ne brinite ako nisu savršene – lepota domaće hrane je baš u tom „nesavršenom savršenstvu“.
U veću šerpu poređajte sarme, ubacite lovorov list i paradajz pire, pa nalijte vodom ili povrtnim bujonom tek toliko da ih prekrije.
Poklopite i kuvajte na tihoj vatri između sat i po do dva sata – dok se pirinač skuva, a kupus omekša.
Posne, a raskošnog ukusa
Ove sarme su sve što želite od tradicionalnog jela – tople, sočne i aromatične – ali bez ijednog grama mesa. Savršeno se slažu uz parče svežeg hleba ili kao dodatak posnoj trpezi tokom praznika i posta.
Bilo da ih spremate za porodični ručak ili kao toplo iznenađenje za prijatelje, posne sarmice sa šampinjonima su pravi dokaz da ukus ne trpi kompromis – čak ni kada su post i zdravije varijante u pitanju.
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar