Slobodno vreme > Posna jela

POSNE SARMICE SA ŠAMPINJONIMA Tradicionalni recept u modernom ruhu koji miriše na toplinu doma

Izvor: K1info

09/07/2025 > 07:22

podeli vest:

POSNE SARMICE SA ŠAMPINJONIMA Tradicionalni recept u modernom ruhu koji miriše na toplinu doma
Foto: Freepik.com


Sarma je sinonim za domaću kuhinju, porodična okupljanja i tanjir koji greje dušu. I dok je većini poznata kao zimski specijalitet sa mesom, postoji jednako ukusna – i često potcenjena – posna varijanta. Ovog puta, donosimo vam recept za posne sarmice sa šampinjonima, koje će čak i najzagriženiji ljubitelji klasične sarme zatražiti za repete.

Ova verzija koristi kiseljeni kupus, aromatične šampinjone i povrće, savršena je za dane posta, ali i za sve koji žele lakši, ali i dalje izuzetno ukusan obrok.

Freepik.com

Sastojci koje imate u kuhinji

1 glavica kiselog kupusa

500 g šampinjona ili mešavine pečuraka (sitno seckanih)

1 šolja pirinča

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

1 šargarepa (rendana)

1 kašika mlevene paprike

So i biber po ukusu

2 kašike ulja

1 lovorov list

1 kašika paradajz pirea

Voda ili povrtni bujon

Priprema – korak po korak

U tiganju zagrejte ulje i propržite crni i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte rendanu šargarepu i šampinjone, pa dinstajte sve dok pečurke ne omekšaju i ne ispuste svoju aromatičnu tečnost.

Ubacite pirinač i mlevenu papriku, promešajte i kratko propržite. Začinite po ukusu solju i biberom. Nadev je sada spreman!

Sledeći korak je pažljivo odvajanje listova sa glavice kiselog kupusa. Na svaki list stavite po kašiku nadeva i uvijte sarmice. Ne brinite ako nisu savršene – lepota domaće hrane je baš u tom „nesavršenom savršenstvu“.

U veću šerpu poređajte sarme, ubacite lovorov list i paradajz pire, pa nalijte vodom ili povrtnim bujonom tek toliko da ih prekrije.

Poklopite i kuvajte na tihoj vatri između sat i po do dva sata – dok se pirinač skuva, a kupus omekša.

Freepik.com

Posne, a raskošnog ukusa

Ove sarme su sve što želite od tradicionalnog jela – tople, sočne i aromatične – ali bez ijednog grama mesa. Savršeno se slažu uz parče svežeg hleba ili kao dodatak posnoj trpezi tokom praznika i posta.

Bilo da ih spremate za porodični ručak ili kao toplo iznenađenje za prijatelje, posne sarmice sa šampinjonima su pravi dokaz da ukus ne trpi kompromis – čak ni kada su post i zdravije varijante u pitanju.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar