PITA NA KAŠIKU ZAUZETIH DOMAĆICA Bez razvlačenja, bez muke – samo dobar apetit!
Ovaj recept za pitu je alternativa koja će zadovoljiti vaša kulinarska očekivanja
podeli vest:

Dosta vam je klasičnih pita koje traže razvučeno testo, brašnjenje cele kuhinje i sat vremena posla? Onda će vas ovaj recept oduševiti!
Pita „na kašike“ je pravo otkrovenje za sve nas koji volimo domaće, ali nemamo vremena (ni živaca) da se mučimo sa razvlačenjem. Priprema je toliko jednostavna da može da je napravi i neko ko se zaklinje da „ne zna ni jaje da skuva“.

Šta vam je potrebno?
Za testo:
300 ml mlakog mleka
1 kašičica šećera
1 kesica suvog kvasca ili pola kockice svežeg
1 kašičica soli
450–500 g brašna
Za fil:
300 g sira
100 ml mleka
200 g kisele pavlake
1 jaje
Malo soli
Dodatno: ulje i, po želji, susam za posipanje
Kako se pravi?
U veću činiju sipajte mlako mleko, dodajte kvasac i šećer i sve promešajte. Ubacite jaja, so i postepeno dodajte brašno, sve dok ne dobijete gustu smesu – kao za uštipke. Pokrijte činiju i ostavite da testo naraste.
Za to vreme umutite fil: izmešajte sir, pavlaku, mleko, jaje i malo soli. Fil treba da bude redak i sipkav. U jednu šoljicu sipajte malo ulja – ono će vam poslužiti da nauljite kašiku pri vađenju testa, da se ne lepi.
Kašikom vadite testo i ubacujte ga direktno u posudu s filom – svaku kuglicu kratko „okupajte“ pa redajte u podmazanu tepsiju ili na papir za pečenje. Kada potrošite testo, ostatak fila prelijte preko.
Po želji, pospite susamom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 35 do 40 minuta.
Mala tajna za kraj?
Kad izvadite pitu iz rerne, premažite je toplim maslacem – korica će biti savršeno mekana, a ukus neodoljiv!
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar