Slobodno vreme > Posna jela

STARINSKI RECEPT ZA POSNU ČORBU Laka, jeftina i puna ukusa – idealna za svaki dan!

Izvor: K1info

07/07/2025 > 07:26

podeli vest:

STARINSKI RECEPT ZA POSNU ČORBU Laka, jeftina i puna ukusa – idealna za svaki dan!
Foto: Shutterstock


U moru brzih obroka i gotovih jela, retkost je naići na toplu, domaću posnu čorbu punu ukusa, boja i mirisa koji podsećaju na detinjstvo i porodična okupljanja. Zato vam danas donosimo recept za domaćinsku posnu čorbu sa povrćem, onu koju možete skuvati u velikom loncu i služiti s ponosom – bilo da dolaze gosti, poste ukućani ili jednostavno želite nešto lagano, ali zasitno.

Shutterstock

Šta vam je potrebno:

1 glavica crnog luka

2 šargarepe

1 manji paškanat (ili peršunov koren)

2 krompira

1/2 glavice zelja ili kupusa (opciono)

1 crvena paprika

1 veći paradajz ili 100 ml paradajz soka

1 čen belog luka

Malo celera (koren ili list)

So, biber, suvi začin

Malo ulja

Peršun za kraj

Po želji: šaka pirinča ili domaćih rezanaca

Kako se priprema:

Na malo ulja propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast.

Dodajte narendanu šargarepu, paškanat i celer, pa dinstajte nekoliko minuta.

Ubacite krompir sečen na kockice, papriku i paradajz (oguljen i seckan ili u obliku soka), pa nalijte sa oko 1,5 litara vode.

Posolite, pobiberite i dodajte beli luk sitno seckan.

Kuvajte na srednjoj vatri oko 25 minuta, a zatim dodajte šaku pirinča ili domaćih rezanaca (ako volite gušće čorbe).

Na kraju dodajte seckani peršun i ostavite da kratko odstoji poklopljeno.

Savet domaćice:

Ukoliko volite da čorba ima dodatni „šmek“, možete je začiniti s malo dimljene paprike ili naliti kašiku maslinovog ulja pred kraj kuvanja. Takođe, ako imate, ubacite i list lorbera – da podseti na mamine i bakine lonce.

Topla i posna, ova čorba je savršen izbor za svaki dan, bilo da postite ili jednostavno želite zdrav obrok koji ne opterećuje stomak. Uz parče svežeg hleba ili pogače – pun pogodak!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar