RECEPTI NA KOJIMA SMO ODRASTALI 10 posnih jela na vodi koja vraćaju uspomene!
podeli vest:

U vreme posta ili kada samo želite lagan i zdrav obrok, nema ništa bolje od domaće kuhinje – one koja miriše na bakinu trpezu i jednostavne sastojke iz špajza. Donosimo vam 10 jela na vodi koja su ukusna, zasitna i toliko laka za pripremu da ćete ih praviti i kad nije post!
1. Čorbast pasulj na vodi
Pasulj potopite preko noći, pa ga kuvajte bez mesa, sa crnim i belim lukom, šargarepom i listom lovora. Na kraju dodajte zapršku od brašna i aleve paprike na vodi.
2. Posni kupus
Seckani kiseli kupus kuvajte sa malo crnog luka, bibera u zrnu i listom lovora. Umesto zaprške, možete dodati malo integralnog pirinča.
3. Boranija na vodi
Bela ili žuta boranija krčka se s crnim lukom, šargarepom i začinima. Na kraju dodajte kašiku paradajz pirea i malo brašna za gustoću.
4. Rižoto sa povrćem
Na malo ulja propržite luk, šargarepu, tikvicu, papriku. Dodajte pirinač i vodu, pa krčkajte dok sve ne omekša. Posolite i pobiberite po ukusu.
5. Barena blitva sa belim lukom
Blitvu kratko obarite, procedite i prelijte smesom belog luka, ulja i malo sirćeta. Posolite po ukusu.
6. Posne punjene paprike na vodi
Paprike napunite smešom pirinča, luka, šargarepe i začina. Kuvajte ih u vodi sa malo paradajz soka.
7. Gulaš od pečuraka
Na ulju propržite crni luk, dodajte šampinjone i začine, a zatim malo brašna i vode. Kuvajte dok ne dobije gustinu i pun ukus.
8. Posna musaka sa krompirom
Ređajte red krompira, red dinstanog luka, šargarepe i pečuraka. Zalijte vodom, posolite i pecite dok krompir ne omekša.
9. Posni prebranac
Pasulj kuvajte dok ne omekša, pa prebacite u pleh sa proprženim lukom i alevom paprikom. Pecite u rerni dok se ne zapeče.
10. Suve šljive sa krompirom
Krompir kuvajte s dodatkom suvih šljiva. Neobično, ali vrlo ukusno – slatko-slan spoj koji je nekad bio redovan na seljačkim trpezama.
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar