Slobodno vreme > Posna jela

RECEPTI NA KOJIMA SMO ODRASTALI 10 posnih jela na vodi koja vraćaju uspomene!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

08/07/2025 > 07:27

podeli vest:

RECEPTI NA KOJIMA SMO ODRASTALI 10 posnih jela na vodi koja vraćaju uspomene!
Foto: Shutterstock


U vreme posta ili kada samo želite lagan i zdrav obrok, nema ništa bolje od domaće kuhinje – one koja miriše na bakinu trpezu i jednostavne sastojke iz špajza. Donosimo vam 10 jela na vodi koja su ukusna, zasitna i toliko laka za pripremu da ćete ih praviti i kad nije post!

1. Čorbast pasulj na vodi
Pasulj potopite preko noći, pa ga kuvajte bez mesa, sa crnim i belim lukom, šargarepom i listom lovora. Na kraju dodajte zapršku od brašna i aleve paprike na vodi.

2. Posni kupus
Seckani kiseli kupus kuvajte sa malo crnog luka, bibera u zrnu i listom lovora. Umesto zaprške, možete dodati malo integralnog pirinča.

Shutterstock

3. Boranija na vodi
Bela ili žuta boranija krčka se s crnim lukom, šargarepom i začinima. Na kraju dodajte kašiku paradajz pirea i malo brašna za gustoću.

4. Rižoto sa povrćem
Na malo ulja propržite luk, šargarepu, tikvicu, papriku. Dodajte pirinač i vodu, pa krčkajte dok sve ne omekša. Posolite i pobiberite po ukusu.

Jelena Petrović

5. Barena blitva sa belim lukom
Blitvu kratko obarite, procedite i prelijte smesom belog luka, ulja i malo sirćeta. Posolite po ukusu.

6. Posne punjene paprike na vodi
Paprike napunite smešom pirinča, luka, šargarepe i začina. Kuvajte ih u vodi sa malo paradajz soka.

7. Gulaš od pečuraka
Na ulju propržite crni luk, dodajte šampinjone i začine, a zatim malo brašna i vode. Kuvajte dok ne dobije gustinu i pun ukus.

Freepik.com

8. Posna musaka sa krompirom
Ređajte red krompira, red dinstanog luka, šargarepe i pečuraka. Zalijte vodom, posolite i pecite dok krompir ne omekša.

9. Posni prebranac
Pasulj kuvajte dok ne omekša, pa prebacite u pleh sa proprženim lukom i alevom paprikom. Pecite u rerni dok se ne zapeče.

Shutterstock

10. Suve šljive sa krompirom
Krompir kuvajte s dodatkom suvih šljiva. Neobično, ali vrlo ukusno – slatko-slan spoj koji je nekad bio redovan na seljačkim trpezama.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar