Slobodno vreme > Gurmanlook

NAJUKUSNIJA SRPSKA GIBANICA Starinski recept koji uvek uspeva

Napravite savršenu gibanicu koja budi uspomene na detinjstvo uz ovaj jednostavan recept.

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

06/08/2025 > 07:16

podeli vest:

NAJUKUSNIJA SRPSKA GIBANICA Starinski recept koji uvek uspeva
Foto: Shutterstock


Miris gibanice iz rerne je nešto što se ne zaboravlja – budi uspomene na nedeljna jutra, praznike i one jednostavne dane kad je sve bilo baš kako treba. Ova gibanica se ne štedi – ni na jajima, ni na siru, ni na ljubavi. Evo kako da je napravite – baš onako kako su to radile naše mame i bake.

Shutterstock

Sastojci:

500 g kora za gibanicu (najbolje one deblje, domaće ako imate)

500 g sitnog sira (može kravlji, ovčiji, ili mešavina)

5 jaja

200 ml jogurta

100 ml kisele vode

50 ml ulja (ili otopljenog domaćeg mast)

Prstohvat soli (ako sir nije dovoljno slan)

Po želji: malo kisele pavlake ili kašičica praška za pecivo za vazdušastiju teksturu

Priprema:

Zagrejte rernu na 200°C, a pleh premažite uljem ili obložite papirom za pečenje.

U većoj činiji izmutite jaja, dodajte jogurt, kiselu vodu, ulje i izmrvljeni sir. Sve lepo sjedinite. Ako volite bogatiji ukus, možete dodati kašiku pavlake. Nema potrebe da mutite mikserom – viljuška je ovde sasvim dovoljna.

Prvu koru stavite u pleh, neka prelazi ivice – ona će biti osnova. Zatim ređajte kore tako što ih naborate rukom i svaku dobro natopite filom. Nema štednje – svaka kora mora da bude "puna".

Kada potrošite sav materijal, višak kore preklopite preko gibanice. Premažite odozgo ostatkom fila, ili umutite još jedno jaje sa malo jogurta i prelijte.

Pecite u zagrejanoj rerni oko 40 minuta, dok ne porumeni i zamiriše ceo stan. Ako volite da bude hrskavija odozgo, ostavite još 5 minuta.

Kada je izvadite iz rerne, prekrijte je čistom krpom i ostavite da „odmori“ 10-ak minuta – ako izdržite da je ne probate odmah!

Poslužite je:

Uz jogurt, kiselo mleko, paradajz iz bašte ili šolju čaja – kako god, biće to zalogaj za dušu.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar