NAJMEKŠI KOLAČ OD BRESKVI I ŠLJIVA Letnji domaći slatkiš koji se topi u ustima
Ovaj letnji kolač od breskvi i šljiva savršena je poslastica za svaku priliku!
pre 13 sati
GurmanlookNapravite savršenu gibanicu koja budi uspomene na detinjstvo uz ovaj jednostavan recept.
podeli vest:
Miris gibanice iz rerne je nešto što se ne zaboravlja – budi uspomene na nedeljna jutra, praznike i one jednostavne dane kad je sve bilo baš kako treba. Ova gibanica se ne štedi – ni na jajima, ni na siru, ni na ljubavi. Evo kako da je napravite – baš onako kako su to radile naše mame i bake.
Sastojci:
500 g kora za gibanicu (najbolje one deblje, domaće ako imate)
500 g sitnog sira (može kravlji, ovčiji, ili mešavina)
5 jaja
200 ml jogurta
100 ml kisele vode
50 ml ulja (ili otopljenog domaćeg mast)
Prstohvat soli (ako sir nije dovoljno slan)
Po želji: malo kisele pavlake ili kašičica praška za pecivo za vazdušastiju teksturu
Ovaj letnji kolač od breskvi i šljiva savršena je poslastica za svaku priliku!
pre 13 sati
GurmanlookOva minestrone čorba je prava poslastica za sva godišnja doba, jednostavna i ukusna!
pre 20 sati
GurmanlookPriprema:
Zagrejte rernu na 200°C, a pleh premažite uljem ili obložite papirom za pečenje.
U većoj činiji izmutite jaja, dodajte jogurt, kiselu vodu, ulje i izmrvljeni sir. Sve lepo sjedinite. Ako volite bogatiji ukus, možete dodati kašiku pavlake. Nema potrebe da mutite mikserom – viljuška je ovde sasvim dovoljna.
Prvu koru stavite u pleh, neka prelazi ivice – ona će biti osnova. Zatim ređajte kore tako što ih naborate rukom i svaku dobro natopite filom. Nema štednje – svaka kora mora da bude "puna".
Kada potrošite sav materijal, višak kore preklopite preko gibanice. Premažite odozgo ostatkom fila, ili umutite još jedno jaje sa malo jogurta i prelijte.
Pecite u zagrejanoj rerni oko 40 minuta, dok ne porumeni i zamiriše ceo stan. Ako volite da bude hrskavija odozgo, ostavite još 5 minuta.
Brzo se prave, a rezultat će oduševiti celu porodicu.
pre 15 sati
GurmanlookPohovane tikvice su ukusan i sočan letnji hit, savršene za svaku priliku.
05.08.2025
GurmanlookKada je izvadite iz rerne, prekrijte je čistom krpom i ostavite da „odmori“ 10-ak minuta – ako izdržite da je ne probate odmah!
Poslužite je:
Uz jogurt, kiselo mleko, paradajz iz bašte ili šolju čaja – kako god, biće to zalogaj za dušu.
BONUS VIDEO:
Pripremite slatku seljačku oblandu uz ovaj proveren recept iz prošlih vremena.
01.08.2025
GurmanlookOtkrijte kako lako napraviti Rafaelo tortu kod kuće uz ovaj jednostavan recept.
01.08.2025
Gurmanlook
Ostavite komentar