Slobodno vreme > Gurmanlook

RAFAELO TORTA PRAVA BELA KRALJICA Nežnog ukusa, topi se u ustima – bez pečenja i previše muke

Otkrijte kako lako napraviti Rafaelo tortu kod kuće uz ovaj jednostavan recept.

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

01/08/2025 > 13:22

podeli vest:

RAFAELO TORTA PRAVA BELA KRALJICA Nežnog ukusa, topi se u ustima – bez pečenja i previše muke
Foto: Shutterstock


Vreme slavlja uveliko je u toku, pa ako ste ljubitelj kokosa i belog krema, onda je Rafaelo torta pravi izbor za vas. Ova torta podseća na omiljene kuglice istog imena – nežna, lagana, a opet bogatog ukusa. Idealna je za slave, rođendane ili kad poželite da zasladite vikend bez mnogo komplikovanja. Evo kako da je napravite kod kuće – lako, brzo i domaćinski.

Shutterstock

Potrebni sastojci:

Za koru (podlogu):

300 g mlevenog plazma keksa

100 g kokosa

150 g otopljenog margarina ili maslaca

100 ml mleka

Za fil:

1 l mleka

3 pudinga od vanile

200 g šećera

200 g margarina ili maslaca

200 g bele čokolade

150 g kokosa

200 ml slatke pavlake

Za dekoraciju (po želji):

Rafaelo kuglice

Kokos

Listići bele čokolade

Shutterstock

Priprema:

1. Podloga:
Pomešajte mleveni keks i kokos, pa dodajte otopljeni margarin i mleko. Sjedinite sve i utisnite u kalup prečnika 26 cm, da dobijete ravnu i čvrstu koru. Stavite u frižider da se stegne dok pripremate fil.

2. Fil:
Od litre mleka odvojite oko 200 ml i razmutite puding sa šećerom. Ostatak mleka stavite da provri, pa u njega dodajte razmućeni puding. Kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre i odmah umešajte belu čokoladu da se otopi. Ostavite da se ohladi.

Kad je puding skroz hladan, umutite margarin i sjedinite ga s pudingom. Dodajte kokos i na kraju umućenu slatku pavlaku. Dobro izmešajte sve sastojke.

3. Slaganje:
Fil rasporedite preko kore i lepo poravnajte. Ukrasite po želji Rafaelo kuglicama, kokosom ili belom čokoladom.

Tortu ostavite da prenoći u frižideru – tako će se lepo stegnuti i svi ukusi će se spojiti.

Savet domaćice:

Ako volite još hrskavosti, možete između fila dodati tanki sloj seckanih badema ili čitave Rafaelo kuglice. A ako nemate plazmu – može i mleveni petit keks, ali pazite da ne dodate previše mleka.

Prijatno!
Uživajte u svakom zalogaju, jer ova torta je jednostavna, ali ostavlja utisak kao da ste je naručili iz najfinije poslastičarnice.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar