SLAVSKA TRPEZA ZA ILINDAN Ovako se za Svetog Iliju pravi sve – od kolača do glavnog jela (RECEPTI)
podeli vest:

U subotu, 2. avgusta, mnoge srpske porodice proslaviće Svetog Iliju – Ilindan, velikog proroka i gromovnika, koji se u narodu poštuje s dubokim strahopoštovanjem. Budući da praznik pada u subotu, trpeza ne mora biti posna – a to znači da možete spremiti pravu gozbu!
Kao i za svaku slavu, ono što je neizostavno na stolu jeste: slavski kolač, žito, sveća i vino. Sve ostalo je stvar ukusa i mogućnosti – a mi vam donosimo recepte koji će razveseliti i domaćina i gosta!

SLAVSKI KOLAČ – MEKAN, UKUSAN I SIMBOLIČAN
Potrebno:
1 kg mekog brašna
1 kockica kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 jaje
100 ml ulja
300 ml mleka
Ukrasni deo: brašno i voda (za testo za ukrase)
Priprema:
U mlakom mleku rastvorite kvasac sa šećerom i ostavite da nadođe. Zatim dodajte ostale sastojke i umesite glatko testo. Ostavite da naraste, pa oblikujte kolač. Odvojite manji deo testa za ukrase (krst, klasje, grozd…). Premažite umućenim jajetom i pecite na 180°C oko 45 minuta.
KUVANO ŽITO – TRADICIJA KOJA SIMBOLIŠE VASKRSENJE
Potrebno:
500 g pšenice
300 g šećera
100 g mlevenih oraha
Mleveni keks (po želji)
Vanilin šećer
Priprema:
Pšenicu potopiti uveče, pa ujutru dobro oprati i kuvati dok ne omekša. Ocediti, samleti ili samo sitno iseckati. Dodati šećer, orahe, vanilin šećer i malo mlevenog keksa za suvoću. Odozgo ukrasiti orasima ili praviti krst od šećera.
DOMAĆA SUPA – POČETAK SVAKOG SVEČANOG RUČKA
Potrebno:
Pileće meso (ili juneća kost)
Šargarepa, paškanat, peršun, celer
So, biber, peršunov list
Rezanci ili griz knedle
Priprema:
Meso i povrće kuvajte na tihoj vatri oko sat i po. Procedite supu, ubacite rezance ili knedle i pospite seckanim peršunom. Lagana, domaća i okrepljujuća!
GLAVNO JELO – PEČENJE ILI PUNJENE PAPRIKE?
Pečenje u rerni:
Uvaljajte svinjsko ili jagnjeće meso u mešavinu začina i malo ulja. Prelijte pivom i pecite polako, pokriveno, da ostane sočno.
Punjene paprike (ako volite klasiku):
Paprike napunite mešavinom mlevenog mesa, pirinča, crnog luka i začina. Kuvajte u paradajz sosu ili zapeći u rerni.
SLATKIŠI ZA KRAJ – KLASIKA ILI NEŠTO DRUGAČIJE?
Reforma torta – stari, provereni klasik
Sastojci za kore:
10 belanaca
10 kašika šećera
10 kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna
Fil:
10 žumanaca
10 kašika šećera
200 g čokolade za kuvanje
250 g putera
Priprema:
Umutiti belanca sa šećerom, dodati orahe i brašno. Ispeći tri kore.
Žumanca umutiti sa šećerom na pari dok se ne zgusnu, dodati čokoladu, pa kad se ohladi, umutiti sa puterom.
Filovati kore, odozgo po želji preliti čokoladnom glazurom.
🍯 Vanilice – miris detinjstva
Sastojci:
250 g masti ili putera
100 g šećera u prahu
2 žumanca
1 vanilin šećer
400 g brašna
Džem od kajsije ili šljiva
Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Umutiti mast, šećer i žumanca, pa dodati brašno.
Razviti testo i vaditi male kolutove.
Peći 10-12 min na 180°C. Kad se ohlade, spajati džemom i uvaljati u prah šećer.
🍰 Ruske kape – za one koji vole čokoladu i kokos
Sastojci:
4 jaja
150 g šećera
100 ml ulja
100 ml mleka
200 g brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike kakaa
Fil:
500 ml mleka
3 kašike brašna
3 kašike šećera
125 g margarina
1 vanilin šećer
Glazura i dekoracija:
Čokolada za kuvanje
Kokos
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom, dodati ostale sastojke i peći u plehu.
Iseći krugove, svaki filovati kremom i umakati bočne strane u kokos.
Odozgo preliti čokoladnom glazurom.
NE KUPUJTE, NAPRAVITE DOMAĆI TRAPIST Bez hemije i aditiva, samo mleko, sirilo i strpljenje (RECEPT)
Naučite kako da kod kuće napravite ukusni domaći trapist sir.
31.07.2025
Gurmanlook🍪 Medenjaci – prhki, mirisni i dugotrajni
Sastojci:
2 jaja
150 g šećera
2 kašike meda
1 kašičica cimeta
1 kašičica sode bikarbone
500 g brašna
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom i medom, dodati začine i brašno.
Odmoriti testo, pa praviti kuglice i peći na 180°C oko 10 min.
Po želji dekorisati šećernom glazurom.
SAVET ZA KRAJ
Poštujte običaj: na dan Svetog Ilije se ne radi u polju, ne kupa se u rekama, a deci se prema narodnom verovanju mažu obrazi medom – da budu zdrava i vesela cele godine. Ne zaboravite ni na molitvu, jer kako kaže narod: „Ko se Svetog Ilije ne boji – od groma strada“.
Neka vam je srećna slava, domaćini! Prijatno!
BONUS VIDEO:
DOMAĆINSKA KOTORSKA KREMPITA Slatki ponos Boke koji se topi u ustima
Upoznajte se sa kotorskom krempitom, slatkom tradicijom Bokeljske obale koja osvaja srce svakog posetioca.
30.07.2025
GurmanlookDOMAĆA ČORBA KOJA JAČA IMUNITET Pravi se lako, a nestaje iz tanjira brzinom svetlosti
Jednostavan recept za čorbu od piletine, brokolija i povrća koja jača imunitet, poboljšava probavu i brzo se priprema.
30.07.2025
Gurmanlook
Ostavite komentar