Slobodno vreme > Gurmanlook

SLAVSKA TRPEZA ZA ILINDAN Ovako se za Svetog Iliju pravi sve – od kolača do glavnog jela (RECEPTI)

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

01/08/2025 > 10:42

podeli vest:

SLAVSKA TRPEZA ZA ILINDAN Ovako se za Svetog Iliju pravi sve – od kolača do glavnog jela (RECEPTI)
Foto: Shutterstock


U subotu, 2. avgusta, mnoge srpske porodice proslaviće Svetog Iliju – Ilindan, velikog proroka i gromovnika, koji se u narodu poštuje s dubokim strahopoštovanjem. Budući da praznik pada u subotu, trpeza ne mora biti posna – a to znači da možete spremiti pravu gozbu!

Kao i za svaku slavu, ono što je neizostavno na stolu jeste: slavski kolač, žito, sveća i vino. Sve ostalo je stvar ukusa i mogućnosti – a mi vam donosimo recepte koji će razveseliti i domaćina i gosta!

Shutterstock

SLAVSKI KOLAČ – MEKAN, UKUSAN I SIMBOLIČAN

Potrebno:

1 kg mekog brašna

1 kockica kvasca

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

1 jaje

100 ml ulja

300 ml mleka

Ukrasni deo: brašno i voda (za testo za ukrase)

Priprema:
U mlakom mleku rastvorite kvasac sa šećerom i ostavite da nadođe. Zatim dodajte ostale sastojke i umesite glatko testo. Ostavite da naraste, pa oblikujte kolač. Odvojite manji deo testa za ukrase (krst, klasje, grozd…). Premažite umućenim jajetom i pecite na 180°C oko 45 minuta.

Freepik.com

 

KUVANO ŽITO – TRADICIJA KOJA SIMBOLIŠE VASKRSENJE

Potrebno:

500 g pšenice

300 g šećera

100 g mlevenih oraha

Mleveni keks (po želji)

Vanilin šećer

Priprema:
Pšenicu potopiti uveče, pa ujutru dobro oprati i kuvati dok ne omekša. Ocediti, samleti ili samo sitno iseckati. Dodati šećer, orahe, vanilin šećer i malo mlevenog keksa za suvoću. Odozgo ukrasiti orasima ili praviti krst od šećera.

Shutterstock

DOMAĆA SUPA – POČETAK SVAKOG SVEČANOG RUČKA

Potrebno:

Pileće meso (ili juneća kost)

Šargarepa, paškanat, peršun, celer

So, biber, peršunov list

Rezanci ili griz knedle

Priprema:
Meso i povrće kuvajte na tihoj vatri oko sat i po. Procedite supu, ubacite rezance ili knedle i pospite seckanim peršunom. Lagana, domaća i okrepljujuća!

Shutterstock

GLAVNO JELO – PEČENJE ILI PUNJENE PAPRIKE?

Pečenje u rerni:
Uvaljajte svinjsko ili jagnjeće meso u mešavinu začina i malo ulja. Prelijte pivom i pecite polako, pokriveno, da ostane sočno.

Punjene paprike (ako volite klasiku):
Paprike napunite mešavinom mlevenog mesa, pirinča, crnog luka i začina. Kuvajte u paradajz sosu ili zapeći u rerni.

Shutterstock

SLATKIŠI ZA KRAJ – KLASIKA ILI NEŠTO DRUGAČIJE?

Reforma torta – stari, provereni klasik

Sastojci za kore:

10 belanaca

10 kašika šećera

10 kašika mlevenih oraha

2 kašike brašna

Fil:

10 žumanaca

10 kašika šećera

200 g čokolade za kuvanje

250 g putera

Priprema:

Umutiti belanca sa šećerom, dodati orahe i brašno. Ispeći tri kore.

Žumanca umutiti sa šećerom na pari dok se ne zgusnu, dodati čokoladu, pa kad se ohladi, umutiti sa puterom.

Filovati kore, odozgo po želji preliti čokoladnom glazurom.

Shutterstock

🍯 Vanilice – miris detinjstva

Sastojci:

250 g masti ili putera

100 g šećera u prahu

2 žumanca

1 vanilin šećer

400 g brašna

Džem od kajsije ili šljiva

Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Umutiti mast, šećer i žumanca, pa dodati brašno.

Razviti testo i vaditi male kolutove.

Peći 10-12 min na 180°C. Kad se ohlade, spajati džemom i uvaljati u prah šećer.

Shutterstock

🍰 Ruske kape – za one koji vole čokoladu i kokos

Sastojci:

4 jaja

150 g šećera

100 ml ulja

100 ml mleka

200 g brašna

1 prašak za pecivo

2 kašike kakaa

Fil:

500 ml mleka

3 kašike brašna

3 kašike šećera

125 g margarina

1 vanilin šećer

Glazura i dekoracija:

Čokolada za kuvanje

Kokos

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom, dodati ostale sastojke i peći u plehu.

Iseći krugove, svaki filovati kremom i umakati bočne strane u kokos.

Odozgo preliti čokoladnom glazurom.

🍪 Medenjaci – prhki, mirisni i dugotrajni

Sastojci:

2 jaja

150 g šećera

2 kašike meda

1 kašičica cimeta

1 kašičica sode bikarbone

500 g brašna

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom i medom, dodati začine i brašno.

Odmoriti testo, pa praviti kuglice i peći na 180°C oko 10 min.

Po želji dekorisati šećernom glazurom.

Shutterstock

SAVET ZA KRAJ

Poštujte običaj: na dan Svetog Ilije se ne radi u polju, ne kupa se u rekama, a deci se prema narodnom verovanju mažu obrazi medom – da budu zdrava i vesela cele godine. Ne zaboravite ni na molitvu, jer kako kaže narod: „Ko se Svetog Ilije ne boji – od groma strada“.

Neka vam je srećna slava, domaćini! Prijatno! 

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar